Wat bedoelen we met Waarborgfonds Eigen Woningen wew?

Een huis kopen of verbouwen brengt hoge kosten met zich mee, waar ook risico’s aan zijn verbonden. De Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen wew. neemt de risico’s van je over met de Nationale Hypotheek Garantie. Wat houdt de NHG in en wie zit er achter deze organisatie? Dit en meer lees je op deze pagina.

Wat is stichting Waarborgfonds Eigen Woningen?

Het wew. is een privaatrechtelijke stichting die in 1993 werd opgericht door het Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (VROM) en de vereniging van Nederlandse gemeenten. Dit ministerie werd in 2010 opgeheven en maakt nu samen met het Ministerie van Verkeer en Waterstaat deel uit van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu. Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen bestaat nog steeds met als doel het bevorderen van woningbezit in Nederland. Daarnaast zijn ze verantwoordelijk voor de uitvoering van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG).

Wat houdt de Nationale Hypotheek Garantie in?

Bij een huis kopen zul je doorgaans niet uit eigen zak het volledige bedrag betalen. Niet alleen is dit voor de meeste mensen teveel geld in één keer, het is fiscaal meestal aantrekkelijker om een huis met hypotheek te bezitten. Bij een hypotheekaanvraag moet de koper bij de hypotheekverstrekker zoals een bank garanties geven dat de hypotheek ook netjes afbetaald zal worden. Als de hypotheek op basis van een Nationale Hypotheek Garantie wordt afgesloten biedt dit extra zekerheid. Voor de bank, maar ook voor de koper die bij mogelijk onvoorziene financiële problemen in de toekomst een beroep kan doen op deze garantie (een soort borg)

Wil je graag weten voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? klik hier

Wat doet WEW met betrekking tot de NHG?

De regels voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie worden bepaald door het Waarborgfonds Eigen Woningen. Hypotheekverstrekkers, geldverstrekkers zoals banken moeten zich aan deze regels houden als ze een NHG-hypotheek willen verstrekken die kopers extra garanties en zekerheid biedt. Wanneer de hypotheek wordt verstrekt zal het Waarborgfonds Eigen Woningen vervolgens borg staan voor de lening. Daarnaast zullen hypotheekaanbieders vaak een korting geven bij een NHG hypotheek omdat het risico op betaalproblemen aanzienlijk lager ligt.

Welke garantie heb je als koper?

“Geld lenen kost geld” Het logo met de zware bal aan de enkel kennen we allemaal, de NHG is een manier om de risico’s voor de koper te beperken. Wanneer je onverhoopt in de problemen komt, en de hypotheek of hypotheekrente niet kunt aflossen, dan zal het Waarborgfonds Eigen Woningen bijspringen. Dit kan voorkomen dat de bank je dwingt om de woning te verkopen. Dit is overigens met name bedoeld om een tijdelijke periode te overbruggen. Wanneer het een meer permanente situatie betreft, dan kan het toch onvermijdelijk blijken om de woning te verkopen.

In dat geval is het mogelijk dat er een restschuld overblijft. Deze restschuld wordt dan gedekt door het WEW en uitgekeerd aan de geldverstrekker. Als je geen aantoonbaar schuld hebt in de gedwongen verkoop, dan is het mogelijk dat het Waarborgfonds het bedrag zal kwijtschelden. Je hoeft dit bedrag dan niet meer terug te betalen, je blijft dus niet zitten met een zware kogel aan je enkel. Dit kan het geval zijn bij bijvoorbeeld arbeidsongeschiktheid of werkloosheid.

Informeer bij de makelaar naar de mogelijkheden en voorwaarden voor een NHG-hypotheek.

Heb je verhuisplannen en wil je graag weten voor wat voor bedrag jou woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op gratis waardebepaling en vul je gegevens aan en ontvang gratis en geheel vrijblijvend een waardebepaling van een makelaar bij jou uit de buurt.