Selecteer een pagina

Wat is mijn huis waard?

Vul hier jouw postcode in

Ben je serieus van plan jouw woning te verkopen en ben je op zoek naar een makelaar? Ontvang gratis en geheel vrijblijvend een waardebepaling van een erkende makelaar(s) bij jouw uit de buurt.


75%
Vul jouw gegevens aan


Bedankt voor uw aanvraag

De aanvraag is correct ontvangen en wordt z.s.m. in behandeling genomen. U ontvangt z.s.m. een bevestigingsmail. In het weekend kan het maximaal 2 dagen duren

Lijst roerende zaken

Tenzij het een splinternieuwe woning betreft, zal een woning bij verkoop ingericht zijn. Dit geeft de koper direct een goed beeld van het pand in bewoonde staat, het kan ook de perceptie van een woning compleet veranderen. Zowel in positieve als in negatieve zin. Alles wat er ‘los’ zit in de woning valt onder de roerende zaken, en die vallen standaard niet onder het vastgoed dat verkocht wordt. Met een Lijst roerende zaken weet iedereen wat niet standaard bij de verkoop hoort. Dan kan in overleg bepaald worden of er wellicht zaken geschikt zijn voor overname. Wat het verschil is tussen onroerend en roerend goed, en wat zoal op een Lijst roerende zaken komt te staan lees je op deze pagina.

Verschil tussen onroerend en roerend

De woorden lijken op elkaar, toch is de betekenis heel anders:

 • Onroerende zaken behoren altijd tot de verkoop. Het zijn in het kort alle vaste delen inclusief het perceel. Denk aan de muren, schuur, schutting en carport. Ook losliggende dakpannen behoren tot de onroerende zaken omdat de woning niet bewoonbaar zou zijn wanneer er geen dakbedekking aanwezig is.
 • Roerende zaken maken niet standaard onderdeel uit van de verkoop. Dit zijn alle zaken die niet permanent vastzitten aan de woning, of niet tot de kale woning behoren. Dit varieert van het meubilair tot aan de gordijnen, en ook de vloerbedekking wanneer deze niet ‘nagelvast’ aan de vloer is bevestigd.

Het is niet altijd direct duidelijke welke voorzieningen wel of niet tot de woning behoren. Gaat die mooie afzuigkap mee naar de nieuwe woning, en hoe zit het met dat kamerbreed tapijt? Om miscommunicatie achteraf te voorkomen zal de makelaar aan de verkopende partij vragen om een Lijst roerende zaken op te stellen.

Lijst roerende zaken opstellen

Je kunt zelf beginnen met een lijst maken, de meeste makelaars kunnen je een standaard Lijst roerende zaken geven met daarop de meest voorkomende items. Je kunt dan gaan aanvullen of schrappen op basis van de persoonlijke situatie. Let met name op maatwerk artikelen, grote investeringen en zaken die lastig te verwijderen zijn.

Is een Lijst roerende zaken verplicht?

Het is niet wettelijk verplicht om een Lijst roerende zaken op te stellen, het kan wel veel discussie voorkomen. Het biedt houvast voor zowel de koper als verkoper, en kan je naast tijd ook flink wat geld besparen.

Overname van de huisraad

De verkopende partij zal doorgaans weer een compleet nieuwe woning moeten inrichten. Dit gaat gepaard met flinke investeringen, het komt dus vaak voor dat veel goederen overgaan naar het nieuwe huis. Daarnaast zijn er roerende zaken die niet passen in de nieuwe woning zoals de vloer- of raambekleding. Zo kun je per artikel bepalen:

 • Wat je graag wilt houden.
 • Wat je liever wilt achterlaten.
 • Welke items een hoge vervangingswaarde hebben.
 • Welke items lastig zijn om te verwijderen.

De meest voorkomende roerende zaken die in aanmerking komen voor overname zijn:

 • Vloeren
 • Zonwering binnen en buiten
 • (Inbouw) keukenapparatuur
 • Witgoed
 • Verlichting
 • Deurbel
 • Brievenbus

 

Hoewel losse verkoop je soms meer kan opleveren, kun je met een overname door de koper veel moeite besparen. Bespreek met de makelaar hoe je een Lijst roerende zaken kunt opstellen, en waar je rekening mee moet houden tijdens een koop of verkoop.

Heb je verhuisplannen en wil je graag weten voor wat voor bedrag jou woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op starten en vul je gegevens aan en ontvang gratis en geheel vrijblijvend een waardebepaling van een makelaar bij jou uit de buurt.

Fijn dat ik nu niet zelf op zoek hoef naar een makelaar maar dat de makelaar naar mij komt.
We hebben 3 waardebepalingen ontvangen. We zijn nu nog bezig met onze hypotheek om te kijken wat we kunnen terug kopen alvorens we ons huis gaan verkopen. Bedankt voor het in contact brengen met de makelaars.

Loes

's-Hertogenbosch

We wisten niet zeker of we eerst ons huis moesten verkopen of eerst een ander huis moesten aankopen maar hierin hebben de makelaars ons perfect geadviseerd. We zijn nu eerst aan het kijken wat er allemaal met onze hypotheek mogelijk is. Bedankt voor het vrijblijvende advies.
Maike

Tilburg

Het duurde wel wat langer dan 2 dagen maar we hebben inmiddels een aantal makelaars op bezoek gehad. We ontvingen een duidelijk rapport over onze woning met hierin een duidelijke prijsonderbouwing. We hadden niet in de gaten dat de waarde van onze woning zoveel hoger zou liggen.
Bedankt.
Eric

Dokkum

De tool van watismijnhuiswaard is super.
ik had binnen een aantal dagen verschillende makelaars gesproken en diversen waardebepalingen ontvangen. Er zat onderling wel wat verschil in prijs maar we hebben wel een keuze voor een makelaar kunnen maken.
 
Thanks.
Niels

Rotterdam

×
Nieuwe aanvraag