Een taxatie is een waardebepaling van een object, in vastgoed zullen hypotheekverstrekkers om een taxatierapport vragen aan de aanvrager wanneer deze een hypothecaire lening aanvraagt. Een taxatie is niet hetzelfde als een waardebepaling. Wat taxeren betekent, en in welke gevallen het nodig is kun je op deze pagina lezen.

Hoe werkt een taxatie?

Een woning heeft een waarde, die wordt bepaald op basis van een aantal objectieve en subjectieve factoren. Wanneer iemand een huis wil kopen, zal de hypotheekverstrekker een officieel taxatierapport vragen om een reëel beeld te krijgen van de waarde op het moment van aanvraag. Een taxatierapport wordt opgesteld door een taxateur, deze persoon moet gecertificeerd zijn om taxaties uit te mogen voeren. Aan een taxatie zijn altijd kosten verbonden, een taxateur werkt onafhankelijk.

Heb je een taxatierapport nodig?

Alleen de koper die een hypotheek wil afsluiten zal een taxateur moeten inschakelen om een taxatie uit te laten voeren. De verkopende partij hoeft geen rapport te overleggen, in tegenstelling tot een energieprestatiecertificaat dat wel verplicht is. Een kredietverstrekker wil een objectieve waardebepaling ontvangen die overeenkomt met de werkelijke marktwaarde. Dit hoeft overigens niet altijd de aankoop- of verkoopwaarde te zijn. Iemand die een huis wil verkopen hoeft geen taxatierapport op te laten stellen. Het is wel mogelijk om een waardebepaling uit te laten voeren.

Wat is een waardebepaling?

In basis komt de toetsing bij een waardebepaling sterk overeen met de wijze waarop een taxatie tot stand komt, met als grootste verschil dat er hier geen onafhankelijke taxateur voor nodig is. Een verkoopmakelaar kan op basis van kennis en expertise de verkoopwaarde van een woning vaststellen. Ook hierbij worden zowel objectieve als subjectieve criteria bekeken. Het doel van een waardebepaling is het vaststellen van de mogelijke verkoopwaarde, en de uiteindelijke vraagprijs die de huiseigenaar zal bepalen in overleg met de verkoopmakelaar. Omdat een waardebepaling geen juridisch document is, hoeft er geen taxateur aan te pas te komen. Dit zal het proces niet alleen versnellen, de kosten liggen ook aanzienlijk lager. Er zijn verschillende verkoopmakelaars die zelfs een gratis waardebepaling uitvoeren, vraag hiervoor vrijblijvende offertes op bij makelaars in de buurt.

Hoe kun je een taxateur worden?

Een taxateur moet in Nederland officieel erkend zijn. Er zijn twee nationale instellingen die zowel makelaars als taxateurs toetsen op hun vakbekwaamheid. Dit zijn DNV en Hobéon SKO. Alleen DNV is geaccrediteerd door de Raad van Accreditatie. Vervolgens kan de taxateur zich laten inschrijven in het register van het SCVM (Stichting Certificering Voor Makelaars en Taxateurs). Bij een certificaat van Hobéon SKO is het mogelijk om in te schrijven in het register van Stichting VastgoedCert. Naast registratie en inschrijving dient ook de vakbekwaamheid getoetst te worden. Hiervoor worden naast ervaring in het verleden ook toetsingen uitgevoerd. Er is tevens een gedragscode vastgelegd waar iedere taxateur zich aan dient te houden. Daarnaast kan het aansluiten bij een erkend validatie instituut van toepassing zijn wanneer het om gevalideerde taxaties gaat.

Bespaar kosten op taxatie

Voordat je geld uitgeeft voor een taxatierapport kun je eerst een makelaar inschakelen voor een waardebepaling. Dit geldt zowel voor kopers als verkopers. Verder in het traject kan de mogelijke koper een officieel taxatierapport aanvragen, zoals deze bij aanvraag van een hypotheek vereist is.

Heb je verhuisplannen en wil je graag weten voor wat voor bedrag jou woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op gratis waardebepaling en vul je gegevens aan en ontvang gratis en geheel vrijblijvend een waardebepaling van een makelaar bij jou uit de buurt.