Ga je verhuizen? Omdat je de oude woning hebt verkocht, of omdat je van plan bent je huis te verkopen? Op deze pagina geven we dé top 10 verhuistips die een verhuizing voorbereiden een stuk eenvoudiger zullen maken. Hoewel de focus ligt op koopwoningen kunnen ook huurders baat hebben bij enkele van deze tips.

Verhuis tips downloaden

Je kunt onderstaande verhuis tips downloaden of uitprinten. Op deze websites vind je nog veel meer pagina’s en blogs die je op weg zullen helpen. Naast verhuis tips downloaden kun je natuurlijk ook contact opnemen met de verkoopmakelaar. Die geeft je niet alleen algemeen advies maar kan je specifiek antwoord geven op al jouw vragen.

Verhuizing voorbereiden

Je bent nooit te vroeg om te beginnen met verhuizen. Het is niet nodig om met jas aan te slapen zodat je binnen vijf minuten de sleutels kunt overdragen, er zijn wel veel zaken die je lange tijd van tevoren kunt regelen. Maak een checklist en vink af wat je al gedaan hebt. Dat voelt ook heel goed om te zien dat jouw lijstje met werkzaamheden steeds korter wordt.

Top 10 verhuistips

  1. Ruim jouw woning ruim op tijd op. Dan heb je minder werk als het moment daar is. Daarnaast is een woning met minder huisraad aantrekkelijk voor kopers omdat kamers er direct groter uitzien.
  2. Heb je veel spullen die meeverhuizen? Misschien kun je tijdelijk een opslagruimte huren. Dan heb je ook ruim de tijd om de nieuwe woning voor te bereiden zonder dat meubilair en andere zaken in de weg staan.
  3. Bij uithuizen moet je gebreken eerst herstellen. Anders kan dit je veel geld kosten. Begin hier in een vroeg stadium mee, dan voelt het karwei niet zo zwaar en je kunt kosten spreiden.
  4. Zijn er gebreken? Die moet je melden. Aan de andere kant heeft een koper ook de plicht om relevante vragen te stellen en je in staat te stellen mogelijke gebreken op te lossen.
  5. Let bij de onderhandelingen ook zeker op zaken die je ter overname wilt aanbieden. Een maatwerk keuken of vloerbekleding kun je niet meenemen en verwijderen kan je een klein fortuin kosten.
  6. Zorg dat het papierwerk in orde is. Welke documenten moet je overleggen ? Wat is verplicht en wat is optioneel? De makelaar kan hierin adviseren.
  7. Heb je professionals nodig zoals een makelaar, een notaris of een taxateur? Tarieven kunnen flink afwijken dus vergelijken van prijzen kan de moeite waard zijn.
  8. Onthoud dat je eerst moet zaaien om te kunnen oogsten. Als je kosten maakt voor professionele fotografie kun je de woning voor een hogere vraagprijs aanbieden. Presentatie is zeer waardevol in het verkoopproces.
  9. Meer tijd betekent bij verkoop vaak een hogere opbrengst. Je kunt dan afwachten tot je een goed bod krijgt en je hoeft minder water bij de wijn te doen. Als je echt snel moet verhuizen dan bestaat de kans dat je een lager bod moet accepteren.
  10. Wanneer je al een nieuwe woning hebt gekocht, dan kun je gebruik maken van een overbruggingskrediet en de bijleenregeling. Laat je goed informeren over de wettelijke regels én belastingvoordelen.

Een verkoopmakelaar kan je meer advies geven over verhuizen. Vergelijk aanbieders bij jou in de regio.