Woningruil wat zijn de voor- en nadelen?
Bij verhuizen laat je normaal gesproken een huis achter dat bewoond gaat worden door een ander huishouden. Het is een soort doorschuifsysteem. Het is mogelijk dat jij een huis op het oog hebt terwijl de bewoners van dat huis juist graag in jouw woning trekken. In dat geval kun je huizen ruilen. Woningruil dus, hoe zit dat precies bij zowel een huur- als een koopwoning?
Huurwoning ruilen
Huurwoning ruilen wat zijn de mogelijkheden? Je woont in een groter huurhuis maar je zou graag verhuizen naar een kleiner appartement. Er komen geen geschikte woningen vrij, je hebt onvoldoende inschrijfduur opgebouwd bij de woningcorporatie of je wordt niet uitgeloot.
Dan kom je een stelletje tegen dat dolgraag een groter huurhuis betrekt omdat gezinsuitbreiding op komst is. Jij wilt kleiner wonen en zij juist groter. Een ideale match dus, in dat geval kunnen jullie beiden de wachtrij overslaan en huizen ruilen. Let op: je hebt natuurlijk wel toestemming nodig en je moet ook kijken naar de eventueel nieuwe huurprijs en de daarbij horende totale huurprijs.
Wat is mijn huis waard? Vergelijk makkelijk en snel meerdere makelaars
Dit is een optie van woningruil waar veel huurders geen weet van hebben maar het mag wel. In bijna alle gevallen zul je niet het bestaande huurcontract overnemen, je sluit een nieuw contract af met de verhuurders. Dat kan dus ook betekenen dat je meer gaat betalen als de vorige huurder.
Bij de ruil hoef je de oude woning niet op te leveren, dit is later wel het geval bij de nieuwe huurwoning. Let daarom goed op met zelf aangebrachte voorzieningen of aanwezige schade. Dit neem je namelijk ook over. In principe moet de verhuurder medewerking verlenen, anders is er nog de weg naar de kantonrechter.
Voordelen en nadelen van woningruil huurwoning
+ Er is weinig aanbod in huurhuizen, ruilen gaat sneller.
+ De verhuurder moet in principe meewerken.
– De voorwaarden in het bestaande huurcontract komen te vervallen.
– Bij oplevering is de originele staat van toepassing.
Koopwoning ruilen
Woningruil komt het meeste voor bij huurwoningen, toch kun je wel degelijk een eigen woning, koopwoning (eengezinswoning) ruilen. De huidige koopmarkt zit behoorlijk vast, als je een huiseigenaar treft met de perfecte woning die jouw huidige woning wel ziet zitten, dan kunnen jullie huizen ruilen.
Dit zal doorgaans niet met gesloten beurzen plaatsvinden, het verschil in woningwaarde zal niet zomaar worden weggestreept. Dit betekent de normale route van onderhandelingen doorlopen. Je passeert wel het soms slepende proces van bezichtigingen, biedingen en andere zaken.
Omdat je bij woningruil niet tijdelijk met twee woningen zit, heb je geen dubbele woonlasten. Je ruilt in principe direct zonder overlap. Uiteraard moeten jullie beide rekening houden met de oplevering, zaken die overgenomen worden etc. Het proces kan sneller verlopen, dit betekent niet dat je er de kantjes vanaf kunt lopen. De makelaar kan je hierin begeleiden zodat je niets over het hoofd ziet.
Voordelen en nadelen van woningruil koopwoning
+ Geen dubbele woonlasten omdat je direct kunt overstappen.
+ Minder onderhandelingen en meer zekerheid.
– Nog steeds onderhandelen over prijs.
– Eenmaal verkocht is definitief, ook als de ruil tegenvalt.
Is huizen ruilen iets voor jou?
Het aanbod op de woningmarkt is niet ruim op dit moment, woningruil kan de oplossing bieden mits je een goede wederpartij kunt vinden. Bespreek de mogelijkheden, voordelen én nadelen eerst met de makelaar. Die kan je mogelijk ook in contact brengen met potentiële kandidaten. Je zult immers toch weer een nieuwe woning willen betrekken, door te ruilen kun je het proces van verhuizen wellicht wat eenvoudiger maken en sneller doen verlopen.
Heb je verhuisplannen en wil je graag weten voor wat voor bedrag jou woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op gratis waardebepaling en vul je gegevens aan en ontvang gratis en geheel vrijblijvend een waardebepaling van een makelaar bij jou uit de buurt.