Het is bekend dat niet edelstenen maar juist bakstenen uiterst betrouwbaar zijn als investering. De waardeontwikkeling van woningen liegt er niet om. Zelfs een wereldwijde pandemie zoals Corona doet niets af aan de stijging van prijzen voor koopwoningen. Wat betekent dit eigenlijk voor kopers en verkopers?

Beter dan een spaarrekening

Je mag tegenwoordig al blij zijn als je geen rente hoeft te betalen op je spaargeld. In 2020 is de inflatie gesteld op 2,6%, dit betekent dat alle liquide middelen dus dalen in waarde. Je hoort daarom veel over zilver en goud kopen als mogelijk alternatief om jouw zuurverdiende centen te investeren. In juni waren koopwoningen gemiddeld 7,6 procent duurder dan het jaar ervoor. In mei was dit 8 procent, in april 7 procent en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Tot april 2014 om precies te zijn, dat is de meest recente maand dat huizen in Nederland goedkoper van de hand gingen. Sindsdien is er sprake van een stijging, en die lijkt ook in 2020 niet af te nemen. Dit is geen marketing praatje van een makelaar, deze cijfers komen rechtstreeks van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Waarom vastgoed een goede investering is

De cijfers liegen er dus niet om; bakstenen kopen behoort tot de meest duurzame investeringen die je kunt maken. Dit geldt voor vastgoedbeheerders en verhuurders, die waar mogelijk panden opkopen als belegging. Voor particuliere woningbezitters geldt hetzelfde, met als voornaamste verschil dat je zelf de woning zult betrekken. Een makelaar zal steevast de vraag gesteld krijgen “wordt mijn huis meer waard?” Het enige eerlijke antwoord is dan “op basis van de afgelopen jaren is dat zeer waarschijnlijk”. Er zijn uiteraard specifieke omstandigheden die de uitzondering op de regel vormen, maar er is zeker geen sprake van dat de ‘huizenbubbel’ binnen afzienbare tijd gaat barsten. En dan hebben we het niet over volgend kwartaal, maar over jaren en zelfs decennia vooruit. Wat betekent dit voor huizen kopen of verkopen?

Waardeontwikkeling woningen bij aankoop

“Is dit een goed moment om een huis te kopen?” Tot het moment dat er een tijdmachine wordt uitgevonden is het antwoord “ja, want morgen betaal je waarschijnlijk meer”. Dit betekent overigens niet dat je zomaar de vraagprijs moet betalen, en genoegen moeten nemen voor een woning die niet aansluit op jouw wensen. Het betekent wel dat je tijdens de onderhandelingen goed beslagen ten ijs moet komen, je kunt daarom beter een aankoopmakelaar de onderhandelingen laten verrichten. Als je enkele malen hebt misgegrepen zul je wellicht denken dat huisjesmelkers en bedrijven alle mooie panden voor de vraagprijs wegkapen, toch is dit zeker niet het geval. Met een goed verhaal en de beste intenties kun je opvallend ver komen. Huizen verkopen is immers altijd een kwestie van geven, nemen én gunnen.

Waardeontwikkeling woningen bij verkoop

Juich niet te vroeg beste verkoper, je zult bij verkoop waarschijnlijk een ander huis terug willen kopen. En dat zal ook niet goedkoop zijn. De meeste winst behaal je door te verhuizen van Noord-Holland naar Groningen, maar dit is niet voor iedereen een optie. Zorg dus dat je ook als verkopende partij een goede makelaar inschakelt die verder kijkt dan de akte van aankoop.

Heb je verhuisplannen en wil je graag weten voor wat voor bedrag jou woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op gratis waardebepaling en vul je gegevens aan en ontvang gratis en geheel vrijblijvend een waardebepaling van een makelaar bij jou uit de buurt.