Wat staat er allemaal op de lijst roerende zaken?

Tenzij het een splinternieuwe woning betreft, zal een woning bij verkoop ingericht zijn. Dit geeft de koper direct een goed beeld van het pand in bewoonde staat, het kan ook de perceptie van een woning compleet veranderen. Zowel in positieve als in negatieve zin. Alles wat er ‘los’ zit in de woning valt onder de roerende zaken, en die vallen standaard niet onder het vastgoed dat verkocht wordt.

Met een Lijst roerende zaken weet iedereen wat niet standaard bij de verkoop hoort. Dan kan in overleg bepaald worden of er wellicht zaken geschikt zijn voor overname. Wat het verschil is tussen onroerend en roerend goed, en wat zoal op een Lijst roerende zaken komt te staan lees je op deze pagina.

Verschil tussen onroerend en roerend

De woorden lijken op elkaar, toch is de betekenis heel anders:

  • Onroerende zaken behoren altijd tot de verkoop. Het zijn in het kort alle vaste delen inclusief het perceel. Denk aan de muren, schuur, schutting en carport. Ook losliggende dakpannen behoren tot de onroerende zaken omdat de woning niet bewoonbaar zou zijn wanneer er geen dakbedekking aanwezig is.
  • Roerende zaken maken niet standaard onderdeel uit van de verkoop. Dit zijn alle zaken die niet permanent vastzitten aan de woning, of niet tot de kale woning behoren. Dit varieert van het meubilair tot aan de gordijnen, en ook de vloerbedekking wanneer deze niet ‘nagelvast’ aan de vloer is bevestigd.

Het is niet altijd direct duidelijke welke voorzieningen wel of niet tot de woning behoren. Gaat die mooie afzuigkap mee naar de nieuwe woning, en hoe zit het met dat kamerbreed tapijt? Om miscommunicatie achteraf te voorkomen zal de makelaar aan de verkopende partij vragen om een Lijst roerende zaken op te stellen.

Wat is mijn huis waard? Vergelijk makkelijk en snel meerdere makelaars

|

Lijst roerende zaken opstellen

Je kunt zelf beginnen met een lijst maken, de meeste makelaars kunnen je een standaard Lijst roerende zaken geven met daarop de meest voorkomende items. Je kunt dan gaan aanvullen of schrappen op basis van de persoonlijke situatie. Let met name op maatwerk artikelen, grote investeringen en zaken die lastig te verwijderen zijn.

Lijst roerende zaken

Is een Lijst roerende zaken verplicht?

Het is niet wettelijk verplicht om een Lijst roerende zaken op te stellen, het kan wel veel discussie voorkomen. Het biedt houvast voor zowel de koper als verkoper, en kan je naast tijd ook flink wat geld besparen.

Overname van de huisraad

De verkopende partij zal doorgaans weer een compleet nieuwe woning moeten inrichten. Dit gaat gepaard met flinke investeringen, het komt dus vaak voor dat veel goederen overgaan naar het nieuwe huis. Daarnaast zijn er roerende zaken die niet passen in de nieuwe woning zoals de vloer- of raambekleding. Zo kun je per artikel bepalen:

  • Wat je graag wilt houden.
  • Wat je liever wilt achterlaten.
  • Welke items een hoge vervangingswaarde hebben.
  • Welke items lastig zijn om te verwijderen.

De meest voorkomende roerende zaken die in aanmerking komen voor overname zijn:

  • Vloeren
  • Zonwering binnen en buiten
  • (Inbouw) keukenapparatuur
  • Witgoed
  • Verlichting
  • Deurbel
  • Brievenbus

Hoewel losse verkoop je soms meer kan opleveren, kun je met een overname door de koper veel moeite besparen. Bespreek met de makelaar hoe je een Lijst roerende zaken kunt opstellen, en waar je rekening mee moet houden tijdens een koop of verkoop.

Heb je verhuisplannen en wil je graag weten voor wat voor bedrag jou woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op gratis waardebepaling en vul je gegevens aan en ontvang gratis en geheel vrijblijvend een waardebepaling van een makelaar bij jou uit de buurt.

 

roerende goederen om mee te hameren
lijst ter overname huis
lijst van zaken nvm word
roerende zaken overnemen
tweedehands spullen
ook vloeren
bepaalde aanschafwaarde betaald
eigenlijk spullen bedoeld
keukenkastjes demonteren