Een huis kan er aan de oppervlakte prachtig uitzien maar schijn bedriegt soms. Misschien is het hout rot en zijn de leidingen verroest. Als koper kun je niet door de muren heen kijken en je hebt geen röntgenbril in je binnenzak tijdens een bezichtiging. Dan is er gelukkig de bouwkundige keuring.

Die kun je uit laten voeren door HomeKeur. Je kunt daar ook terecht voor andere diensten zoals een energielabel aanvragen en een NHG rapport laten opstellen. Wat is HomeKeur en is een bouwtechnische keuring nodig als je een huis koopt?

Wat is HomeKeur.nl?

HomeKeur.nl is een commerciële onderneming die bouwtechnische keuringen, bouwkundige NHG rapporten en keuringen voor energielabels uitvoert voor zowel particulieren als voor bedrijven. Het betreft een landelijk netwerk van aangesloten inspecteurs die onder de vlag van HomeKeur actief zijn.

Deze inspecteurs zijn niet direct in dienst van het bedrijf maar beschikken wel over de vereiste diploma’s om deze keuringen uit te voeren. Waar een bouwkundige inspecteur niet over beschikt is een röntgenbril. Dit soort inspecties hebben louter betrekking op de visuele kenmerken, verborgen gebreken worden daardoor niet altijd geconstateerd.

Homekeur

Hoe werkt HomeKeur?

Je kunt via de website van HomeKeur.nl direct een opdracht doorgeven en als je wilt kun je direct een afspraak inplannen. Door heel Nederland werken aangesloten inspecteurs, je zult dan automatisch gekoppeld worden aan een specialist bij jou in de regio.

Nadat de opdracht is ontvangen zal HomeKeur normaal gesproken contact opnemen met de makelaar van de huiseigenaar om afspraken in te plannen. Nadat het onderzoek is uitgevoerd ontvang je de volgende werkdag een bouwkundig rapport per mail. Er zijn drie standaard diensten die HomeKeur levert aan klanten:

1. Bouwkundige keuring

Een bouwkundige keuring, ook wel bouwtechnische keuring genoemd, geeft duidelijkheid over de bouwkundige staat van de woning inclusief mogelijke gebreken. De kosten voor een keuring inclusief rapport per e-mail varieert op basis van de inhoud. Tot 1000 kubieke meter wordt een vast tarief berekend van 369 euro inclusief BTW.

2. Bouwkundig NHG rapport

Dit rapport komt voor een deel overeen met de bouwkundige keuring. Het is een standaard rapport dat aan een woningtaxatie toegevoegd kan worden. De normen zijn opgesteld door de NHG, de kosten kunnen lager uitvallen dan van de standaard bouwkundige keuring.

Dit komt omdat er ditmaal een drempel van 500 kubieke meter van toepassing is met een vast tarief van 189 euro. Een afspraak maken moet altijd online, telefonisch een afspraak inplannen is niet mogelijk.

3. Energielabel voor eigen woning

Sinds 2021 is het verplicht om bij verkoop of verhuur een energielabel te verstrekken aan de koper of huurder. HomeKeur werkt met adviseurs die voldoen aan het BRL9500 Certificaat. Dit is een dienst gericht op de huiseigenaar, niet de koper. De kosten bedragen 349 euro voor woningen tot 500 kubieke meter met een toeslag voor extra meters.

Als je gebruik maakt van mijnwoning.nl dan kun je het rapport vinden in jouw mijnwoning dashboard.

Wil je graag weten voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? klik hier

Wat kost een HomeKeur bouwtechnische keuring?

Dit zijn de standaard kosten in maart 2022:

 • 369 euro voor een bouwkundige keuring tot 1000 kubieke meter.
 • 189 euro voor een bouwkundig NHG rapport tot 500 kubieke meter.
 • 349 euro voor een energielabel tot 500 kubieke meter.

Bij grotere woningen kan er een toeslag worden berekend. De bedragen zijn inclusief BTW. Wat doet HomeKeur allemaal voor de klant? Om te beginnen hebben ze geen hoogtevrees aangezien ze tot 6,4 meter hoog op de ladder klimmen. Indien nodig zullen de inspecteurs de kruipruimte betreden. Aanwezigheid van de koper is niet vereist maar wordt wel aanbevolen. Een aantal zaken die aan bod komen tijdens de keuring zijn:

 • Aanwezigheid van asbest.
 • Kwaliteit van de constructie.
 • Stabiliteit van trappen, hekken en balustrades.
 • Conditie van dakramen, dakkapellen en kozijnen.
 • Sanitaire groepen in de woning.
 • Gas, water en elektra voorzieningen.
 • Goten, waterafvoer en overstekken.
 • Schilderwerk aan de buitenzijde van de woning.

Het betreft altijd een visuele keuring. Dit betekent dat er niet gehakt of gebroken wordt. Als er verborgen gebreken zijn zoals asbest achter de muren of lekkages die niet direct zichtbaar zijn dan vallen deze gebreken buiten het bereik de keuring.

Wat is een bouwtechnische keuring?

Als iemand een huis wil kopen dan is het van belang om te weten in welke staat de woning verkeert. De hypotheekverstrekker zal vragen om een onafhankelijk rapport. Een bouwtechnische keuring zoals HomeKeur deze uitvoert biedt inzicht in de bouwtechnische staat van de woning.

Met een dergelijk rapport laat je zien wat de staat van de woning op dat moment is. Naast een hypotheekaanvraag biedt het eveneens zicht op mogelijke renovaties of onderhoud die je als koper moet uitvoeren. Wat valt er onder een bouwtechnische keuring? Denk aan zaken als:

Het uitvoeren van een bouwtechnische keuring is niet verplicht maar de bank waar je een hypotheek aanvraagt zal dit wel verlangen. Het maakt ook standaard deel uit van de ontbindende voorwaarden. Als blijkt dat er verborgen gebreken zijn dan kun je als koper het koopcontract ontbinden op basis van het bouwkundig rapport.

De HomeKeur inspecteur werkt in opdracht van de koper maar de keuring is verder onafhankelijk en gebaseerd op objectieve meetpunten.

Je bent niet verplicht om bij een bouwtechnische keuring aanwezig te zijn maar het mag wel. Je kunt dan zelf zien hoe het onderzoek verloopt en je kunt vragen stellen over diverse zaken.

homekeur

Ervaringen HomeKeur

Er zijn meerdere websites waar je terecht kunt voor reviews. Het aantal recensies op Google Reviews laat bij veel bedrijven te wensen over, er zijn ditmaal honderden ervaringen met HomeKeur te vinden. Dat is op zich al een goed teken. Dat de gemiddelde waarde momenteel op 9.2 ligt is ook een positief signaal.

De meeste klanten geven de maximale vijf sterren met enkele vier sterren reviews. In de reacties zien we kleine details zoals een hoge meerprijs voor optionele werkzaamheden of zaken in het rapport die niet heel specifiek zijn. Maar een overweldigende meerderheid geeft aan zeer tevreden te zijn met de service die HomeKeur verleent.

HomeKeur is een overkoepelende organisatie die werkt met zelfstandige inspecteurs door heel Nederland. In de meeste gevallen betaal je een vast tarief zonder meerkosten, alle inspecteurs zijn gecertificeerd. De HomeKeur ervaringen zijn overwegend positief met een hoge gemiddelde score. De organisatie bestaat ruim 15 jaar en wordt erkend door zowel NHG als Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen.

Veel gestelde vragen

 1. Wat is een bouwkundige keuring van Homekeur? Een bouwkundige keuring van Homekeur is een inspectie waarbij een deskundige de staat van een woning grondig onderzoekt. Dit omvat de beoordeling van de constructie, het dak, de fundering, het voegwerk, de installaties en andere essentiële onderdelen van de woning. Het doel is om de koper of eigenaar inzicht te geven in de bouwkundige staat van de woning en eventuele gebreken of onderhoudsbehoeften.
 2. Waarom zou ik een bouwkundige keuring door Homekeur laten uitvoeren? Een bouwkundige keuring geeft duidelijkheid over de technische staat van een woning en eventuele herstelwerkzaamheden die nodig zijn. Dit kan belangrijk zijn voor de onderhandelingen over de koopprijs, het verkrijgen van een hypotheek met bouwdepot of simpelweg voor de gemoedsrust van de koper. Ook kan het verstandig zijn om een dergelijke keuring te laten uitvoeren voordat de garantieperiode van een nieuw gebouwde woning verloopt.
 3. Hoe lang duurt een bouwkundige keuring bij Homekeur? De duur van een bouwkundige keuring hangt af van de grootte en staat van de woning, maar gemiddeld duurt een inspectie ongeveer 1,5 tot 2 uur. Na de keuring wordt er een rapport opgesteld, dat meestal binnen enkele werkdagen aan de klant wordt geleverd.
 4. Wat staat er in het bouwkundig rapport van Homekeur? Het rapport van een bouwkundige keuring door Homekeur bevat een gedetailleerde beschrijving van de bevindingen van de inspecteur, inclusief foto’s en een overzicht van de geconstateerde gebreken. Ook geeft het rapport een schatting van de kosten voor noodzakelijke reparaties op korte en lange termijn. Dit kan de koper helpen bij het plannen van onderhoud en het onderhandelen over de verkoopprijs.
 5. Wat zijn de kosten van een bouwkundige keuring door Homekeur? De kosten van een bouwkundige keuring door Homekeur variëren afhankelijk van de grootte van de woning en de locatie. Gemiddeld liggen de prijzen tussen de €300 en €500. Het is aan te raden om voor de meest actuele prijsinformatie en eventuele aanbiedingen direct contact op te nemen met Homekeur of hun website te bezoeken.