Huis kopen zonder eigen geld dit zijn de mogelijkheden

Een huis kopen kost geld, dat is duidelijk. Maar van wie is dit geld, en heb je zelf een goed gevulde spaarpot nodig om een leuk huisje op de kop te tikken? Afgestudeerde studenten met studieschuld, huurders die graag willen kopen, zelfstandig ondernemers die geen vast salaris hebben, hoe komen zij aan een passende koopwoning? Wat de mogelijkheden zijn bij een huis kopen zonder eigen kapitaal lees je op deze pagina!

Kun je een huis kopen zonder eigen geld?

Het is niet onmogelijk om een huis te kopen zonder eigen geld, het is wel erg lastig. Als je reeds huiseigenaar bent, dan kun je het geld van de huidige woning in de nieuwe steken. Als je niet op zoek wilt gaan naar tijdelijke woonruimte en de perfecte woning hebt gevonden, dan is het mogelijk om een overbruggingskrediet aan te vragen. Dit is een tijdelijke regeling waarbij je naast de overwaarde een lening kunt afsluiten. Je moet in dat geval wel behoorlijk zeker zijn dat de oude woning verkocht zal worden, dit krediet kun je doorgaans voor maximaal 1 tot 2 jaar krijgen. Sommige geldverstrekkers stellen als voorwaarde dat je reeds een voorlopig koopcontract hebt afgesloten.

Wil je graag weten voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? klik hier

Hoeveel kan ik lenen voor een woning zonder eigen geld?

In de eerste plaats kun je geen hypotheek afsluiten voor een bedrag dat hoger ligt dan de taxatiewaarde. De standaard bijkomende kosten bij een koophuis liggen rond 6 procent van de koopsom, dit bedrag moet je zelf financieren. Dit geld kun je lenen of uit je spaarvarken halen, er zal altijd een bedrag zijn dat niet binnen de hypotheek valt. Het is mogelijk dat het taxatiebedrag hoger uitvalt dan de uiteindelijke koopsom, je mag dit bedrag lenen van de bank. Er zijn taxateurs die je zonder problemen een paar duizend euro speling geven, maar ze gaan hier niet allemaal in mee.

Huis kopen zonder bank

We hebben het natuurlijk niet over een leeg huis zonder bankstel, met een huis kopen zonder bank bedoelen we financiering zonder tussenkomst van een bankinstelling. Dat is mogelijk via crowdfunding, waarbij je geld leent van meerdere investeerders die allemaal een stukje van het risico delen. Dit is een constructie die je voornamelijk tegenkomt bij bedrijven die een pand willen kopen en geld ophalen bij zowel ondernemers als particulieren. Er wordt een specifieke looptijd op gezet en een vast rentetarief. Hier zijn risico’s aan verbonden, het is ook een vrij nieuwe constructie maar het is een optie.

Schenking uit je omgeving

Zowel familieleden als vrienden mogen je belastingvrij een bedrag schenken tot ruim een ton. Niet genoeg voor een huis kopen maar het is een begin. Dit zullen vaak ouders zijn, soms vrienden of een suikeroompje, houd er wel rekening mee dat leningen of schenkingen binnen het sociale netwerk veel spanningen met zich kunnen meebrengen. Dit geldt ook voor een particuliere lening. Maak goede afspraken maar beter nog; houd geldzaken buiten de familie en vriendenkring.

Conclusie

Met een studieschuld, zonder vast contract of bij andere uitstaande schulden is het lastig om zonder eigen geld een huis te kopen. Ook moet je goed bedenken of dit een goed moment is om deze stap te zetten. Het koopcontract is immers niet de eindstreep, maar het begin van een nieuw hoofdstuk in je leven.

Heb je verhuisplannen en wil je graag weten voor wat voor bedrag jou woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op starten en vul je gegevens aan en ontvang gratis en geheel vrijblijvend een waardebepaling van een makelaar bij jou uit de buurt.