Heb je zojuist een huis gekocht en wil je onder het contract uit? Dan wil je zo snel mogelijk weten wat de mogelijkheden zijn. Misschien ben je terughoudend om te bieden op een huis. Kun je afzien van de koop van een huis na een bod? En kun je afzien van de koop van een huis na ondertekening van het koopcontract? Het antwoord op deze vragen en andere zaken die je moet weten bij een huis NIET kopen kun je op deze pagina lezen.

Afzien koop huis

Laten we beginnen met de situatie dat er een koopcontract is getekend. Dit is namelijk een situatie waarin je als koper snel moet handelen als je toch de woning niet wilt kopen. Haal even diep adem, je hebt namelijk 3 dagen bedenktijd. Dit betekent dat je tot 3 werkdagen na ondertekening van het koopcontract de aankoop kunt afbreken zonder opgaaf van reden. Als er een weekend of feestdag tussen zit dan zal het de dag erna zijn. Zorg in ieder geval dat je niet te laat bent. Je kunt dit mondeling doorgeven maar op schrift is wel zo verstandig.

Afzien koop huis na 3 dagen

Je bent meer dan 3 dagen verder en toch wil je afzien van de koop. Dit is mogelijk op basis van de ontbindende voorwaarden die in het koopcontract zijn opgenomen. Als er aan één van deze voorwaarden wordt voldaan dan mag je het koopcontract ontbinden zonder verdere kosten of een boete. De meest voorkomende ontbindende voorwaarden zijn:

  • Voorbehoud van financiering: Je kunt het geld niet bij elkaar krijgen, bijvoorbeeld als de bank de hypotheekaanvraag afwijst.
  • Uitslag van de bouwkundige keuring: Als er verborgen gebreken aan het licht komen die erg duur uitvallen dan kun je op basis van de bouwkundige keuring de aankoop afbreken.

Ik heb geen ontbindende voorwaarden, wat nu?

Om de aandacht van verkopers te trekken worden er naast hogere bedragen ook steeds minder ontbindende voorwaarden opgenomen in koopcontracten. Een goede makelaar zal dit afraden tenzij er een zeer gegronde reden bestaat waarom deze niet nodig zijn. Als je de financiering niet rond kunt krijgen dan kun je een boete krijgen van 10 procent van de koopsom. Dus je hebt geen huis én je bent tienduizenden euro’s lichter. Ook de bouwtechnische keuring is niet voor niets een standaard ontbindende voorwaarde. Als blijkt dat de leidingen in de woningen vervangen moeten worden dan komen er veel kosten bij.

Afzien van koop na ondertekening van het koopcontract en na 3 dagen kan alleen op basis van de ontbindende voorwaarden. Anders kan de verkoper je in gebreke stellen en gemiddeld 10 procent van de koopsom eisen ter compensatie. Misschien is het nog niet zover en je bent alleen nog bezig met bieden. Hoe werkt het dan?

Wil je graag weten voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? klik hier

Afzien van koop huis na bod

Je hebt een bod uitgebracht op een huis. Je wilde ervoor zorgen dat jouw bod bovenaan kwam te staan zodat jij de biedingen oorlog zou winnen. Maar dan krijg je spijt of je ontdekt dat er toch minder in dat spaarvarkentje zat dan je gehoopt had. Ondertussen krijg je een een telefoontje van de verkoopmakelaar. Kun je nog afzien van de koop van een huis na je bod?

Wat betekent een bod op een huis?

Een bod breng je mondeling uit, via een brief of per mail. Het is van belang dat je het bod op de juiste manier uitbrengt. Zorg ervoor dat de volgende informatie altijd wordt opgenomen in het bod dat je uitbrengt:

  • Het bedrag dat je biedt.
  • De periode dat jouw bod geldig is.
  • Wanneer je van plan bent de woning te betrekken.
  • Welke voorwaarden aan de koop worden gesteld.

Op dit moment gaan we ervan uit dat je nog geen koopcontract hebt getekend, toch geef je in dit stadium al aan wat jouw ontbindende voorwaarden zijn. Denk aan voorbehoud van financiering en de uitkomst van de bouwtechnische keuring. Dit kan betekenen dat de verkoper jouw bod minder interessant vindt dan een ander bod, maar als je later met een lijst aan voorwaarden komt dan gaat de koop alsnog niet door.

Moet een verkoper reageren op jouw bod?

Een bieding is vrijblijvend, reageren is dat ook. Je hebt behoorlijk wat tijd gestoken in jouw brief, met argumentatie en helemaal handgeschreven in schoonschrift. Toch blijft het stil. De verkoper is niet verplicht om te reageren op biedingen. De verkoper mag met andere potentiële kandidaten overleggen, andere biedingen accepteren of besluiten om toch in hetzelfde huis te blijven wonen. Als je een datum hebt opgenomen in je bod dan zal deze vanzelf komen te vervallen nadat deze datum verstreken is.

Er wordt een tegenbod uitgebracht, wat nu?

Kun je afzien van de koop van een huis als de verkoper een tegenbod uitbrengt? Ja, dit is mogelijk. Je bent nu namelijk in onderhandeling maar er is nog geen sprake van een overeenkomst. De verkoper mag ook gewoon doorgaan met bezichtigingen en andere biedingen in overweging nemen. Als een verkoopmakelaar bij de onderhandelingen betrokken is dan moet de makelaar melden als er met meerdere partijen onderhandeld wordt. Ook mag een makelaar niet twee partijen tegen elkaar uitspelen.

Help, de verkoper accepteert mijn bod!

Je bent zo wanhopig dat je overal biedt op huizen. Nu reageert één van deze huiseigenaren met de melding dat jouw bod geaccepteerd wordt. Dat was niet de bedoeling, kun je nog afzien van de koop van dit huis na acceptatie van het bod? Wees gerust, je zit nog niet vast. Je kunt afzien van de koop van een huis tot uiterlijk 3 dagen na het tekenen van een koopcontract zonder opgaaf van reden. Een bod zit nog ver voor het tekenen, de teller is nog niet gaan lopen. Houd er wel rekening mee dat de verkoper ook op een ander bod mag ingaan. Welke vis hapt het eerst?

Mag een verkoper afzien van de koop?

Op het moment dat verkoper het koopcontract ondertekent is er sprake van een bindende overeenkomst. De 3 dagen bedenktermijn geldt niet voor de verkopende partij, de ontbindende voorwaarden kunnen in dit geval wel van toepassing zijn. Dezelfde boete die een koper opgelegd kan worden geldt ook voor de verkoper. Je zult dan wel de verkopende partij in gebreke moeten stellen. Een aankoopmakelaar kan je hierin begeleiden en advies geven als er een juridisch traject volgt.