Je weet wat de verkoop van een huis ongeveer oplevert. Ben je ook op de hoogte wat kost het om een huis te verkopen? De voornaamste kostenposten èn hoe je kosten kunt besparen op de verkoop van jouw huis lees je op deze pagina.

Wat kost het om een huis te verkopen?

Net zoals met producten in een winkel is er sprake van omzet, in jouw geval de verkoopsom. Dan zijn er de kosten die je moet maken, die trek je van de omzet af. Daaruit volgt de winst, dit is wat jouw product / woning daadwerkelijk oplevert. Veel huiseigenaren zoeken naar mogelijkheden om de verkoopkosten zo laag mogelijk te houden. Dit is begrijpelijk maar niet altijd voordelig. Denk aan een product van 5 euro. Als de fabrikant er een mooie verpakking omheen doet die 2 euro kost, en het product vervolgens voor 10 euro kan verkopen, dan levert die extra investering 3 euro meer winst op. Houd dit even in gedachten bij onderstaande berekening om te bepalen wat het kost om een huis te verkopen.

De grootste kostenpost bij een huis verkopen is…

De verkoopmakelaar, maar dat wist je waarschijnlijk al. Veel makelaars rekenen standaard een makelaarscourtage. Dat is een mooi woord voor een percentage van de opbrengst. Dit ligt doorgaans ergens tussen 1 en 1,5% van de uiteindelijke prijs die betaald wordt voor jouw woning. Op een huis van 300.000 euro komt dit neer op een bedrag van 3000 tot 4500 euro. Dit bedrag kun je niet meenemen in de hypotheek en moet je dus zelf financieren. Je betaalt achteraf op basis van de uiteindelijke verkoopsom. Je ziet dus dat tarieven vergelijken veel voordeel op kan leveren. Vraag dus meerdere offertes aan, dit kost je verder niets en je kunt een weloverwogen keuze maken.

Wil je graag weten voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? klik hier

Kun je een huis verkopen zonder makelaar?

Je bent niet verplicht om een verkoopmakelaar in te schakelen. De meeste zaken kun je in theorie zelf regelen. Een makelaar heeft als het goed is expertise en kennis van de markt om zijn of haar salaris terug te verdienen. Denk aan onderhandelingen waarbij je meer geld overeenkomt, of adviezen die je bij verkoop meer geld opleveren. Je kunt ook veel tijd besparen omdat makelaars de juiste contacten hebben om je snel op weg te helpen. Dan komen we direct uit op andere kosten:

  • Huisfotografie: Goede foto’s kunnen zorgen voor meer kandidaten en ook een hogere vraagprijs. Dit is een kostenpost die zeker winst kan opleveren.
  • Styling: Herinrichten van je woning kan de verkoop van het huis aanzienlijk versnellen. Een stylist kan je hierin adviseren, wellicht zit dit standaard in het pakket van de makelaar.
  • Rondleidingen: Dit kun je zelf verzorgen, veel mensen laten dit liever over aan de makelaar. Het is geen verkooppraatje en kan soms best lastig zijn omdat je een persoonlijke binding hebt met de woning.
  • Internet promotie: Je kunt zelf je woning op social media aanprijzen of een website inrichten, publicatie op funda gaat altijd via een makelaar. Er zijn makelaars die alleen dit onderdeel voor je regelen tegen een vast tarief.
  • Notariële kosten: Op basis van ‘Kosten Koper’ hoef je hier niets voor te betalen, anders zal dit enkele honderden euro’s kosten op basis van de handelingen die uitgevoerd moeten worden.

Zie je een aantal zaken die je zelf net zo goed of zelfs beter kunt doen? Dan kun je snel honderden euro’s besparen op de totale kosten. Bekijk samen met de verkoopmakelaar de mogelijkheden, de kosten en ook zeker de voordelen die iedere uitgave je op kan leveren. Zo kun je goedkoop jouw huis verkopen.