Bij overwaarde ligt de verkoopprijs van de woning hoger dan het restant van de hypotheek. Dit is een veelvoorkomende situatie in de huidige huizenmarkt. Hoe kun je hier maximaal voordeel uit halen? Hier zijn 6 dingen die je kunt doen met de overwaarde van je woning.

1. Koop een nieuwe woning

In de meeste gevallen gebruiken huiseigenaren de opbrengst van een verkoop om weer een nieuw huis te kopen. Volgens de bijleenregeling moet je het geld dat je verdient weer investeren in een nieuwe woning. Anders verlies je die aantrekkelijke rente-aftrek. Een bijleenregeling is geldig voor een periode van drie jaar, daarna zou je er een nieuwe hypotheek mee kunnen financieren.

2. Verbouwing financieren

Bij aankoop van een nieuwe woning mag je de verbouwingskosten optellen bij de hypotheekaanvraag. Je maakt gebruik van de overwaarde op de oude woning om te investeren op de verbouwing van je nieuwe huis. Het is ook mogelijk om je huidige woning te verbouwen, de bank zal in dit geval wel toetsen of je aan de voorwaarden voor een nieuwe hypotheek kunt voldoen.

Wil je graag weten voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? klik hier

3. Een huurwoning zoeken

Het kan interessant zijn om te gaan huren, en na drie jaar weer een nieuw huis te kopen. Als je in aanmerking komt voor huurtoeslag kun je goedkoop een paar jaar doorbrengen. Daarbij moet gezegd worden dat huurwoningen schaars zijn, en in het segment boven de huurtoeslaggrens worden soms een erg hoge huursom gevraagd. Als je enkele jaren wilt ‘downsizen’ kan tijdelijke huur financieel interessant uitpakken.

4. Uitgeven

Je hoeft niet te investeren in stenen, je mag het geld ook gewoon besteden zoals jij dit wilt. Koop een nieuwe auto, maak een wereldreis, je kunt ook checken of dat Michelin-sterren restaurant in de buurt ook bezorgt aan huis. Je kunt gebruik maken van de aftrekregeling zolang dit mogelijk is. Na drie jaar vervalt de bijleenregeling, je moet dan meer lenen maar hoeft weer minder af te trekken.

5. Begin een Bed&Breakfast in het buitenland

Dit is een meer avontuurlijke optie, en met de (komische) horrorverhalen op de televisie van gefaalde entrepreneurs ook wel een optie die risico met zich meebrengt. Toch kan het interessant zijn omdat je na drie jaar het volledige bedrag mag aftrekken van de belastingen. Zorg in dit geval dat je goed voorbereid te werk gaat, en met betrouwbare partners en aannemers in het buitenland werkt. Anders kan deze droom alsnog een nachtmerrie worden.

6. Koop nog een huis

Het klinkt als iets voor rijkelui en vastgoedmakelaars, toch is het wel degelijk mogelijk om een hypotheek te krijgen op een tweede woning. Nadeel hierbij is dat je de hypotheekrente van je tweede huis niet kunt aftrekken, het kan toch een lucratieve investering zijn. Als je in Nederland kijkt in de regio’s waar de huizenprijzen relatief goedkoop liggen kan het bezitten van twee huizen ook bereikbaar zijn voor minder kapitaalkrachtige huishoudens.

Wat ga jij doen met de overwaarde van je woning?

Een hypotheek op je huis bij de bank is doorgaans een betere investering dan een spaarrekening bij dezelfde bank. Ga jij er gebruik van maken? Neem contact op met de makelaar voor alle mogelijkheden en persoonlijk advies om maximaal voordeel te behalen.

Heb je verhuisplannen en wil je graag weten voor wat voor bedrag jou woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op gratis waardebepaling en vul je gegevens aan en ontvang gratis en geheel vrijblijvend een waardebepaling van een makelaar bij jou uit de buurt.