Een huis weg van thuis, dat is een recreatiewoning. Ergens in een ander land of een hutje op de hei, er zijn veel locaties waar je vakantiehuizen vindt. De ervaring tijdens een verblijf kan zo mooi zijn dat je er eigenlijk nooit meer weg wilt gaan, toch zijn recreatiewoningen niet bestemd voor permanente bewoning. Met de krapte op de woningmarkt komt het overigens steeds vaker voor dat mensen hun toevlucht zoeken tot een bungalow op een vakantiepark.

Wat is een recreatiewoning?

Een recreatiewoning is een tweede woning die specifiek is gebouwd voor recreatie en vakantie. Ze kunnen worden gehuurd of worden bezet door eigenaren die een extra ruimte zoeken om te ontspannen of door te brengen tijdens vakanties. Recreatiewoningen kunnen variëren van kleine huisjes tot luxueuze villa’s en zijn meestal gelegen in populaire vakantiebestemmingen zoals aan zee, in de bergen of in een natuurgebied.

Een recreatiewoning is een huis dat bestemd is om vakanties in door te brengen. Naast een woonkamer is er een keuken, slaapkamer, toilet, douche of bad en een terras aanwezig. Het is daarmee een opzichzelfstaande wooneenheid met alle faciliteiten waar een woning aan moet voldoen met als voornaamste verschil dat het niet is toegestaan permanent in een recreatiewoning te verblijven.

Wat zijn de kenmerken van een recreatiewoning?

De bouwstijl van een recreatiewoning ligt niet vast. Zo zal een vakantiewoning in Nederland aan andere eisen moeten voldoen dan een huisje aan de Spaanse kust. In basis zijn het doorgaans wat kleinere, vrijstaande woningen die zich in een natuurlijk gebied bevinden. Het betreft permanente wooneenheden die niet verplaatsbaar zijn zoals dit met caravans het geval is. Ook zijn er geen wielen aanwezig zoals dit geldt voor woonwagens, het betreft grondgebonden woningen.

Vakantiewoning eigenschappen

Wereldwijd zijn er veel recreatiewoningen waarvan een groot deel eigendom is van burgers die in eigen land recreëren. Met name in Frankrijk zijn er veel van dit soort ‘tweede woningen’, ze maken zo’n tien procent uit van het totale woningbezit. Het grootste deel hiervan is in bezit van Franse burgers, op de tweede plaats zijn het Britten die hier een tweede huis bezitten.

De betekenis van een recreatiewoning

Een ander woord voor vakantiewoning is ‘datsja’. Dit is een Russisch woord dat stamt uit de tijd van Peter de Grote. Het woord staat voor iets dat wordt gegeven, verwijzend naar landgoederen die door de tsaar aan loyale vazallen werden toegekend. Ten tijde van de Verlichting werden deze locaties vooral gebruikt voor sociale en culturele bijeenkomsten, tijdens de industriële revolutie zou de vraag naar buitenhuisjes toenemen omdat de steden sterk vervuild raakten. De datsja’s werden bewoond door de hogere klassen in Rusland.

De laatste jaren zijn recreatiewoningen ook steeds meer in trek bij arbeidsmigranten uit Oost-Europa. Uitzendbureaus huren woningen die weer onderverhuurd worden aan werknemers. Dit kan leiden tot overlast omdat er regelmatig meer arbeiders in een woonruimte geplaatst worden dan toegestaan. Daarnaast is het voor de bewoners een permanente verblijfplaats omdat ze geen andere woning bezitten in Nederland.

Wat is de bouwstijl van een recreatiewoning?

Over het algemeen zal een recreatiewoning een kleinere versie van een normaal woonhuis zijn. Vaak betreft het bungalows, als er één kamer op een bovenverdieping aanwezig is wordt het nog steeds als bungalow aangemerkt. Sinds de jaren zeventig van de twintigste eeuw zijn er veel bungalowparken gebouwd met recreatiewoningen die verhuurd of verkocht worden.

Wil je graag weten voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? klik hier

De bouwkwaliteit van recreatiewoningen doet zeker niet altijd onder voor een regulier woonhuis, de prijzen kunnen dan ook flink oplopen. Thermische isolatie is met name in zomerwoningen niet altijd optimaal. Dit geldt ook voor akoestische isolatie maar omdat het doorgaans vrijstaande woningen betreft is dit niet altijd een bezwaar. Bij locaties aan zee kan zilte zeelucht het pand aantasten, dit kan van invloed zijn op de slijtage aan de woning en onderhoudskosten.

Hoe kun je een recreatiewoning bouwen?

Als eerste zul je een perceel moeten kopen of huren. Op recreatieparken worden kavels aangeboden die per jaar gehuurd worden of voor een langere periode. Als het een permanente en grondgebonden wooneenheid betreft dan kan dit wel risico opleveren. Bijvoorbeeld de verhuurder failliet gaat of het park een andere bestemming krijgt.

Het is mogelijk om een timeshare contract aan te gaan, dan wordt het eigenaarschap van een recreatiewoning gedeeld met andere eigenaars die op verschillende momenten gebruik maken van de woning. Dit kan besparen op de kosten, er is dan wel minder vrijheid om de woning naar eigen inzicht in te richten.

Vakantieparken bieden ook de optie om een kavel inclusief recreatiewoning te kopen. Daarbij kunnen er diverse bouwstijlen worden aangeboden met opties voor personalisering. De regels voor gebruik kunnen verschillen per locatie, denk aan het (niet) toestaan van onderverhuur. Niet alle hypotheekverstrekkers bieden de mogelijkheid om een hypotheek af te sluiten op een vakantiewoning.Of de financieringsmogelijkheden zijn beperkt tot 60-70 procent van de aankoopwaarde. Er zijn soms opties zoals de overwaarde van een eigen woning als onderpand te gebruiken. Een eigen inbreng zal in de meeste gevallen vereist zijn.

Dit betekent wonen in een recreatiewoning

Volgens de Nederlandse wet is het niet toegestaan om permanent te verblijven in een recreatiewoning, toch zijn er gemeenten waar het bestuur een oogje toeknijpt. Een vakantiewoning kan een eigen nummer of locatie aanduiding bezitten maar er is geen eigen postadres. Ook kunnen burgers niet ingeschreven worden als vaste bewoners op een vakantiebestemming. Als je naast de recreatiewoning ook een huur- of koopwoning bezit dan zal er niet snel actie worden ondernomen als iemand semi-permanent verblijft. Als de hoofdwoning een sociaal huurhuis is kunnen er wel consequenties zijn. Ook burgers die in een ander land verblijven en in Nederland een postadres hebben kunnen gekort worden op hun AOW als ze niet voldoende tijd doorbrengen in Nederland. Langdurig wonen in een recreatiewoning is daarmee niet zonder financieel risico.

Niet alle recreatiewoningen hebben de bouwkwaliteit van een huis voor permanente bewoning hoewel er ook zeker hoogwaardige vakantiehuizen gebouwd worden. Wat betreft de faciliteiten hoeft een woning voor recreatief gebruik niet onder te doen voor een regulier woonhuis. Gas, licht, water, internet, toilet en badkamer behoren allemaal tot de mogelijkheden.

De overspannen huizenmarkt heeft als gevolg gehad dat meer mensen voor langere tijd gebruik maken van een recreatiewoning als primaire woonruimte. Ook gezinnen die gaan verhuizen en eerder hun oude woning verlaten dan ze elders kunnen intrekken, kunnen een vakantiehuis als tijdelijk onderkomen gebruiken.

Houd er rekening mee dat huisdieren niet altijd zijn toegestaan in recreatiewoningen, ook parkeergelegenheid kan per locatie sterk verschillen. Omdat veel locaties met bestemming recreatiepark buiten het centrum van een dorp of stad liggen zijn er vaak minder winkels of andere faciliteiten in de buurt.