Moet je nu wel of niet je huis in de zomer verkopen

Er wordt over het algemeen aangenomen dat een huis verkopen in de zomer geen goed idee is. Als huiseigenaar kan dit juist de perfecte periode zijn omdat er minder concurrentie is. Op deze pagina geven we een aantal tips om jouw huis te verkopen in de zomer, en leggen we uit waarom dit seizoen juist wél interessant is voor zowel koper als verkoper!

Waarom je woning in de zomer (niet) verkopen?

In de zomer denken mensen niet aan verhuizen maar aan vakantie. Dat is de gedachte achter het hardnekkige idee dat het zomerseizoen niet geschikt zou zijn voor woningverkoop. Toch valt dit reuze mee. Sterker nog, er zijn volop voordelen van kopen en verkopen in de zomer. Zo ziet de woning er een stuk mooier uit in zonlicht dan tijdens een donkere, natte dag in de herfst.

De bloemen bloeien, de mensen voelen zich beter als de zon schijnt. In de zomervakantie hebben mensen vaak meer tijd, een dagtochtje huizenjacht is dan ideaal. Sinds 2020 zijn de sociale regels omtrent persoonlijk contact plotseling enorm veranderd, door meer spreiding te brengen in het verkoopproces is er meer mogelijk wat betreft het organiseren van bezichtigingen.

De NVM Open Huizen Dag ging in oktober 2020 niet door, dit soort ‘uitzonderingen’ kunnen best wel eens het ‘nieuwe normaal’ worden.

huis verkopen in de zomer

Wat is mijn huis waard? Vergelijk makkelijk en snel meerdere makelaars

|

Huis verkopen in de zomer tips

1. De tuin staat er mooi bij

Eerste indrukken zijn van groot belang, ook bij huizen kopen. Als de potentiële kandidaat een tuin ziet die verzorgd is, dan kan dit een indicatie zijn van goed onderhoud van de woning. Maai het gras, geef de planten water en berg speelgoed netjes op voor een piekfijne tuin.

2. Even langsrijden voor een indruk

Denk niet dat huizenjagers alleen langskomen tijdens de bezichtiging. Veel kandidaten zullen juist op een onaangekondigd tijdstip even langsrijden, fietsen of wandelen om de sfeer te proeven. Ziet alles er netjes uit, is het rustig en veilig op straat, hoe is het sociale leven? Dat is in de zomer veel beter in te schatten.

3. Meer licht, meer mogelijkheden

Een bezichtiging kan ook na kantooruren plaatsvinden omdat het langer licht blijft. Of juist overdag omdat veel mensen niet hoeven te werken in de zomervakantie. Zo kun je bezoeken spreiden en inplannen wanneer het uitkomt.

4. Opknappen in de lente

De bekende voorjaarsschoonmaak in het voorjaar biedt huiseigenaren de gelegenheid om de woning voor te bereiden op een verkoop. Je zult waarschijnlijk een aantal zaken moeten controleren of herstellen, de lente is daar de perfecte periode voor. Daar profiteer je van bij verkoop van je huis in de zomer.

Voordelen voor iedereen

Zowel de koper als de verkoper profiteert van een huis verkopen in de zomer, het is daarmee een win-win situatie. De verkoper heeft meer tijd en mogelijkheden om de woning verkoopklaar te maken terwijl de koper een veel beter beeld krijgt van het huis dat ze willen kopen. Dit kan de onderhandelingen ook versnellen.

Controleer wel even de beschikbaarheid van jouw makelaar in deze periode. Ben je op zoek naar een makelaar bij jou in de buurt? Je kunt gelukkig het hele jaar rond makelaars met elkaar vergelijken!