De huizensite Zelfverkopen.nl is een NVM makelaar die je duizenden euro’s aan makelaarskosten kan besparen. Zij kennen de woningmarkt maar jij kent jouw eigen huis het best. Daarom worden de taken verdeeld. Zelfverkopen biedt advies en neemt de ingewikkelde zaken voor je over. Zo zorgen jullie er samen voor dat jouw woning eenvoudig, snel en goed wordt verkocht.

Wat is Zelfverkopen.nl?

Schakel je een schilder, loodgieter of hovenier in, of ben je het type dat zelf naar de bouwmarkt of tuinspeciaalzaak rijdt om weer een doe-het-zelf klus aan te pakken? Op zelfverkopen.nl is het de bedoeling dat je zelf aan de slag gaat, toch hoef je binnen dit concept eigenlijk niet zo gek veel zelf te doen.

Zelfverkopen.nl geeft aan dat ze je de ingewikkelde rompslomp uit handen nemen. Denk aan de plaatsing op funda.nl, het opvragen van gegevens uit het Kadaster, professionele huisfotografie, uitzoeken van juridische zaken en het opstellen van de koopakte om slechts enkele zaken te noemen. Van de verkoper wordt verwacht dat de advertentie tekst geschreven wordt en de bezichtigingen georganiseerd worden.

Hoe werkt Zelfverkopen?

Eerst meld je een woning aan. Je opent een account en voert je gegevens in. Via een aantal eenvoudige stappen vul je de kenmerken van je woning in. Na indienen van de aanvraag ontvang je een mail met vervolgstappen. Binnen 3 werkdagen wordt contact met je opgenomen door een NVM taxateur die de waarde van woning zal opnemen, ook wordt een fotograaf voor huisfoto’s geregeld. De woning wordt op funda geplaatst.

Als de advertentie gereed is en alle documenten verzameld zijn wordt het tijd om de verkoopstrategie te bespreken met de makelaar. Als de voorbereidingen klaar zijn zal de woning op huizensite funda worden aangeboden. De aanvragen voor bezichtigingen komen binnen bij de makelaar en die wordt doorgespeeld naar de huiseigenaar. Je bepaalt zelf wanneer je deze bezichtigingen uitvoert.

Wat kun je vinden op Zelfverkopen?

Naast het standaard pakket om je huis juist niet zelf te verkopen zijn er nog enkele opties tegen betaling. Zo is er het Waarde-analyse pakket waarmee je voor 145 euro een bundel met daarin 5 inhoudelijke woning- en buurt analyses ontvangt. Er is ook een pakket Aankoopbegeleiding voor 490 euro. Er wordt dan veel uitzoekwerk voor je verricht maar je woning wordt niet aangeboden via funda.nl. Een particuliere huiseigenaar kan niet zonder tussenkomst van een makelaar een woning via funda aanbieden.

Een behoorlijke uniek aanbod op zelfverkopen.nl is het combinatiepakket Aan- en Verkoop voor 1498 euro. In tegenstelling tot veel huizensites die zich richten op de koper of de verkoper geeft Zelfverkopen terecht aan dat iemand die een huis verkoopt waarschijnlijk ook weer een huis gaat kopen. In een combinatie pakket worden twee trajecten efficiënt samengevoegd.

Dit moet je weten over Zelfverkopen

Als er een bod binnenkomt zal dit besproken worden een makelaar van Zelfverkopen. De onderhandelingen worden door de makelaar gevoerd met sturing van de huiseigenaar. Als er een overeenkomst is bereikt dan zal er een NVM koopakte worden opgesteld.

De intake wordt uitgevoerd door één vast contactpersoon. Dit is een persoon genaamd Benno. Wil je meer weten over de besparing op een standaard makelaarscourtage? Dan kun je contact opnemen met Marlene. Dit betekent niet automatisch dat deze personen het volledige traject zullen begeleiden, op de website wordt gesproken van makelaars en experts in meervoud. Het basisteam is dus klein, met bijna 7000 verkochte woningen op dit moment is het knap dat ze nog tijd hebben om te poseren voor een foto.

Mocht je Zelfverkopen inschakelen en toch je bedenkingen hebben, dan kun je zonder opgaaf van reden de overeenkomst opzeggen binnen 14 dagen. Je zit dus niet direct vast aan het bedrag zodra je de opdracht geeft.

Hoe werkt een waardebepaling via Zelfverkopen?

Een waardebepaling is niet hetzelfde als een taxatie. Een waardebepaling is in beginsel een schatting van de huidige woningwaarde op basis van diverse informatiebronnen zoals onlangs verkochte woningen in de buurt en de WOZ-waarde. Een ervaren makelaar kan een dergelijke waardebepaling voor je uitvoeren als indicatie van de koopsom. Hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.

Zelfverkopen voert een taxatie uit, dit is een meer nauwkeurige opname door een taxateur die je kunt gebruiken om een hypotheek aan te vragen. Deze taxatie zit bij Zelfverkopen inbegrepen binnen het standaard tarief. Je kunt geen gratis waardebepaling laten uitvoeren. Je kunt het taxatiebedrag gebruiken om hier de vraagprijs op te baseren maar dit is niet verplicht. Uiteindelijk bepaal je zelf de vraagprijs op basis van advies door de Zelfverkopen experts.

Ervaringen Zelfverkopen

Eigenlijk betekent ‘zelf verkopen’ voor Zelfverkopen vooral ‘zelf bezichtigingen uitvoeren’, de rest wordt voor je verzorgd. Tenminste, als je het meest luxe pakket neemt want er zijn ook goedkopere diensten waarbij je vooral op weg wordt geholpen om zelf je woning te verkopen. Met 1098 euro is Zelfverkopen aanzienlijk goedkoper dan een makelaar die werkt op basis van makelaarscourtage, een vaste prijs biedt ook zekerheid.

De reviews op de feedback company website zijn voornamelijk lovend met een gemiddelde waarde van 9.3 uit 10, 4 ½ sterren uit 5 en 99% van klanten die Zelfverkopen aanbeveelt. Op Google reviews zijn de meningen meer verdeeld, hier staan enkele vernietigende klantervaringen. Daarbij moet worden opgemerkt dat er op Google weinig reviews staan dus enkele negatief geladen ervaringen kunnen uitzonderingen zijn. Zelfverkopen is een NVM makelaar en moet zich conformeren aan strenge regels. Mocht je als klant van mening zijn dat de dienstverlening niet in orde is kun je een geschil indienen bij de onafhankelijke klachtencommissie.

Het woning- en buurtanalyse pakket lijkt veel op een soortgelijke dienst van een concurrerende huizensite. Alleen vraagt Zelfverkopen hier een flink bedrag voor terwijl die andere huizensite dit gratis doet. De aankoopbegeleiding is meer intensief maar zonder plaatsing op Funda mis je een belangrijk deel van de puzzel. Eigenlijk is alleen het meest luxe pakket interessant voor verkopers.

Alles behalve een tekst schrijven en bezichtigingen geven kun je voor 1098 euro uitbesteden. Dit lijkt een goede deal aangezien je bij andere verkoopmakelaars al snel duizenden euro’s meer moet betalen. Een internetmakelaar zal wel een minder persoonlijke aanpak hanteren dus de formule van Zelfverkopen zal niet iedereen aanspreken. De informatie op zelfverkopen.nl is helder en volledig, als huiseigenaar kun je een goede afweging maken of dit de juiste makelaar voor je is.