Selecteer een pagina

Wat is mijn huis waard?

Vul hier jouw postcode in

Ben je serieus van plan jouw woning te verkopen en ben je op zoek naar een makelaar? Ontvang gratis en geheel vrijblijvend een waardebepaling van een erkende makelaar(s) bij jouw uit de buurt.


75%
Vul jouw gegevens aan


Bedankt voor uw aanvraag

De aanvraag is correct ontvangen en wordt z.s.m. in behandeling genomen. U ontvangt z.s.m. een bevestigingsmail. In het weekend kan het maximaal 2 dagen duren

Garant staan hypotheek

Jouw kind wil een huis kopen, maar kan de financiering niet helemaal rond krijgen. Je gunt als ouders natuurlijk het beste voor je kind, daarnaast heb je mooie plannen met die slaapkamer om er een prachtige treinbaan te bouwen. Wat de redenen ook zijn, je wilt garant staan voor de hypotheek van iemand anders. Je eigen kind of iemand die je uit de brand wil helpen. Wat houdt garant staan voor iemand in, en welke risico’s zijn hieraan verbonden?

 

Garant staan hypotheek kind

Voorheen was het mogelijk om volledig garant te staan voor de hypotheek van je kind. Omdat hier te vaak problemen bij ontstonden bieden banken deze constructie niet meer aan. In plaats daarvan is er nu de optie voor meetekenen van de ouders. Hierbij zullen de ouders die meetekenen op de hypotheekakte van hun kind aansprakelijk gesteld kunnen worden wanneer het kind de hypotheek niet meer kan opbrengen. Er zijn voorwaarden gesteld aan de maximale termijn van deze garantstelling, evenals het deel van de hypotheeklast die door het kind gedragen moet worden. Uiteraard zullen de ouders ook getoetst worden op hun financiële middelen. Hier zijn geen standaard eisen aan verbonden, dit kan verschillen per hypotheekverstrekker.

 

Nationale Hypotheek Garantie

Bij een hypotheek waarbij de ouders garant staan, is het niet mogelijk om aanspraak te maken op de Nationale Hypotheek Garantie. Aan de andere kant kan NHG zekerheid bieden voor kopers die wel een hypotheek rond kunnen krijgen, maar minder zeker zijn van de toekomst. Wanneer je plotseling je baan verliest, arbeidsongeschikt wordt, bij overlijden van je partner of een scheiding, en daardoor de hypothecaire lening niet meer kunt aflossen, dan neemt de NHG dit van je over.

 

Andere mogelijkheden om kinderen te helpen

Er zijn nog enkele opties zonder garantstelling. Zo kun je belastingvrij geld schenken aan je kind, of leen geld uit op basis van een leenovereenkomst. Je kunt ook samen een huis kopen, daar zijn wel een aantal voorwaarden aan verbonden. Er is ook nog een optie waarbij de ouders een huis kopen en deze verhuren aan hun eigen kind. Omdat de ouders in dit geval ook verhuurder worden komen hier bijkomende verplichtingen kijken. Je eigen huis voor een prikkie verkopen aan je kinderen mag niet zomaar.

 

Garant staan voor iemand wat houdt dat in?

Stel, het gaat niet over een familielid maar over een goede vriend die je een steuntje in de rug wilt geven. Zelfs als een bank dit accepteert is het nog steeds geen verstandige keuze. Want een borgstelling betekent dat de geldverstrekker het bedrag op jou kan verhalen, en een huis is natuurlijk niet goedkoop. De borg geldt namelijk voor het bedrag van de hypotheek, niet een klein deel hiervan. Een lening brengt minder risico met zich mee, dan verlies je maximaal het bedrag dat je uitleent. Zorg in dit geval voor goede afspraken op papier, waarin bijvoorbeeld ook de verschuldigde rente vermeld staat. Eventueel zou je een schenking kunnen overwegen, met de afspraak dat jouw vriend dit zal terugbetalen wanneer dit mogelijk is. In dit geval moet je het geld beschouwen als uitgave, met het risico dat het niet meer terug zal komen. Zelfs met de beste bedoelingen en blindelings vertrouwen is een vriend geld lenen, geven, of via een borgstelling toezeggen een risicovolle transactie.

Heb je verhuisplannen en wil je graag weten voor wat voor bedrag jou woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op starten en vul je gegevens aan en ontvang gratis en geheel vrijblijvend een waardebepaling van een makelaar bij jou uit de buurt.

Fijn dat ik nu niet zelf op zoek hoef naar een makelaar maar dat de makelaar naar mij komt.
We hebben 3 waardebepalingen ontvangen. We zijn nu nog bezig met onze hypotheek om te kijken wat we kunnen terug kopen alvorens we ons huis gaan verkopen. Bedankt voor het in contact brengen met de makelaars.

Loes

's-Hertogenbosch

We wisten niet zeker of we eerst ons huis moesten verkopen of eerst een ander huis moesten aankopen maar hierin hebben de makelaars ons perfect geadviseerd. We zijn nu eerst aan het kijken wat er allemaal met onze hypotheek mogelijk is. Bedankt voor het vrijblijvende advies.
Maike

Tilburg

Het duurde wel wat langer dan 2 dagen maar we hebben inmiddels een aantal makelaars op bezoek gehad. We ontvingen een duidelijk rapport over onze woning met hierin een duidelijke prijsonderbouwing. We hadden niet in de gaten dat de waarde van onze woning zoveel hoger zou liggen.
Bedankt.
Eric

Dokkum

De tool van watismijnhuiswaard is super.
ik had binnen een aantal dagen verschillende makelaars gesproken en diversen waardebepalingen ontvangen. Er zat onderling wel wat verschil in prijs maar we hebben wel een keuze voor een makelaar kunnen maken.
 
Thanks.
Niels

Rotterdam

×
Nieuwe aanvraag