Je wilt natuurlijk niet jouw oude huis verkopen en op straat komen te staan op zoek naar een nieuwe woning. Je koopt liever eerst een nieuw huis en dan verkoop je de oude. Maar twee hypotheken kun je niet veroorloven. Daar is een oplossing voor en die heet overbruggingshypotheek. Hierbij neem je een voorschot op de overwaarde van de eerste woning om te investeren in de nieuwe woning. Wat is een overbruggingshypotheek en voor hoe lang krijg je een overbruggingshypotheek? De nadelen en voordelen vind je op deze pagina.

Vragen over een overbruggingshypotheek

Er zijn behoorlijk wat vragen over overbruggingshypotheken. Hier zijn de meeste gestelde vragen met in het kort een antwoord. Daarna bekijken we de voor- en nadelen:

1. Wat is een overbruggingshypotheek?

Een overbruggingshypotheek is een type aflossingsvrije hypotheek die je kunt afsluiten als je een nieuwe woning wilt kopen voordat het oude huis is verkocht. Voor de geldverstrekker wordt dit gezien als eigen kapitaal dat boetevrij af te lossen valt wanneer de vorige woning verkocht is.

2. Bij wie sluit je een overbruggingshypotheek af?

Je sluit een overbruggingshypotheek af bij dezelfde hypotheekverstrekker waar je de hypotheek op de nieuwe woning hebt afgesloten. Dit betekent dat er twee sets aan voorwaarden zijn die je goed moet controleren. Je sluit dus een nieuwe en waarschijnlijk langlopende hypotheek af en een kortlopende lening bij dezelfde hypotheekverstrekker.

3. Hoe hoog mag een overbruggingshypotheek zijn?

De hoogte van een overbruggingshypotheek is maximaal 90 procent van de taxatiewaarde min de hypotheekschuld die nog uitstaat op de huidige lening. Als de woning een taxatiewaarde heeft van 300.000 euro met een uitstaande schuld van 260.000 euro dan heb je 40.000 euro overwaarde opgebouwd. 90 procent van 300.000 euro min 260.000 euro is 10.000 euro.

4. Hoe lang krijg je een overbruggingshypotheek?

Je kunt tot maximaal 2 jaar gebruik maken van deze hypotheek. Je moet de oude woning dus binnen deze periode zien te verkopen. Gedurende deze periode moet je rente betalen over het bedrag. In de meeste gevallen loopt deze hypotheek voor een periode van enkele maanden tot een jaar. Het is mogelijk om deze lening te verlengen maar dit is wel ongebruikelijk.

5. Hoe betaal je voor een overbruggingshypotheek?

Tijdens de looptijd zal er niets worden afgelost, dit doe je in één keer op het moment dat de oude woning is verkocht. De overwaarde stelt je in staat de lening af te lossen. Je betaalt daarmee alleen voor de rente en bijbehorende kosten om de overbruggingshypotheek af te sluiten.

Wat is een overbruggingshypotheek?

6. Wat kost een overbruggingshypotheek per maand?

Als je deze hypotheek wilt afsluiten dan moet je rente betalen. Deze rente verschilt per geldverstrekker en zal doorgaans hoger uitvallen dan je reguliere hypotheekrente. Omdat het een tijdelijke constructie betreft kunnen de kosten meevallen. De schuld wordt betaald uit de overwaarde op je vorige woning.

Dat zijn de meeste gestelde vragen over overbruggingshypotheken. Wat zijn precies de nadelen en voordelen van een overbruggingshypotheek? Dit zijn de voornaamste voordelen:

  • Het is mogelijk om te verhuizen voordat de vorige woning verkocht is. Zo beland je niet tussen wal en schip.
  • Je kunt de overwaarde van je vorige huis gebruiken om een nieuwe hypotheek af te sluiten op de nieuwe woning.
  • De hogere rente zal je niet direct op hoge kosten jagen omdat de regeling van tijdelijke aard is, zeker als de woning al (bijna) verkocht is.
  • De hypotheekrente die je moet betalen is aftrekbaar van de belastingen.

Dit zijn de voornaamste nadelen van een overbruggingshypotheek:

  • De geldverstrekker kan als verplichting stellen dat het oude huis te koop wordt aangeboden of al is verkocht.
  • Niet alle hypotheekaanbieders bieden de overbruggingshypotheek aan als onderdeel van hun dienstverlening.
  • De rente tarieven kunnen verschillen, het is daarom van belang om aanbieders met elkaar te vergelijken en een hypotheekadviseur in te schakelen.
  • Aan een hypotheekadviseur zijn kosten verbonden, het eerste gesprek is meestal gratis.

Wil je graag weten voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? klik hier

Maandlasten worden hoger

Je betaalt bij een overbruggingshypotheek maandlasten van de oude hypotheek, van de nieuwe hypotheek én de overbruggingshypotheek. Daarmee moet je dus maandelijks drie bedragen aftikken. Hoewel je dus een voorschot kunt nemen op de overwaarde in je oude woning is er wel sprake van 3 leningen die rentedragend zijn. Met name als je nog geen koper hebt gevonden en/of geen courant huis bezit waar veel potentiële kopers voor zijn zul je rekening moeten houden met flinke maandlasten. De rente is voor een periode van 3 jaar fiscaal aftrekbaar.

Overbruggingshypotheek bij scheiding

Een situatie waarbij een overbruggingshypotheek uitkomst kan bieden is een scheiding. Als een voormalig partner een ander huis wil kopen en het geld uit verkoop van de oude woning nog niet beschikbaar is, dan kan het deel van de overwaarde dat toegekend wordt aan die persoon als overbruggingshypotheek worden gebruikt. Het is echter geen optie om deze constructie te gebruiken om de voormalige partner af te kopen en zo de woning op één naam te zetten.

Verhuizen en verhuren

Het is niet altijd mogelijk om direct in te trekken in de nieuwe woning. Als dit huis nog leeg staat of bij nieuwbouw die nog niet is opgeleverd dan is het mogelijk om 3 jaar lang gebruik te maken van de hypotheekrenteaftrek. Als je reeds bent verhuisd en de oude woning tijdelijk verhuurt alvorens deze verkocht wordt dan mag je over de verhuurperiode geen gebruik maken van de hypotheekrenteaftrek. Bij verhuizing naar een verpleeg- of verzorgingshuis is het mogelijk dat de fiscale partner in het oude huis blijft wonen. In dat geval zal de woning als eigen bezit worden aangemerkt en zijn de kosten aftrekbaar van de belastingen.

Overwaarde verzilveren

Er zijn meerdere manieren om de overwaarde van een woning te gebruiken. De overbruggingshypotheek is hier een voorbeeld van, je gebruikt de meerwaarde van je oude huis om een nieuw huis te kopen. Er zijn ook andere hypotheekvormen zoals een opeethypotheek waarbij je de geschatte overwaarde verzilvert voordat de woning wordt verkocht. Als je stenen naar euro’s wilt omzetten dan kun je ook nog de woning verkopen onder voorwaarde dat je deze mag huren voor onbepaalde tijd. Dit is een constructie die met name in trek is bij senioren die graag genieten van de winst die in de woning zit. Overwaarde verzilveren is zeker niet altijd voordelig onder de streep, laat je daarom eerst goed voorlichten voordat je kiest voor een dergelijke oplossing.