Funda is de grootste huizensite van Nederland waar de meeste makelaars hun aanbod publiceren. Je vindt hier huizen die worden verkocht via makelaars die aangesloten zijn bij NVM, VBO en VastgoedPRO. Om snel een woning te vinden kun je funda woningen op de kaart bekijken. Zo kun je snel in de regio zoeken waar je graag wilt gaat wonen. Maar er zijn meer mogelijkheden, zo kun je ook zoeken op prijsklasse. Als je niet gebonden aan een specifieke locatie omdat je bijvoorbeeld vanuit huis werkt dan kun je ook andere filter opties kiezen om zo een woning te vinden die aansluit op jouw woonwensen.

Hoe werkt de funda kaart?

Als eerste zie je een kaart van Nederland met daarop een groot aantal icoontjes. Als in inzoomt op de funda kaart dan zie getallen bij deze icoontjes staan. Dit betekent dat er in het gebied meerdere huizen vermeld staan. Blijven zoomen tot je iedere individuele woning ziet. Je kunt dan doorklikken naar de woning of de contactpagina van de makelaar.

Filter opties

Je moet wel heel wanhopig zijn als je geen eisen stelt aan een woning. Als je gebruik maakt van de filter opties dan kun je snel de huizen vinden die passen bij jouw voorkeuren. Dit zijn de opties:

  • Soort aanbod: Naast een woonhuis of appartement kun je ook opties kiezen zoals parkeergelegenheid of bouwgrond. Het betreft dus niet alleen woonhuizen.
  • Dagen op funda: Je moet er snel bij zijn, toch is niet ieder huis dezelfde dag nog verkocht. Er zijn behoorlijk wat huizen die al sinds 30 dagen online staan. Er kunnen dan wel specifieke kenmerken zijn wat het object minder interessant maakt voor het algemene publiek.
  • Status: Tussen beschikbaar en verkocht is er ook nog de optie ‘in onderhandeling’. Dit betekent dat er nog een kleine kans bestaat dat de woning weer beschikbaar wordt voor andere kandidaten.
  • Gebruiksoppervlakte wonen: De standaard filter opties gaan van 50 tot 250 vierkante meter, je kunt hier ook zelf een waarde ingeven.
  • Perceeloppervlakte: De standaard filter opties gaan van 250 tot 5000 vierkante meter, je kunt hier ook zelf een waarde ingeven.
  • Aantal kamers: Hier kun je kiezen tussen 1 en 5+ kamers. Ook kun je zelf een aantal kamers kiezen.
  • Aantal slaapkamers: Hier kun je geen eigen waarde kiezen, er zijn alleen opties van 1 tot 5+ slaapkamers.
  • Buitenruimte: Naast tuin kun je ook op balkon of dakterras filteren.
  • Bouwperiode: Hier kun je periodes kiezen van voor 1906 tot na 2020. De bouwperiode kan veel zeggen over de bouwstijl en kwaliteit. Denk aan de mogelijke aanwezigheid van asbest.
  • Ligging: Hiervoor kan de satelliet plattegrond of Google Map extra informatie bieden. Hoe dit werkt leggen we verder op deze pagina uit.
  • Soort bouw: Naast bestaande huizen kun je ook filteren op nieuwbouw woningen.
  • Garage: Naast garage type kun je ook selecteren hoeveel auto’s je wilt parkeren.
  • Aanwezigheid van: Denk hierbij aan extra opties zoals een CV-ketel, lift, zwembad maar ook of het een monumentaal pand betreft.
  • Toegankelijkheid: Hiermee kun je snel woonruimte vinden voor personen met een beperking of senioren die voorbereid willen zijn op de toekomst.
  • Energielabel: De energielabels lopen van A tot G. Een A label huis kost je op voorhand wellicht meer maar je kunt wel besparen op energiekosten.
  • Extra’s: Hier vind je opties die elders niet passen zoals een open huis, veiling of virtuele bezichtiging.

Je kunt ook zoeken in de omschrijving van de woning.

Je hebt een woning gevonden, wat nu?

Na het doorspitten van de funda kaart heb je eindelijk de perfecte woning gevonden. Je kunt nu direct contact opnemen met de makelaar of je klikt eerst door naar de pagina van de woning. Je krijgt dan informatie te zien over het pand en je kunt een aantal Kadaster producten bestellen. Deze pagina zal voor veel woningzoekenden vooral interessant zijn vanwege de funda plattegrond die je hier kunt vinden. Op het eerste gezicht is dit niet veel anders dan een Google of Apple kaart, toch zijn er enkele instellingen waar je interessante informatie uit kunt halen.

Wat is mijn huis waard? Vergelijk makkelijk en snel meerdere makelaars

|

Welke soorten kaarten kun je op funda vinden?

Naast de funda kaart kun je bij iedere woning ook een funda plattegrond vinden. Dit geeft je informatie over de specifieke woning. Er zijn vier opties waar je uit kunt kiezen:

1. Standaard kaart

Dit is de funda plattegrond die je als eerste zult zien. Je ziet een symbool van het adres en je ziet direct de straat. Met de plus en min knoppen kun je in- of uitzoomen. Je koopt immers niet alleen een huis, dit pand staat ook in een omgeving wat uiteraard van belang is.

Funda kaart

2. Satelliet kaart

Naast de standaard kaart kun je ook de satelliet versie bekijken. Op computers en tablets zie je direct de vier opties maar op smartphones moet je een keuze uit het drop-down menu maken. Nu zie je de Google satelliet kaart. Dit kan heel interessant zijn omdat het hiermee een goed beeld krijgt van de werkelijke situatie. Houd er wel rekening mee dat deze luchtfoto’s enkele jaren oud kunnen zijn. Misschien hebben de buren ondertussen zonnepanelen op het dak liggen of er zijn ondertussen andere panden bijgebouwd.

funda satelliet kaart

3. Kadastrale kaart

Deze functie is enkele jaren geleden toegevoegd aan de funda kaart en het bespaart je weer wat zoekwerk. De kadastrale kaart geeft namelijk de perceelsgrenzen aan zoals deze in het Kadaster zijn opgenomen. Je kunt zo precies zien hoe de woning geregistreerd staat. Het is mogelijk dat de kadasterdata niet juist is, met name bij oudere huizen kan dit het geval zijn. Het is mogelijk om een nieuwe meting aan te vragen, hier zijn wel kosten aan verbonden.

funda kadastrale kaart

4. Street View

Nog een stapje verder dan de satelliet plattegrond is Street View van Google. Ook hiervoor geldt weer dat de foto’s soms enkele jaren oud zijn, het is niet altijd een nauwkeurige weergave van de huidige situatie. Het kan wel interessant zijn om een virtuele wandeling te maken zodat je een gevoel krijgt voor de omgeving waar de woning staat.

Funda street view

Staan alle huizen op de funda map, kaart?

Een bekende kritiek vanuit woningzoekenden is het beschikbare aanbod op funda. Woningen die verschijnen op de site zijn al verkocht voordat ze gepubliceerd zijn, of huizen komen niet verder dan de portefeuille van de makelaar. In hoeverre deze kritieken juist zijn is lastig te verifiëren. Het kan wel voordeel bieden om in een vroeg stadium al contact op te nemen met één of meerdere makelaars die actief zijn in de gemeente of wijk waar je naar een woning zoekt.

Wil je meer weten over funda zelf? Bekijk dan hier het uitgebreide artikel over funda