Het werd op Prinsjesdag in 2020 al aangekondigd; in 2021 wordt de overdrachtsbelasting voor starters gewijzigd. Wat er precies verandert en wanneer kun je op deze pagina lezen.

Wijziging overdrachtsbelasting voor starters in het kort

Als je een huis koopt en tussen 18 en 35 jaar oud bent, dan betaal je eenmalig geen overdrachtsbelasting. Vanaf 1 april komt hier de voorwaarde bij dat de woning niet duurder mag zijn als 400.000 euro. Als je een huis koopt en ouder bent als 35 jaar, dan betaal je 2 procent. Ben je een belegger of ga je niet zelf permanent in het gekochte huis wonen, dan betaal je 8 procent.

De reden achter deze wijzigingen is het uitbreiden van de mogelijkheden voor starters en doorstromers op de woningmarkt.

Hoe werkt het precies?

Laten we de mogelijkheden even doorlopen om te zien of jij in aanmerking komt voor deze regeling:

  • Je koopt een woning.
  • Je bent een natuurlijk persoon.
  • Je zult zelf in dit huis gaan wonen, dat is vastgelegd.
  • Je bent als koper tussen 18 en 35 jaar oud.
  • De overdracht vindt plaats voor 1 april 2021 en/of de woningwaarde ligt lager als 400.000 euro.
  • Het is de eerste keer dat je een startersvrijstelling aanvraagt, dit is vastgelegd.

Geldt dit in jouw situatie? Gefeliciteerd! Je hoeft geen overdrachtsbelasting te betalen in 2021. Een investeerder die een huis wil kopen, opknappen en verhuren komt niet in aanmerking voor de vrijstelling. Voor deze groep geldt het algemene tarief van 8 procent.

Wil je graag weten voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? klik hier

Waar moet je verder op letten?

Bij de datum gaat het niet om het moment dat de koopovereenkomst wordt getekend, maar het moment van overdracht bij de notaris. Kopers die sinds eind 2020 bezig zijn met de aankoop van een woning kunnen met de afronding in 2021 toch in aanmerking komen voor deze regeling. Op 1 april 2021 wordt de aanvullende voorwaarde van kracht dat de woning niet duurder mag zijn als 400.000 euro. Tot die datum wordt er geen rekening gehouden met de aankoopsom.

Mijn partner is ouder dan 35 jaar … wat nu?

Je voldoet aan alle voorwaarden maar jouw partner is de 35 jaar al gepasseerd. Je hoeft je partner niet aan de kant te zetten, deze persoon moet in dit geval wel 2 procent overdrachtsbelasting betalen voor zijn/haar deel van het eigendom. De andere persoon betaalt deze belasting niet.

Het is niet mijn eerste koopwoning … wat nu?

De vrijstelling is eenmalig en is van toepassing op zowel starters als doorstromers. Wanneer je dus aan alle voorwaarden voldoet en niet eerder gebruik hebt gemaakt van deze regeling dan mag je als doorstromer ook gebruik maken van deze vrijstelling.

Wanneer betaal je 8 procent overdrachtsbelasting?

Heel eenvoudig gesteld betaal je gewoon 8 procent overdrachtsbelasting als je niet voldoet aan de voorwaarden. Dit is het geval wanneer:

  • Je de woning gaat verhuren.
  • Je de woning alleen als vakantiewoning gebruikt.
  • Je de woning voor een kind wilt kopen.

Het moet dus echt jouw hoofdverblijf zijn. De koper zal zich moeten inschrijven bij de gemeente en hier een leven op gaan bouwen. Je hebt ook een schriftelijke verklaring nodig die je afgeeft aan de notaris. Wil je gebruik maken van dit voordeel? Neem dan snel contact op met een makelaar bij jou in de buurt!