Selecteer een pagina

Wat is mijn huis waard?

Vul hier jouw postcode in

Ben je serieus van plan jouw woning te verkopen en ben je op zoek naar een makelaar? Ontvang gratis en geheel vrijblijvend een waardebepaling van een erkende makelaar(s) bij jouw uit de buurt.


75%
Vul jouw gegevens aan


Bedankt voor uw aanvraag

De aanvraag is correct ontvangen en wordt z.s.m. in behandeling genomen. U ontvangt z.s.m. een bevestigingsmail. In het weekend kan het maximaal 2 dagen duren

Eigenwoningschuld hoe zit dat precies?

Een huis kopen is al duur genoeg, met al die belastingen en aftrekposten is het niet altijd duidelijk wat je moet betalen en waar er voordeel te behalen valt. De eigenwoningschuld is typisch een voorbeeld van een term waar veel huiseigenaren over struikelen. Woningschuld, hoe ga je hier mee om? Dat lees je op deze pagina.

 

Wat is eigenwoningschuld?

Dit is het deel van de hypotheek of lening waarover je rente mag aftrekken. Het gaat hierbij om de (hypothecaire) lening die van toepassing is op je eigen woning. Dit geldt voor het aankopen van een huis, om deze te onderhouden of te verbeteren. Wanneer je een deel van de hypotheek wilt gebruiken voor zaken zoals je huis inrichten of om op vakantie te gaan, dan kun je dit deel niet meer bij je eigenwoningschuld tellen. Normaal gesproken zal het bedrag gelijk zijn aan de hypotheek of lening. Toch is het mogelijk dat de eigenwoningschuld lager ligt. Als je bijvoorbeeld een schenking hebt ontvangen voor de woning of op een eerder moment een huis hebt verkocht met overwaarde.

 

Hoe bereken je de woningschuld?

Om de som te maken zodat je de eigenwoningschuld kunt berekenen doe je het volgende:

Tel de aankoopsom van de woning op bij de aankoopkosten op basis van kosten koper. Daar komt de hypotheek of lening bij voor het onderhouden of verbouwen van de woning evenals een hypotheek of lening om de rechten van erfpacht, opstal of beklemming af te kopen.

Daar trek je de eigenwoningreserve van af, dit is de waarde van de reserve juist voor de koop van je nieuwe huis. Ook een schenking die je hebt gekregen om de woning te kopen moet je van dit bedrag aftrekken.

Nu komt er weer het bedrag van meegefinancierde kosten tot 2018 bij, die van betrekking zijn op de eigenwoningschuld. En voila, je hebt de eigenwoningschuld berekend. Bij een lening mag je tot maximaal dit bedrag de reeds betaalde rente aftrekken. Als je meer hebt geleend dat het bedrag dat uit de berekening komt, dan kun je dit in box 3 als schuld noteren. Het is niet toegestaan om de betaalde rente over dit deel van de lening af te trekken.

 

Wat is er veranderd sinds 2018?

In januari 2018 is de leennorm van de AFM (Autoriteit Financiële Markt) aangepast. Een hypotheekverstrekker die onder het toezicht van de AFM valt mag niet meer dan honderd procent van de waarde die de nieuwe woning vertegenwoordigt financieren. Dit kan betekenen dat de financieringskosten niet mee te nemen zijn in de eigenwoningschuld. Dat houdt in dat je zelf de extra kosten moet betalen. Het is doorgaans wel mogelijk om deze kosten in de aangifte inkomstenbelasting af te trekken mits dit in het jaar van de betaling wordt opgegeven. Vraag het na bij de belastingadviseur als je hier nog vragen over hebt.

 

Aankoopsom en aankoopkosten

Wanneer je minder geld hebt geleend dan de aankoopsom van het huis, dan moet je de eigenwoningschuld berekenen met dit lagere bedrag. Onder de aankoopkosten vallen de kosten voor de makelaar, de overdrachtsbelasting en de notariskosten voor de overdracht.

Heb je verhuisplannen en wil je graag weten voor wat voor bedrag jou woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op starten en vul je gegevens aan en ontvang gratis en geheel vrijblijvend een waardebepaling van een makelaar bij jou uit de buurt.

Fijn dat ik nu niet zelf op zoek hoef naar een makelaar maar dat de makelaar naar mij komt.
We hebben 3 waardebepalingen ontvangen. We zijn nu nog bezig met onze hypotheek om te kijken wat we kunnen terug kopen alvorens we ons huis gaan verkopen. Bedankt voor het in contact brengen met de makelaars.

Loes

's-Hertogenbosch

We wisten niet zeker of we eerst ons huis moesten verkopen of eerst een ander huis moesten aankopen maar hierin hebben de makelaars ons perfect geadviseerd. We zijn nu eerst aan het kijken wat er allemaal met onze hypotheek mogelijk is. Bedankt voor het vrijblijvende advies.
Maike

Tilburg

Het duurde wel wat langer dan 2 dagen maar we hebben inmiddels een aantal makelaars op bezoek gehad. We ontvingen een duidelijk rapport over onze woning met hierin een duidelijke prijsonderbouwing. We hadden niet in de gaten dat de waarde van onze woning zoveel hoger zou liggen.
Bedankt.
Eric

Dokkum

De tool van watismijnhuiswaard is super.
ik had binnen een aantal dagen verschillende makelaars gesproken en diversen waardebepalingen ontvangen. Er zat onderling wel wat verschil in prijs maar we hebben wel een keuze voor een makelaar kunnen maken.
 
Thanks.
Niels

Rotterdam

×
Nieuwe aanvraag