Groene hypotheek afsluiten? Dit zijn de voordelen. Schrik je in de zomer al van de energierekening? Zet je dan maar schrap voor de komende winter want goedkoper zal het niet worden. Als huiseigenaar zijn er volop mogelijkheden om je woning energiezuinig te maken, je ontdekt al snel dat het woord ‘duur’ niet voor niets in ‘duurzaam’ staat. Wat is verduurzaming en waarom zou je hiervoor een energiebesparende lening afsluiten? Je leest het op deze pagina inclusief de 6 beste energiebesparende maatregelen voor je hypotheek.

Wat is verduurzaming?

Verduurzaming van je huis is niets anders dan je huis meer energie efficiënt maken. Dit betekent in Nederland vooral isolerende maatregelen om de woning langer warm te houden in de winter maar ook verkoeling in de zomer is een aandachtspunt. Verwarming maakt voor de meeste huishoudens het grootste deel uit van de energierekening, verder wordt gas gebruikt om water te verwarmen terwijl koken slechts een klein aandeel van het gasverbruik in beslag neemt.

Wat betreft elektriciteit verschilt de situatie sterk per huishouden. Als je elektrisch kookt of een airco in huis hebt dan kunnen ook de kosten voor stroom flink oplopen. Als je zonnepanelen installeert dan kun je mogelijk geheel van het gas af. Wat zijn de beste energiebesparende maatregelen voor je hypotheek?

1. Sluit een verduurzaam hypotheek af, groene hypotheek

Wat is een verduurzaam hypotheek? Dit is een hypotheek waarbij een deel van de lening wordt gereserveerd voor het uitvoeren van duurzaamheidsmaatregelen. Normaal gesproken kun je tot 100 procent van de woningwaarde lenen voor een hypotheek. Heb je plannen voor verduurzaming van je huis? Dan komt er nog 6 procent bij tot een maximum van 9000 euro. Je hoeft niet direct bij aankoop al opdrachten bij aannemers te verstrekken, je moet wel kunnen aantonen dat je de intentie hebt om de woning te verduurzamen.

Niet iedereen kan 106 procent lenen voor een verduurzaam hypotheek. Je moet namelijk voldoende inkomen hebben om het maximale bedrag te kunnen lenen. Daarnaast kun je in een hogere risicoklasse terechtkomen wat betekent dat je een hogere hypotheekrente moet betalen. Als je ergens voordeel kunt halen dan liggen er vaak addertjes onder het gras, bereken daarom het volledige kostenplaatje voordat je beslissingen neemt.

2. Energiebespaarlening

Ook als je niet in aanmerking komt voor die extra 6 procent dan kun je nog steeds de woning duurzaam financieren met een energiebespaarlening. Dit is een lening vanuit het Nationaal Warmtefonds die is gericht op VvE’s en woningeigenaren. Je kunt dan tegen een lager rentetarief geld lenen voor verduurzaming van je huis. Deze lening is meestal aftrekbaar van de belasting en je betaalt geen afsluitkosten.

Daarnaast is een notariële akte niet nodig, je mag boetevrij aflossen en ook senioren komen in aanmerking voor deze lening. De looptijd ligt op 7, 10 of 15 jaar. Leen je meer dan 15.000 euro? Dan is aflossen over een periode van 20 jaar ook mogelijk. Het betreft een annuïtaire lening waarbij je iedere maand een stukje van de lening aflost.

Wil je graag weten voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? klik hier

Als je een energiebespaarlening wilt afsluiten dan kun je mogelijk minder geld lenen voor de hypotheek. Iedere schuld heeft namelijk invloed op de hypotheekaanvraag. Er is een speciale lening die waarschijnlijk eind 2022 ingevoerd zal worden voor huiseigenaren met een laag inkomen. Dit is een lening met 0 procent rente. Daarnaast komt er een lening vanuit het Warmtefonds voor personen die niet in aanmerking komen voor een reguliere lening. Je kunt hierover meer informatie vinden op de website van Milieu Centraal.

3. Zonnepanelen financieren met een lening

Op een lening betaal je rente, dat is normaal. Is geld lenen voor zonnepanelen verstandig of kun je beter doorsparen? Als je in staat bent om een lening af te sluiten tegen een eerlijke rente dan is geld lenen voor zonnepanelen zeker verstandig. Je genereert namelijk vanaf het moment dat de panelen op het dak liggen stroom en bespaart dus direct op de energiekosten. Het voordeel dat je kunt behalen ligt meestal hoger dan de rente die je betaalt voor een lening. Uiteraard is een lening een schuld die je onder voorwaarden afsluit dus vergeet niet: Geld lenen kost geld.

Groene Hypotheek

Woningisolatie zoals het isoleren van de spouwmuren of het dak kan je ook snel voordeel opleveren. Zeker als je momenteel in een huis woont met label D of lager. De woningwaarde stijgt naarmate je duurzaamheidsmaatregelen doorvoert. Dit zul je niet direct merken in de WOZ-waarde maar de verkoopwaarde zal wel direct toenemen. Ook als je binnen de afschrijftijd van zonnepanelen gaat verhuizen is het nog steeds interessant om zelf aan de slag te gaan met duurzaam financieren.

4. Vraag een nieuw energielabel aan

Alle huizen hebben een energielabel. In veel gevallen betreft het nog een voorlopig label. Bij verkoop van een huis moet je sinds 2021 verplicht een energielabel overleggen aan de koper, je moet dit al kenbaar maken in de advertentie. Een label A woning ligt beter in de markt dan een label C woning. Vaak kun je met relatief beperkte investering de woningwaarde laten stijgen, om nog maar niet te spreken van een stijging in temperatuur! Wil je maximaal rendement behalen op je investering? Vraag dan na het uitvoeren van de duurzaamheidsmaatregelen een nieuwe energielabel inspectie aan. Dan kun je dit label laten zien bij verkoop.

5. Laat een waardebepaling uitvoeren

Weet jij eigenlijk wat je huis waard is? Vraag online een gratis waardebepaling aan bij lokale makelaars die langskomen om de woning op te nemen. Naast het berekenen van de woningwaarde zullen ze ook advies geven omtrent woningisolatie en andere maatregelen om de verkoopwaarde te verhogen. Zo sta je veel sterker op het moment dat je besluit om de woning te verkopen.

6. Nulopdemeter is nog beter

Als je de woning zo energie efficiënt maakt dat je net zoveel opwekt dan je verbruikt dan kom je in aanmerking voor een verhoogde lening van 25.000 euro. Dit is geen cadeautje maar een lening. Het is wel een investering die direct rendement oplevert dus je bent dief van je portemonnee als je niet even de mogelijkheden onderzoekt. Niet alle huizen zijn geschikt voor ‘nulopdemeter’. Met een Energie-Index of Energieprestatie-Coëfficiënt gelijk of lager dan 0 kun je tot 15.000 euro extra lenen. Bekijk de website van de Rijksoverheid voor meer informatie.

Met deze energiebesparende maatregelen in de hypotheek en andere opties zit je er deze winter warmpjes bij!