Als je op zoek bent naar een taxateur om een woningtaxatie uit te voeren dan ben je misschien al eens de term NTS taxatie tegengekomen. Wat is een NTS taxatie, wat is het verschil met anderen en wat betekent de afkorting eigenlijk? We leggen het uit op deze pagina.

Wat is een NTS taxatie?

De afkorting NTS staat voor Nationale Taxatie Service. Het is een organisatie die langer dan 20 jaar bestaat. Ze leveren taxaties aan de klanten van Vereniging Eigen Huis, banken en andere intermediaire partijen. Onder NTS vallen ruim 250 gecertificeerde taxateurs door heel Nederland. Ze helpen je snel een geschikte taxateur te vinden. Bijvoorbeeld om een taxatierapport op te stellen voor een hypotheekaanvraag, bij een grote verbouwing of na een huis als erfenis. Wat is het verschil met anderen? In het kort is er geen verschil wat betreft het resultaat maar de route daar naartoe verloopt wat anders.

NTS Taxatie

Is een NTS taxateur anders dan de rest?

De Nationale Taxatie Service is een franchise organisatie. Dit betekent dat ze geen taxateurs in dienst hebben maar samenwerken met een netwerk aan individuele taxateurs in Nederland. Het is daarmee een intermediair die voor de klant op zoek gaat naar een geschikte taxateur. Ze voeren zelf geen taxaties uit. Waarom zou je nog een extra schakel in de lange keten aan dienstverleners toevoegen? Vooral omdat het tijd en moeite kan besparen.

Er zijn namelijk veel taxateurs, om ze met elkaar te vergelijken en de juiste dienstverlener te kiezen kan best lastig zijn. Bij NTS taxatie wordt uit het grote aanbod een selectie gemaakt op basis van afstand en expertise. De taxaties zijn voorzien van een NWWI-keurmerk wat betekent dat je ze kunt gebruiken voor bijvoorbeeld een hypotheekaanvraag met Nationale Hypotheek Garantie.

Mag je zelf een taxateur kiezen?

Ja hoor, je bent vrij om je eigen taxateur te kiezen. Zolang het een erkende taxateur betreft die onafhankelijke taxaties uitvoert ben je vrij in de keuze. Tenminste, er zijn wel wettelijke grenzen gesteld aan de afstand. Het taxatie kantoor mag normaal gesproken niet verder dan 20 kilometer liggen van het taxatieobject. Zo is het zeker dat de taxateur kennis heeft van de regio en zo een betrouwbare opname kan maken. NTS werkt met een straal van 15 kilometer. Op de Waddeneilanden en in de Randstad wijkt de afstand af, 20 kilometer is de norm in de rest van het land.

Wil je graag weten voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? klik hier

Wat betreft onafhankelijkheid zit je goed met een NTS taxatie. In tegenstelling tot een makelaar die zich inzet voor de klant moet een taxateur juist onpartijdig zijn. Er is een opdrachtgever maar dit maakt in principe niet uit voor het proces. De NWWI validatie is een extra controle laag om deze objectiviteit te waarborgen. Omdat de NTS als intermediair optreedt is er een extra laag tussen klant en taxateur. Het is aan jou de keuze wat je prettig vindt.

Wat kost een NTS taxateur?

In de meeste gevallen zul je een woningtaxatie aanvragen via een intermediair zoals vereniging Eigen Huis. De intermediair stelt een eigen tarief, mogelijk met korting als je lid bent of andere diensten afneemt. Je betaalt dan een vast bedrag ongeacht het standaardtarief van de taxateur. Hoewel de meeste taxateurs in Nederland overeenkomstige tarieven hanteren zijn er geen vaste tarieven bepaald. Door rond te shoppen kun je wellicht een goedkopere taxateur vinden. Let er wel op of het een NWWI gevalideerde taxatie betreft, dit kan in een aantal situaties gevraagd worden. Het is namelijk mogelijk dat een taxatierapport zonder externe validatie wordt opgesteld.

Een NTS taxatie hoeft niet duurder uit te vallen dan zelf een taxateur zoeken. Je weet op voorhand wat je moet betalen ongeacht de taxateur die bij jouw pand langskomt. De kwaliteit van alle aangesloten taxateurs is in principe gegarandeerd omdat het allemaal erkende taxateurs betreft.

Bouwkundige keuring

Bij NTS kun je alleen terecht voor taxaties. Als je een bouwkundige keuring wilt laten uitvoeren dan zul je op zoek moeten gaan naar een bouwkundig inspecteur. Ook deze specialisten moeten in het bezit zijn van de juiste papieren om een bouwkundige keuring uit te mogen voeren. Het betreft een visuele inspectie wat betekent dat er geen hak- en breekwerk nodig is. Schade en gebreken komen aan het licht wat een koper zekerheid kan geven. Daarnaast is deze keuring verplicht als je in aanmerking wilt komen voor de NHG.

Energielabel

Als een woning wordt verkocht of verhuurd dan is het verplicht om een energielabel te overleggen aan de koper of huurder. Dit label geeft aan wat de energieprestaties zijn van een woning met aanbevelingen om de woning verder te verduurzamen. Na uitgifte van een energielabel is dit label tien jaar geldig. Maar als er tussentijds werkzaamheden zijn uitgevoerd om de woning te verbeteren dan is het verstandig om een nieuwe keuring aan te vragen. Een woning met een hogere classificatie is namelijk meer waard. Als een verkoper of verhuurder geen energielabel kan overleggen dan kan dit bestraft worden met een boete.

Bijzonder Beheer

Voor Bijzonder Beheer heeft NTS een apart loket ingericht. Dit team houdt zich bezig met taxaties die gericht zijn op het beheer van panden, dit is een specialisme naast de standaard woning taxaties. Ook hierbij worden tarieven gehanteerd die goedkoper liggen dan bij individuele taxateurs het geval is. Dit is mogelijk door automatisering en schaalgrootte. Als je op zoek bent naar taxaties voor Bijzonder Beheer dan kun je terecht bij dit gespecialiseerde team.

Ervaringen met NTS taxatie

Als we naar het flinke aantal Google Reviews kijken dan kunnen we concluderen dat een NTS taxatie betrouwbaar is. Naast een enkele kritische opmerking zijn de meeste klanten tevreden tot zeer tevreden. Er is een flink aantal reviews wat altijd een goed teken is. We moeten er wel rekening mee houden dat er 250+ taxateurs verbonden zijn aan de Nationale Taxatie Service. Dit betekent dat je in het Noorden van Nederland een andere taxateur over de vloer zult krijgen dan in het Zuiden van het land.

Als je op zoek bent naar een taxateur en je wilt niet zelf een lokale aanbieder zoeken dan kun je een beroep doen op de Nationale Taxatie Service. Er wordt dan voor jou een passende taxateur gezocht tegen een concurrerend tarief.