In Nederland zetten sommige mensen de centrale verwarming al in oktober aan en gebruiken ze deze tot maart of april elke dag. Een groot deel van het energieverbruik van huishoudens wordt gebruikt voor woningverwarming. Door dit percentage te verlagen en het huis warm genoeg te houden, verlaag je de energiekosten. Maar hoe houd je jouw woning warm in de winter? Het antwoord lees je in dit artikel!

Tip 1: Gebruik je gordijnen

De warmte van de zon is gratis, dus maak er het beste van. Open de gordijnen en laat de zon overdag optimaal profiteren van deze gratis warmte. Sluit de gordijnen als het donker is. Gordijnen kunnen voor extra isolatie zorgen en de warmte in de kamer houden. Zorg er ook voor dat er geen lekken of scheuren zijn, zodat warme lucht binnen kan blijven en koude lucht buiten kan blijven . Bovendien helpt dit ook om condensatie te verminderen.

Tip 2: Gebruik een timer op het cv-systeem

We raden aan om een ketel zo te programmeren dat hij eerder start, bijvoorbeeld 30 minuten voordat je opstaat, maar op een lagere temperatuur. Dit is goedkoper dan de verwarming op een hogere temperatuur aanzetten. Of de thermostaat nu op 18 of 20 graden staat, de ketel warmt constant op.

Tip 3: Verplaats de bank

Het voelt misschien geweldig om uw favoriete stoel voor een radiator te plaatsen, maar dit heeft geen positief effect op de warmte in huis. Verplaats de bank weg van de radiator zodat warme lucht vrij kan circuleren. Hetzelfde geldt voor gordijnen of droge kleding. Houd ze uit de buurt van de radiator, zodat de warmtebron maximaal kan worden gebruikt.

Tip 4: Maximaliseer isolatie

Als het om warmte gaat, gaat ongeveer 25% van de warmte van het dak verloren. Dit kan eenvoudig worden verminderd door 25 cm isolatie op zolder aan te brengen. Het is ook de moeite waard om te kijken wat er binnen de muur gebeurt, want op deze manier gaat ongeveer een derde van de warmte in een niet-geïsoleerd huis verloren.

Wil je graag weten voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? klik hier

Tip 5: Gebruik spouwmuurisolatie

Hoewel het niet zo goedkoop te installeren is als zolderisolatie, kan spouwmuurisolatie je tientallen euro’s aan stookkosten per jaar besparen. Het is ook de moeite waard om contact op te nemen met jouw energieleverancier om te zien of ze isolatieprocedures uitvoeren. Soms kan dit een goedkope of zelfs gratis installatie betekenen.

Tip 6: Verlaag de temperatuur in huis

Dit klinkt misschien tegenstrijdig, maar toch is het zo.. De Wereldgezondheidsorganisatie had eerder een minimumtemperatuur van 21 graden in de woonkamer aanbevolen, maar het Department of Public Health uit Verenigd Koninkrijk heeft deze in 2014 aangepast naar 18 graden. Studies hebben aangetoond dat als je de thermostaat met 1 ° C verlaagt, je tot 10% op de elektriciteitsrekening kunt besparen. Houd de thermostaat daarom op 18 graden om geld te besparen en de negatieve effecten van kou te vermijden.

Tip 7: Dicht deuren en ramen zelf af

Wist je dat je tientallen euros kunt besparen door zelf deuren, ramen en kieren in de vloer te maken? De zelfklevende rubberen afdichtingen rond deuren en ramen en de voorruit van de deur zijn relatief goedkoop en eenvoudig te monteren. Daarom is het de moeite waard om die deuren en ramen af ​​te dichten voordat de winter echt komt.

Tip 8: Installeer een thermostatische radiatorkraan

Onderzoek van de Universiteit van Salford heeft aangetoond dat het installeren van verwarmingsregelaars en thermostatische radiatorkranen maar liefst 40 procent aan energie kan besparen in vergelijking met huizen zonder regelapparatuur. Het is in staat om de verwarming te programmeren om op een vooraf bepaald tijdstip in te schakelen. Op die manier gebruik je alleen energie wanneer je het nodig hebt. Nieuwe slimme thermostaten zijn ook op afstand te bedienen via een mobiele telefoon. Je zet onderweg de verwarming aan en komt thuis in een warm huis. Hoe fijn! Heb je een warmwatertank in huis? Zorg er dan voor dat deze goed geïsoleerd is. Dit houdt het water langer warm en verlaagt de stookkosten.

Tip 9: Vervang de boiler

Wanneer je boiler al meer dan 10 jaar in gebruik is, is het misschien tijd om deze te vervangen door een nieuw en efficiënter model. Afhankelijk van het type oude ketel en woning, kan het gebruik van een nieuwe Klasse A condensatieketel tot 350 euro besparen door minder energie te gebruiken om dezelfde warmte te produceren. Bovendien de kans op problemen in de winter kleiner met een nieuw product.

Tip 10: Laat een radiatorpaneel warmte weerkaatsen

Een radiatorpaneel is relatief goedkoop en eenvoudig te installeren. Bovendien zorgt het ervoor dat de warmte die door de radiator wordt gegenereerd, de kamer verwarmt in plaats van de muur. Ze reflecteren namelijk warmte terug naar de kamer.