De huizensite Eigenhuis.nl is het online gezicht van een belangenvereniging die bestaat sinds 1974. Er is geen sprake van winstoogmerk, er werken momenteel ongeveer 230 mensen bij deze organisatie. Ze behartigen de belangen van particuliere woningeigenaren en VvE’s in Nederland en hebben ongeveer 800.000 leden.

Wat is Vereniging Eigen huis?

Vereniging Eigen Huis is een onafhankelijke belangenorganisatie die opkomt voor de belangen van eigenwoningbezitters in Nederland. Ze bieden ondersteuning, advies en informatie over onderwerpen zoals woningonderhoud, verbouwingen, energiebesparing en juridische kwesties.

De Vereniging Eigen Huis is opgericht in 1974. In de jaren zeventig van de twintigste eeuw werd het kopen van woningen enorm gestimuleerd door de overheid, daardoor nam het aantal eigen huis bezitters in hoog tempo toe. Om de belangen van alle kopers te behartigen was een eenduidige stem nodig, Eigen Huis zou deze rol invulling geven.

Vereniging Eigen Huis

Kopers waren vogelvrij verklaard en werden geconfronteerd met onduidelijke contracten en voorwaarden door bouwbedrijven, banken en nog meer aanbieders. Eigen Huis zou een stem geven aan alle kopers. Gezien het feit dat een huis kopen op termijn veel goedkoper is dan huren bewijst hoe belangrijk het is om samen te werken.

Zo zijn contracten duidelijker geworden, de regelgeving is aangepast en de overdrachtsbelasting ligt veel lager dan voorheen.

Hoe werkt Eigenhuis.nl?

Naast algemene informatie en meer gedetailleerde onderwerpen verspreid over de website kun je ook voor specifieke diensten terecht bij Eigen Huis. Zo kun je een Aankoopcoach inschakelen, Hypotheekadvies krijgen, een Waardebepaling uit laten voeren of een Bouwtechnische keuring aanvragen. Leden krijgen korting op betaalde diensten, sommige diensten zijn zelfs exclusief toegankelijk voor leden zoals bijvoorbeeld de collectieve inkoop van energie, veh.nu/verzekeringsservice.

Wat kun je vinden op Eigen Huis?

Op de website eigenhuis.nl vind je informatie over deze belangenorganisatie, over zaken die van belang zijn voor huiseigenaren evenals diensten die Eigen Huis of één van hun partners aanbiedt. Voor leden is er een beveiligde pagina die via mailadres en/of lidnummer en wachtwoord toegankelijk is.

Als lid van Vereniging Eigenhuis heb je recht op juridische ondersteuning. Mocht je dus in een conflictsituatie geraken weet je dat er juristen klaar staan om je verder te helpen. Zo zijn er nog meer redenen voor het belang van een collectieve vereniging zoals het instellen van de 3 dagen bedenktermijn, een nieuw keurmerk voor de bouw of lagere notariële kosten.

Er zijn een aantal opties voor collectieve inkoop van energie, isolatie of zonnepanelen. Ook kun je de eigen schilderservice inschakelen, contracten laten beoordelen of een beroep doen op juridische hulp. Afhankelijk van de dienst moet je hiervoor betalen naast de kosten voor het lidmaatschap.

Dit moet je weten over Eigen Huis

Vereniging eigen huis heeft geen winstoogmerk. Inkomsten worden dus gespendeerd aan de belangen van de leden. Denk aan juridisch advies en lobbyen in Den Haag voor betere wetgeving in het voordeel van huiseigenaren en de woningmarkt.

Wat is vereniging eigen huis

Wil je graag weten voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? klik hier

Het grootste deel van de inkomsten komt uit de veh.nu/contributie van de leden. Naast een tarief voor particuliere huiseigenaren is er ook een tarief voor VvE’s. Als eigenaar van een appartement is het daarom niet nodig om als individuele huiseigenaar lid te worden.

Wat kan de Vereniging Eigen Huis voor je doen?

Er worden naast contributie ook inkomsten gegenereerd uit eigen diensten en commissie op diensten van derden. Zo wordt er collectief ingekocht om scherpe prijzen te realiseren. Hieronder een overzicht van een aantal diensten

  • Bouwkundige keuring
  • Zonnepanelen
  • Energielabel
  • Taxatie
  • Schilderwerken
  • Verzekeringsservice
  • isoleren
  • Hypotheekadvies
  • Opleveringskeuring
  • NTS taxatie

Hoe werkt een waardebepaling via Eigen Huis?

Op de pagina met handige links vind je een koppeling om de WOZ-waarde gratis op te vragen. De meer uitgebreide waardebepaling door Calcasa is echter niet gratis, ook niet voor leden. Die krijgen wel een korting van 10 euro op het standaard tarief.

Het rapport wordt geheel geautomatiseerd samengesteld op basis van 25 transacties in de buurt van het adres. Je kunt een voorbeeld van deze Waarde Indicatie via de website bekijken. Er zijn overigens ook makelaars die gratis een waardebepaling uitvoeren en naast de WOZ-waarde ook andere criteria gebruiken om de waarde nauwkeurig te bepalen.

Je kunt via de website van Eigen Huis indien gewenst een gevalideerd taxatierapport aanvragen. Uiteraard zijn hier kosten aan verbonden zoals dit bij een officiële taxatie altijd het geval is. Leden krijgen korting, taxateurs kunnen zelf hun tarief stellen dus vergelijken van aanbieders kan voordeel opleveren.

Ervaringen eigen huis?

Eigen Huis is een organisatie die in 1974 is opgericht en momenteel zo’n 800.000 leden heeft. Daarmee lijkt deze vereniging zo’n beetje boven alle kritiek te staan. Toch laten we ons niet verblinden door omvang en succes, we kijken liever naar het aanbod van deze huizensite.

Op het eerste gezicht lijkt er veel informatie te staan op eigenhuis.nl, als we wat dieper graven dan valt het aanbod toch een beetje tegen. De informatieve pagina’s staan vooral vol met blog artikelen waardoor je flink moet klikken, lezen en zoeken om antwoord op je vraag te vinden. De beste manier is om wellicht toch rechtstreeks contact op de te nemen met de vereniging eigen huis.

En je wordt als bezoeker wel erg vaak verzocht om lid te worden voor €29,80 per jaar. Dat is geen enorm bedrag, maar je moet voor extra diensten toch vaak weer extra betalen. Met korting weliswaar, maar steeds geconfronteerd worden met tarieven bovenop tarieven kan een beetje vermoeiend worden.

Als bron van informatie heeft de website eigenhuis.nl redelijk veel te bieden, leden krijgen meer voor hun contributie maar voor extra diensten moet je weer betalen.

Veelgestelde vragen over Vereniging Eigen Huis

Vraag 1: Wat zijn de voordelen van lid worden van Vereniging Eigen Huis? Antwoord: Als lid van Vereniging Eigen Huis krijg je toegang tot een breed scala aan voordelen, zoals juridisch advies bij conflicten, hulp bij het afsluiten van hypotheek- en verzekeringsproducten, collectieve inkoopkortingen op bijvoorbeeld energie en bouwmaterialen, en het ontvangen van het Eigen Huis Magazine met relevante informatie en tips voor woningbezitters.

Vraag 2: Hoe kan ik lid worden van Vereniging Eigen Huis? Antwoord: Je kunt eenvoudig lid worden door je aan te melden via de website van Vereniging Eigen Huis. Hier kun je een lidmaatschap kiezen dat bij jou past en je gegevens invullen. Na de aanmelding ontvang je een bevestiging en kun je direct gebruikmaken van de voordelen van het lidmaatschap.

Vraag 3: Biedt Vereniging Eigen Huis ook hulp bij bouwtechnische problemen? Antwoord: Ja, Vereniging Eigen Huis biedt ondersteuning en advies bij bouwtechnische problemen. Je kunt bijvoorbeeld een beroep doen op de Bouwkundige Adviesdesk, waar je terecht kunt met vragen over bijvoorbeeld gebreken, verbouwingen, en de kwaliteit van jouw woning.

Vraag 4: Kan ik als lid van Vereniging Eigen Huis ook meedoen aan collectieve inkoopacties? Antwoord: Ja, als lid van Vereniging Eigen Huis kun je profiteren van collectieve inkoopacties. Hierdoor kun je bijvoorbeeld besparen op energiekosten, zonnepanelen, isolatiemateriaal, en andere producten en diensten die relevant zijn voor jouw woning.

Vraag 5: Biedt Vereniging Eigen Huis ook hulp bij juridische geschillen met betrekking tot mijn woning? Antwoord: Ja, Vereniging Eigen Huis biedt juridische ondersteuning bij geschillen met betrekking tot jouw woning. Je kunt bijvoorbeeld advies en hulp krijgen bij conflicten met aannemers, bouwbedrijven, gemeentes of andere partijen die betrokken zijn bij jouw huis.