Waardebepaling, bouwtechnische keuring, taxatie … wie bepaalt eigenlijk wat de werkelijke waarde van een woning is en wat kun je met deze informatie? Uiteindelijk telt alleen het bedrag dat op het koopcontract komt te staan, maar voordat je zover bent zijn er meerdere specialisten die hun licht laten schijnen over de waarde. Wat is een taxatie, waarom is dit nodig en wat zijn de kosten van een huis taxeren? Dat en meer kun je op deze pagina lezen.
Wat is een taxatie?
Een taxatie is een rapport dat opgesteld wordt door een taxateur. In dit rapport wordt de waarde van de woning bepaald op basis van een aantal meetpunten. Er kan onderscheid worden gemaakt tussen een standaard taxatierapport en een gevalideerd taxatierapport.
Waarom een taxatie laten uitvoeren?
Als je een hypotheek wilt aanvragen bij de bank dan zul je een taxatierapport moeten overleggen. Anders kun je geen geld lenen. Er kunnen ook andere situaties van toepassing zijn zoals een taxatie bij echtscheiding, taxatie voor de verzekering, taxatie na een verbouwing of een taxatie van een nieuwbouw woning. Als je een huis verkoopt dan ben je niet verplicht om een taxatie uit te laten voeren, een waardebepaling door de verkoopmakelaar is dan vaak al toereikend.
Wie voert de taxatie uit?
Een taxatie wordt uitgevoerd door een taxateur. Dit is een persoon die ingeschreven staat in het taxateur register, daarnaast is het verplicht om aangesloten te zijn bij een belangenvereniging zoals NVM, VBO of VastgoedPRO. De meeste hypotheekverstrekkers zullen eisen dat de uitvoerende taxateur binnen een maximaal aantal kilometers van de locatie gevestigd is. Als je bijvoorbeeld nu in Deventer woont en van plan bent naar Maastricht te verhuizen, dan zul je een taxateur in Maastricht moeten zoeken om de taxatie van die woning uit te voeren.
In principe komt de taxateur langs om ter plekke de metingen te verrichten. Toch komt de meeste informatie rechtstreeks uit de computer rollen. Omdat er tegenwoordig zoveel data beschikbaar is over huizen in Nederland is het sinds kort mogelijk om een online taxatierapport aan te vragen bij Calcasa. Dit is een organisatie die voorheen alleen metingen voor bedrijven verzorgde, nu kunnen ook consumenten een online taxatie aanvragen. Hier zijn wel voorwaarden aan verbonden. Zo moet de woning in alle opzichten vrij ‘standaard’ zijn. Dus niet voorzien van grote uitbreidingen of met achterstallig onderhoud. Daarnaast zal een bank maximaal 90 procent van het taxatiebedrag als hypothecaire lening verstrekken. Bij een opname aan huis kun je 100 procent van het bedrag lenen.
Wat kost een taxatie?
Er worden strenge regels gesteld aan taxateurs, dit is niet het geval wat betreft de kosten. Wat een taxatie kost is voor een deel afhankelijk van het object. Een klein appartement zal goedkoper zijn om te laten taxeren dan een groot kasteel. Daarnaast mogen makelaars hun eigen tarief betalen. Voor een goedkope taxatie betaal je ongeveer 250 euro, met 750 euro zit je aan de hoge kant. Gemiddeld genomen moet je ergens tussen 500 en 600 euro betalen maar dit is van diverse factoren afhankelijk. Op de vraag “wat kost een taxatie” kan daarom geen eenduidig antwoord worden gegeven. Controleer de tarieven bij verschillende taxateurs. Een Calcasa online taxatierapport valt aanzienlijk goedkoper uit, houd dan wel rekening met de beperkingen die deze manier van taxeren met zich meebrengt.
Wat is een gevalideerd taxatierapport?
Iedere taxateur moet ingeschreven zijn in een taxateur register, daarnaast moeten ze ook lid zijn van een brancheorganisatie. Toch is niet ieder taxatierapport gevalideerd. Bij een hypotheekaanvraag is het niet altijd nodig om een rapport met validatie te laten opstellen. Als je in aanmerking wilt komen voor de Nationale Hypotheek Garantie moet het wel een gevalideerd taxatierapport zijn. Als het niet zeker is welk type taxatie je nodig hebt vraag het dan eerst goed na.
Is een waardebepaling hetzelfde als een taxatie?
Een makelaar kan een waardebepaling uitvoeren. Dit is een berekening van de waarde die een huis vertegenwoordigt als deze gekocht of verkocht wordt. Een makelaar zal deze waarde baseren op diverse objectieve en subjectieve kenmerken. Een taxateur zal de waarde bepalen op basis van meetbare data waarbij ook rekening wordt gehouden met de staat van onderhoud en de ligging van het pand.
Voor een hypotheekaanvraag is het verplicht om een taxatierapport te overleggen, een waardebepaling is niet voldoende. Om je woning te verkopen heb je echter geen taxatie nodig. Dan volstaat het om de verkoopmakelaar een waardebepaling uit te laten voeren. Het lijkt alsof een waardebepaling minder nauwkeurig is, toch is dit niet het geval. In praktijk sluit de berekening van een makelaar vaak zelfs beter aan bij de uiteindelijke verkoopsom. Dit komt omdat er een aantal zaken worden meegeteld die buiten de toetsing van de taxateur vallen. Maar een hypotheekverstrekker ziet graag harde feiten en cijfers.
Wat de woning waard is en de koopsom
Waarom een taxatie uitvoeren als de koopsom heel anders kan zijn? Omdat banken graag met verifieerbare informatie werken. Makelaar is geen beschermd beroep, iedereen mag zichzelf makelaar noemen. Dit betekent dus ook dat iedere makelaar een waardebepaling mag opstellen. Dit biedt onzekerheid voor de geldverstrekker. Een taxateur moet geregistreerd staan en volgens specifieke protocollen werken, een taxatierapport zal daarmee ongeveer hetzelfde zijn ongeacht wie de taxatie uitvoert.
Is een taxatie hetzelfde als een bouwtechnische keuring?
Bij een taxatie wordt nauwkeurig gemeten en globaal gekeken, een taxateur kijkt echter niet uitvoerig naar alle details. Het gaat om een schatting van de waarde die een pand vertegenwoordigt. Bij een bouwtechnische keuring zal de keurmeester juist wel op de details letten en controleren of er delen van het huis niet in orde zijn. Denk aan de leidingen, houtrot of lekkage. Het gaat in dit geval niet om de waarde van de woning maar de kwaliteit van het pand en de kosten om het gebouw te herstellen.
Een taxatierapport is verplicht als je in aanmerking wilt komen voor een hypotheek bij de bank, een bouwtechnische keuring niet. Toch is het zeker aan te raden om deze keuring uit te laten voeren. Als je dit als koper nalaat en later blijkt dat er schade aan de woning is waar de koper geen weet van had, dan ben je als koper verantwoordelijk voor de herstelkosten. Een keuringsrapport wordt niet voor niets vaak opgenomen in het koopcontract als ontbindende voorwaarde.