Het tekenen van een koopcontract bij de koop of verkoop van een woning is een belangrijk punt in het traject, toch zijn het de aktes die door de notaris uitgegeven worden waar het écht om draait. Wat staat er op de afrekening van de notaris en wat doet deze persoon eigenlijk?

 

Niet alleen kosten voor de notariële akte

Je kunt bij de aankoop of verkoop van een huis op veel posten besparen, de notariële kosten kom je niet aan onderuit. De afrekening van een notaris is niet zozeer de factuur voor de diensten die geleverd worden, maar een overzicht van alle bedragen die bijgeschreven moeten worden op de rekening van het notariskantoor.

 

Wat staat er op de afrekening van de notaris?

De bedragen en posten zullen afwijken per situatie, hier is een overzicht van de standaard kosten:

 

  • Verkoopprijs: Dit is de vastgestelde koopsom die de koper op de rekening van de verkoper moet storten. Dit bedrag wordt doorgaans door de hypotheekverstrekker overgemaakt naar de rekening van de notaris, die maakt het bedrag weer over naar de verkopende partij.
  • Heffingen: De gemeentelijke heffingen worden per jaar betaald. Omdat woningen het hele jaar door verkocht worden moet er een deel van het jaar verrekend worden en uitbetaald worden aan de verkoper.
  • Overdrachtsbelasting: Dit is het standaard percentage voor overdrachtsbelasting dat de notaris zal afdragen aan de overheid.
  • Kadaster: Naast de inschrijfkosten voor het Kadaster zal de notaris ook alle gegevens controleren. Kadaster kosten en recherche kosten worden los vermeld op de afrekening.
  • Taxatie: Wanneer er sprake is van een taxatie dan worden deze kosten doorgaans meegenomen in de hypotheek. De notaris zal de kosten voor de taxateur uitbetalen.
  • Afsluitprovisie: Ook dit bedrag maakt normaal gesproken onderdeel uit van de hypotheek, deze kosten komen ten goede aan de hypotheekverstrekker. Dit bedrag zal door de bank worden ingehouden en wordt dus niet uitgekeerd door de notaris.
  • NHG: Als je besluit om een hypotheek af te sluiten met de Nationale Hypotheek Garantie dan zul je dit eerst betalen aan de notaris, die het vervolgens uitkeert aan de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen.
  • Notariële kosten: Dit zijn de kosten die ten goede komen aan de notaris, en worden ingehouden door het betreffende notariskantoor.

Wil je graag weten voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? klik hier

 

De afrekening van de notaris zul je geruime tijd voor de hypotheek- en transportakte ontvangen. Als je hier vragen over hebt neem dan contact op met de notaris, de hypotheekadviseur/verstrekker of de makelaar.

 

Te voldoen aan …

Wanneer je een hypothecaire lening afsluit zul je doorgaans niet tot op de euro nauwkeurig het bedrag weten. Er wordt daarom een schatting gemaakt. Op het moment dat de afrekening van de notaris verschijnt zal het verschil van geschatte en werkelijke kosten berekend worden. Het is dan mogelijk dat je extra moet betalen, in praktijk zul je geld retour krijgen op je persoonlijke bankrekening. Andere kosten die op de afrekening kunnen voorkomen zijn de makelaarskosten, lopende leningen etc.

 

Net zoals dit voor een makelaar geldt mag je zelf een notaris kiezen. De tarieven kunnen per aanbieder afwijken dus vergelijken kan voordeel opleveren.