Wat doet een makelaar en waarom heb je een aankoop- of verkoopmakelaar nodig? Mag iedereen zomaar huizen verkopen of heb je er een diploma voor nodig? Op deze pagina lees je alles wat jij moet weten over makelaars.

Wat is een makelaar?

Een makelaar is een dienstverlener in vastgoed die klanten assistentie biedt bij de aankoop of verkoop van huizen en andere gebouwen zoals kantoorpanden, garages of andere soorten vastgoed.

Een makelaar inschakelen wordt gedaan door de koper of verkoper en is daarmee een partij die de belangen behartigt voor de klant. Het is bij wet vastgelegd dat makelaars beslissingen maken in het belang van de klant en dat ze geen relevante informatie mogen achterhouden.

Naast de wetgeving zullen makelaars die aangesloten zijn bij NVM, Nederlandse Vereniging van Makelaar in Onroerende Goederen, Vastgoedpro of VBO, Vereniging Bemiddeling Onroerend Goed aan additionele voorwaarden moeten voldoen. Bekijk hier meer info over de

Makelaar inschakelen

Sinds 2001 mag iedereen een makelaarskantoor beginnen en is de wettelijke beëdiging van makelaars komen te vervallen en is het een vrij beroep geworden. Om de kwaliteit van dienstverlening te bewaken zijn er twee brancheorganisaties die certificatie uitgeven.

Dit zijn Stichting VastgoedCert en de Stichting Certificering Voor Makelaars en Taxateurs. (SCVM). In beide gevallen moet de makelaar kunnen bewijzen vakbekwaam te zijn.

Makelaar

Makelaar Taxateur

Niet alle tussenpersonen zijn aangesloten bij een organisatie. Leveren deze makelaars minder kwaliteit dan erkende makelaars? Dat hoeft niet maar als je in conflict komt met de makelaar dan is het wel lastiger om een klacht in te dienen en de zaak onafhankelijk te laten toetsen.

Als het makelaarskantoor aangesloten is bij één van de drie organisaties dan mag je een basiskwaliteit verwachten. Uiteraard is iedere makelaar een individu met unieke kwaliteiten en expertise.

Wat is mijn huis waard? Vergelijk makkelijk en snel meerdere makelaars

|

Hoelang bestaan makelaars al?

Het beroep makelaar bestaat al eeuwenlang. In de middeleeuwen waren er makelaars die transacties tussen koper en verkoper regelde. Het woord ‘makelare’ werd voor het eerst gebruikt in Brugge. Voorheen werd de term met name gebruikt voor roerende zaken, later zou het steeds meer gericht worden op onroerende zaken.

Van oorsprong was een makelaar een tussenpersoon die twee partijen bij elkaar bracht en ervoor kon zorgen dat beide partijen tot een overeenstemming zouden geraken. Dit was een vak dat met name in de handel beoefend werd waarbij het vaak ging om zakelijke aanbieders en afnemers. Makelaar Wikipedia 

Sinds 1967 is het beroep makelaar een beschermde titel maar aan de activiteiten op zich werden nog geen beperkingen gesteld. Om vakbekwaamheid te bewijzen moest een examen worden afgelegd. Dit is niet langer het geval maar om als makelaar aan te sluiten bij een belangenorganisatie is het wel verplicht om onderwijs te volgen.

Wat doet een makelaar?

Als eerste is er onderscheid te maken tussen een tussenpersoon die werkt voor particuliere huiseigenaren of voor vastgoed investeerders. Er zijn makelaars die zowel voor particulieren als voor bedrijven werkzaam zijn, doorgaans worden deze doelgroepen van elkaar geschieden. Dit zijn de voornaamste drie diensten die een makelaar aanbiedt:

1. Aankoopmakelaar

De aankoopmakelaar helpt woningzoekenden, potentiële kopers een passende nieuwe woning te vinden. Dit houdt in dat de woonwensen in kaart worden gebracht, de geschikte woning wordt geselecteerd en er wordt ondersteuning geboden bij het bieden en de onderhandeling tijdens het aankoopproces.

De klant wordt geadviseerd over administratieve en praktische zaken zoals het vinden van een bouwkundig inspecteur of het uitvoeren van een taxatierapport. Met name starters hebben baat bij de dienstverlening van een aankoopmakelaar maar ook doorstromers kiezen vaak voor deze dienstverlening.

2. Verkoopmakelaar

De verkoopmakelaar helpt huiseigenaren een geschikte koper te vinden en de woning voor een goede prijs (verkoopprijs) te verkopen. Naast de koopsom wordt er tevens geadviseerd omtrent de voorwaarden en praktische zaken.

Door een waardebepaling uit te voeren en een aantrekkelijk promotie pakket samen te stellen staat de verkoper sterker tijdens de onderhandelingen. Zonder samenwerking met een erkende makelaar is het niet mogelijk om een koopwoning via funda aan te bieden.

3. Taxateur

Makelaar taxateur .Niet alle makelaars zijn taxateurs, dit is namelijk wel een beschermd beroep waar de juiste papieren voor nodig zijn. Een taxateur mag officieel de waarde van een huis bepalen, bijvoorbeeld voor de aanvraag van een hypotheek of een lening voor een verbouwing.

Afhankelijk van de toepassing kan het nodig zijn om het taxatierapport te laten certificeren. Als makelaar handelt de dienstverlener in het belang van de klant, in de rol van taxateur wordt een neutrale houding ingenomen. Daardoor kan een waardebepaling anders uitvallen dan een woningtaxatie.

Agrarisch vastgoed

Ook voor de koop en verkoop van grond voor landbouw of andere transacties is het inzetten van makelaars vanzelfsprekend. Er zijn gespecialiseerde makelaars die zich richten op landelijk vastgoed zoals bijvoorbeeld een rentmeester.

Wat kost een makelaar?

Makelaars hanteren verschillende prijzen. Een makelaar is vrij om de kosten te bepalen. Voorheen maakte NVM gebruik van een standaard tarief maar dit is niet langer het geval. In de praktijk wordt vaak uitgegaan van een makelaarscourtage. Dit is een percentage van de koopsom. Gemiddeld ligt dit percentage op 1 procent, er zijn zowel goedkopere als duurdere makelaars.

Deze courtage zal gekoppeld zijn aan een volledige dienstverlening, vraag altijd na of er additionele kosten van toepassing zijn. Let op: kosten voor bijvoorbeeld een bouwkundige keuring zijn hier vaak niet in meegnomen.

Er zijn makelaars die werken op basis van no-cure, no-pay. Dit betekent dat je als klant alleen hoeft te betalen als er daadwerkelijk een koop plaatsvindt. Als dit het geval is dan kan de vergoeding wat hoger uitvallen dan bij andere makelaars.

Omdat je via internet veel zelf kunt regelen zijn er internetmakelaars die voor een vast laag tarief een minimale service leveren. Deze makelaars bieden de verkopers de mogelijkheid om een deel van het verkoopproces zelf uit te voeren.

Voor zaken die je niet wil doen laat je de makelaar bijspringen. Denk aan een waardebepaling, bezichtiging of een plaatsing op funda. Je kunt in dit geval vaak kiezen uit meerdere pakketten met meer of minder ondersteuning.

Makelaars vergelijken

Je bent als koper of verkoper vrij om een makelaar te kiezen. Daarbij biedt het doorgaans voordeel om voor een lokaal kantoor te kiezen dat bekend is met de omgeving. Een duidelijke wijze van communicatie is ook van belang, niet iedere makelaar heeft dezelfde manier van communiceren. Een internetmakelaar werkt op een andere wijze dan de traditionele makelaar.

Vergelijken van makelaars kan eenvoudig via deze link. Je kunt een gratis waardebepaling aanvragen van je huidige woning en zo in contact komen met meerdere makelaars die passen bij jouw situatie. Op basis van een vrijblijvend adviesgesprek kun je de dienstverlener kiezen die het beste aansluit op jouw voorkeuren zodat je naar volle tevredenheid jouw woning kunt verkopen.