Je moet veel regelen om een huis te kopen of verkopen. Zeker als koper kom je voor heel wat drempels te staan voordat je een huis ‘mag’ kopen. Het voortraject kan je al veel geld kosten en dan loop je nog het risico dat het hele verhaal op het laatste moment niet doorgaat.

Taxatie is een kostenpost waar veel mensen tegenop zien, welke meerwaarde biedt dit eigenlijk bij een hypotheekaanvraag, naast een papiertje voor de bank? Met een online taxatie kun je tijd en geld besparen, maar hoe werkt dit eigenlijk?

Wat is een online taxatie?

Wat is mijn huis waard? Een online waarde indicatie is een officiële taxatie waar geen taxateur voor langs hoeft te komen. Je zult op veel websites nog informatie vinden dat een online taxatie (geschatte waarde) niet voldoende is, maar deze informatie is achterhaald.

Bij een online taxatie worden een aantal vergelijkbare woningen vergeleken en wordt er o.a. gekeken naar de laatste verkoopprijs om de woningwaarde te berekenen. Als het een vrij standaard woning betreft op een specifieke locatie zonder aparte kenmerken dan is een online taxatie voldoende om de huidige waarde te bepalen. Hier komt geen persoon meer aan te pas, er ligt een complex algoritme achter dat een prijs kan bepalen.

Accepteert NHG een online taxatie?

Niet alleen veel banken maar ook de Nationale Hypotheek Garantie accepteert de Calcasa Desktop Taxatie. Voor sommige banken heb je echt een officiële taxatie nodig. Dit betekent dat je een hypotheek kunt aanvragen met NHG wat je extra zekerheid biedt.

De standaard voorwaarden voor de NHG blijven in stand, het is dus mogelijk dat deze garantie om andere redenen niet mogelijk is. Maar aan de voorwaarden voor een gevalideerde taxatie wordt voldaan door een online taxatie uit te laten voeren.

Dit is sinds 1 juli 2021 het geval, het is dus mogelijk dat je andere informatie vindt op oudere pagina’s. Als je twijfelt wat precies de voorwaarden zijn moet je eerst contact opnemen met je hypotheekverstrekker en de Nationale Hypotheek Garantie. Zo kom je later niet voor onaangename verrassingen te staan.

Wat is mijn huis waard? Vergelijk makkelijk en snel meerdere makelaars

|

Hoe werkt een standaard taxatie?

Bij een standaard taxatie door een erkend taxateur komt er een professional langs om de woning op te nemen. Je bent vrij in de keuze voor taxateur, een standaard makelaar mag geen taxaties uitvoeren. Het is wel mogelijk dat een makelaarskantoor ook taxaties kan verzorgen.

Voor een verkoper is een taxatie optioneel, het kan wel inzicht geven om zo de vraagprijs te bepalen. In dat geval is het de vraag of een online taxatie voordeel biedt want er wordt geen rekening gehouden met bijzondere aanpassingen of gebreken die alleen bij een ‘warme’ opname te zien zijn.

In dat geval kan een nauwkeurige waardebepaling al voldoende zijn. Voor een koper is het een ander verhaal. Om een hypothecaire lening aan te vragen zul je een taxatierapport moeten overleggen. In dat geval kan een online taxatie wellicht wel voldoende zijn.

De tarieven voor een fysieke taxatie door een erkende taxateur kunnen flink uiteenlopen. In principe mag je dezelfde kwaliteit verwachten, toch blijken de metingen niet op een uniforme wijze uitgevoerd te worden. Daarnaast blijft het mensenwerk en kan er sprake zijn van zaken die over het hoofd worden gezien.

In praktijk kunnen de bedragen duizenden euro’s verschillen per taxatie, het is echter niet de bedoeling om ‘rond te shoppen’ en meerdere taxaties aan te vragen tot je de juiste uitkomst hebt.

Online taxatie huis

Mag je hetzelfde bedrag lenen met een online taxatie?

Er is een kleine maar wel belangrijke “maar” bij een online taxatie. Naast het feit dat sommige situaties uitgezonderd zijn mag je slechts 90% van de taxatiewaarde lenen terwijl dit bij een standaard taxatie 100% is. Er is dus een soort foutmarge in de voorwaarden opgenomen.

Dit betekent dat je wellicht meer zult moeten bijleggen bij de aanvraag van een hypotheek omdat je niet het volledige bedrag kunt lenen. Als de koopsom onder de taxatiewaarde ligt dan hoeft dit geen bezwaar te zijn, maar in een periode waarbij veel mensen overbieden moet je dus nog meer geld meebrengen om een huis te kopen.

Is een waardebepaling voldoende voor een hypotheek?

In veel opzichten is een online taxatie niet veel anders dan een uitvoerige waardebepaling die rechtsgeldig is. En daar zit het grote verschil; een waardebepaling is nooit een rechtsgeldig document dat door hypotheekverstrekkers geaccepteerd zal worden. Er zijn verschillende manieren om een waardebepaling uit te voeren. Zo kun je bij het Kadaster voor enkele tientjes informatie opvragen uit de database van het Kadaster, er zijn ook huizensites die gratis een waardebepaling uitvoeren op basis van vrij te verkrijgen data.

Als het een goede collectie van data betreft dan kan het resultaat op het niveau van een online taxatie liggen maar de echte waarde van jouw woning berekenen is haast onmogelijk. Banken zullen dit soort aanvragenniet accepteren omdat de onafhankelijkheid niet te bepalen valt.

Wat is mijn huis waard? Vergelijk makkelijk en snel meerdere makelaars

|

Wat is Calcasa Desktop Taxatie?

Als we het hebben over online taxatie dan hebben we het in feite over de Calcasa Desktop Taxatie. Deze organisatie beschikt over een enorme database met informatie zoals woz waarde en oude taxaties waardes waarmee ze nauwkeurige berekeningen kunnen maken en dus een inschatting maken. De rapporten zijn zo betrouwbaar dat banken en ook de Nationale Hypotheek Garantie een dergelijke calculatie betrouwbaar genoeg vinden om te accepteren.

Voor de NHG is dit zeker een doorbraak. Calcasa is namelijk de eerste online taxatie die aanvaard wordt, daarmee hebben ze op dit moment een monopoliepositie als online aanbieder van taxaties. Het is mogelijk dat in de toekomst ook andere online taxaties geaccepteerd zullen worden. Zelf spreken ze van een taxatie die tussen een modelmatige en fysieke taxatie in zit. Dit is niet helemaal juist omdat er geen fysiek element aanwezig is, alles gaat op afstand. Ze beweren eigenlijk dat handmatig meten niet meer nodig is. Toch zijn er uitzonderingen.

Kun je altijd een online taxatie aanvragen?

In de eerste plaats mag je maar 90% van de taxatiewaarde lenen als het een digitale taxatie betreft. Dit kan voor sommige kopers als een nadeel zijn. Daarnaast is het niet mogelijk om voor alle woningen ongezien de waarde te bepalen.

Als er een verbouwing in de planning staat bijvoorbeeld, of als er energiebesparende voorzieningen worden getroffen. Ook als je gebruik wilt maken van het energie bespaar budget is het vooralsnog niet mogelijk om hiervoor de Desktop Taxatie in te zetten. Het is de bedoeling dat deze optie met ingang van 2022 wel wordt geboden. Neem daarom contact op met je hypotheekverstrekker of met de NHG voor meer informatie.

Wat is mijn huis waard? Vergelijk makkelijk en snel meerdere makelaars

|