Wil je snel een huis kopen in een bruisend deel van Nederland? Sluit maar achteraan in de rij want je bent niet de enige. Er zijn volop aankoopmakelaars in Utrecht maar bieden zij een snellere oplossing? En waarom is een aankoopmakelaar bij nieuwbouw eigenlijk nodig? Er valt niets te onderhandelen met de vorige eigenaar want je bent de eerste. Er zijn behoorlijk wat vragen over huizen kopen, zeker in een gewilde regio als Utrecht. Wat zijn de kosten voor een aankoopmakelaar en kun je een huis kopen zonder makelaar? Dat en meer behandelen we op deze pagina.

Huis kopen zonder makelaar

Er zijn makelaars die hun diensten verlenen aan de verkopende partij of voor de kopende partij. De meeste makelaars vervullen beide rollen afhankelijk van de opdrachtgever. De werkzaamheden zijn wel anders, op deze pagina beperken we ons tot aankoopmakelaars in Utrecht en omgeving. Deze regio ligt in het midden van Nederland en vormt daarmee het middelpunt van ons land. Dit kun je bijvoorbeeld zien aan het spoorwegennet die vanuit hier vertakt naar andere provincies. Aan de linkerzijde bevindt zich de Randstad waar de situatie op het gebied van vastgoed heel anders ligt dan in het oosten, noorden en zuiden van Nederland.

De situatie in Utrecht is nog niet helemaal te vergelijken met Amsterdam, Rotterdam en Den Haag maar dezelfde uitdagingen spelen in deze regio. Er is veel vraag naar betaalbare koopwoningen met een beperkt aanbod. Neem het niet van ons aan, op funda kun je zelf het overzicht zien. Daar heb je geen aankoopmakelaar voor nodig, als je gaat reageren dan wordt het een ander verhaal. Alle huizen die op funda worden aangeboden worden namelijk via een verkoopmakelaar verkocht. Als een particulier contact opneemt zonder aankoopmakelaar dan heb je direct een achterstand. Want als koper heb je uiteraard niet de kennis en ervaring die aankoopmakelaars in Utrecht wel bezitten. Dit kan je tijdens de onderhandelingen opbreken, als je al zover komt.

Vind sneller een huis met een aankoopmakelaar

Hoe staat het met de woningmarkt in Utrecht?

De situatie in Utrecht is vergelijkbaar met de rest van het land. In het tweede kwartaal van 2022 zijn de effecten van de inflatie zichtbaar in de koopsector. De huizenprijzen stijgen minder snel dan voorheen, al is er nog geen daling te verwachten. De hypotheekrente begint te stijgen wat betekent dat kopers minder kunnen lenen. De vraag neemt daarom wat af, toch is er nog steeds een groot tekort aan zowel bestaande huizen als nieuwbouw. De inflatie speelt zeker een rol in het bestedingspatroon van consumenten, er heerst meer onzekerheid in de maatschappij en daarmee ook de huizenmarkt. Dit betekent overigens niet dat je nu direct een huis te pakken hebt, wees wel terughoudend met flink overbieden. Die tijd lijkt toch wel voorbij te zijn.

Niet alle huizen staan op funda

Laat je niet misleiden door het grote aantal huizen op funda want er zijn flink wat huizen in Nederland die nooit online worden aangeboden. Of al verkocht zijn voordat ze gepubliceerd worden. Dat is zeker een nadeel van een huis kopen zonder makelaar, je staat ook ditmaal weer achteraan in de rij. Als je contact legt met een aankoopmakelaar dan heeft dit kantoor wellicht al huizen in hun portfolio die verkocht worden in naam van de eigenaar. Een aankoopmakelaar voor nieuwbouw is een ander verhaal waar we verderop deze pagina nog even op terug zullen komen.

Kosten aankoopmakelaar

Bij een aankoopmakelaar in Utrecht lopen de kosten uiteen. De standaard manier om het tarief te berekenen is een makelaarscourtage. Dit is een percentage van de koopsom. Je weet dus pas na het bieden wat je moet betalen aan de makelaar. Deze percentages lopen uiteen maar tussen 1 en 1,5 procent kun je zeker verwachten. Op een bedrag van meerdere tonnen kan het verschil duizenden euro’s zijn.

Bij een huis kopen zonder makelaar bespaar je dit bedrag, het is wel mogelijk dat je voor andere zaken meer betaalt of niet de meest gunstige keuzes maakt. Zo is het mogelijk dat je een te laag bod uitbrengt waardoor je niet uitgenodigd wordt voor onderhandelingen. Dan gaat dat huis direct aan je neus voorbij. Daarnaast krijg je bij iedere stap advies over de mogelijkheden die je hebt en welke keuze het beste aansluit op jouw situatie.

Verdien je de kosten voor een aankoopmakelaar terug aan het einde van de rit? Soms wel, soms niet. Je moet het vooral zien als een dienstverlener die jouw zorgen wegneemt en obstakels tijdens het traject helpt te voorkomen. Gratis bestaat niet, kijk vooral naar de voordelen die je eruit haalt.

Wil je graag weten voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? klik hier

Goedkoop aankoopmakelaar inschakelen

Naast het makelaarscourtage zijn er ook aanbieders die werken op basis van een vast tarief met dienstverlening die varieert van contracten controleren tot aan een all-in tarief voor volledige begeleiding. Als je op zoek bent naar aankoopmakelaars in Utrecht terwijl je zelf elders woonachtig bent dan kan een online makelaar uitkomst bieden. Je communiceert dan vooral per mail, chat en telefoon. Zo kun je snel schakelen en de kosten vallen doorgaans ook veel lager uit.

Aankoopmakelaar nieuwbouw

Misschien wil je in plaats van een bestaand pand in regio Utrecht liever een splinternieuwe woning kopen. Heb je een aankoopmakelaar voor nieuwbouw nodig? Er hoeft ditmaal niet onderhandeld te worden met een bestaande bewoner, je kunt net zo goed alles regelen met de aannemer. Helaas werkt het niet zo eenvoudig. Een aannemer of vastgoedontwikkelaar is goed in huizen bouwen, dit betekent niet dat ze zich bezighouden met de verkoop afhandelen.

Dit doen ze meestal via een aankoopmakelaar nieuwbouw die zich specialiseert in het kopen van huizen die onlangs opgeleverd zijn of nog niet zijn voltooid. Als je een nieuwbouw woning wilt kopen dan heb je wellicht zelfs meer aan een aankoopmakelaar dan bij bestaande bouw. Want er is namelijk meer onzekerheid met meer variabele factoren. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Wanneer worden de huizen opgeleverd?
  • Welke kwaliteit kun je verwachten en wat wordt het energielabel?
  • Zijn er faciliteiten zoals winkels en scholen in de buurt?
  • Zijn er maatwerk opties en zo ja, wat zijn de meerkosten?

Als je zelf een huis laat bouwen dan begint het traject al bij de architect, vastgoedontwikkelaars zullen doorgaans woningen aanbieden met een aantal maatwerk opties. Een nieuwbouw huis kopen zonder makelaar kan erg lastig worden vanwege het grote aantal opties en onzekerheden. Informeer naar de voorwaarden en mogelijkheden als je interesse hebt naar een nieuwbouw huis.