Boeren die met handjeklap de prijs van een kalf overeenkomen, het is een nostalgisch plaatje. Of Sotheby’s waar ze beroemde kunstwerken aan de hoogste bieder verkopen. Een huis kopen gaat ook gepaard met onderhandelingen. Voorheen zat je aan tafel met de verkoper, één op één met hooguit een makelaar aan je zijde. Nu moet je met een aantal concurrerende huizenjagers op een huis bieden. Welke bied systemen voor huizen zijn er online te vinden? We zochten het voor je uit, lees de resultaten op deze pagina.

Wat de gek ervoor geeft

Begin december 2021 werd beslist dat de Nederlandse Staat een zelfportret van Rembrandt van Rijn zou aankopen voor het luttele bedrag van 150 miljoen euro. De huidige generatie kunstenaars in Nederland kon echter niet op steun rekenen voor hun financiële problemen vanwege de Corona maatregelen. De Tweede Kamer was er niet op tegen, de oppositie vond het wel wrang dat een dergelijk bedrag in deze tijd van financiële onzekerheid werd uitgegeven. “Waarde” is wat de gek ervoor geeft, zo luidt het gezegde. Hoe gek zijn huizenkopers in deze tijd?

Een prijs bepalen op basis van biedingen is niet standaard. In commercie door de eeuwen heen is het stellen van een verkoopprijs op basis van vraag, aanbod en productiekosten altijd de standaard geweest. Hoewel veilingen al duizenden jaren bestaan blijft het een vrij uitzonderlijke wijze van verkoop. Toch zien we de laatste jaren dat online bieden op een huis sterk in populariteit is toegenomen.

Online bieden op een huis via de NVM

In 2017 lanceerde de NVM hun eerste online bieding platform voor huizen. De Nederlandse Vereniging van Makelaars en Taxateurs is de grootste belangenorganisatie voor de sector van Nederland, dat ook zij de mogelijkheden van online bieden op een huis verkennen duidt op een trend. In december 2021 zou het bieding systeem van de NVM vernieuwd worden. Wat deze veranderingen betekenen voor kopers en verkopers bekijken we verder op deze pagina.

Wat is online bieden op een huis?

Normaal gesproken stelt een huiseigenaar een vraagprijs en biedt een woning te koop aan. Geïnteresseerde partijen kunnen een bod uitbrengen. Op het moment dat de verkoper een bod ontvangt dat goed in de oren klinkt kan er een tegenbod komen. En dat is het moment waarop de onderhandelingen starten. Nu gaan verkoper en kandidaat koper over en weer onderhandelen over de definitieve prijs en voorwaarden. Hier zal vaak een makelaar bij betrokken worden. Tijdens deze onderhandelingen mag de verkopende partij niet met andere partijen onderhandelen. Het is echter wel toegestaan om nieuwe biedingen te ontvangen of bezichtigingen te organiseren.

Wil je graag weten voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? klik hier

Bij online bieden op een huis werkt het anders. In plaats van een e-mail, brief of telefoontje kun je via een online platform een bod uitbrengen. Daarbij kan er een gesloten bieding proces gehanteerd worden of een open bieding. In het eerste geval weet je niet wat een andere potentiële koper biedt, in het tweede geval zie je wat andere mensen bieden en kun je zelf een hoger bod uitbrengen.

Is de vraagprijs bieden voldoende?

Een huis staat voor 350.000 euro te koop. Je biedt dit bedrag, ben je nu klaar? Nee, de vraagprijs is een uitnodiging tot onderhandelen, je kunt er verder geen rechten aan ontlenen. Pas als je een tegenbod krijgt dan starten de onderhandelingen. Als dit proces in gang is gezet dan kan het nog alle kanten opgaan.

Stel; de verkoper vraagt 350.000 euro. Jij biedt 330.000 en je hoopt uit te komen op 340.000 euro tijdens de onderhandelingen. De verkoper bijt en doet een tegenbod van 345.000 euro. Dan biedt je 335.000 euro, je hebt bijna beet. Daarop volgt een tegenbod van 360.000 euro! Wat, dat is niet eerlijk! De koper moet omlaag gaan, niet omhoog! Jammer, maar dit mag gewoon. Zolang je niet het tegenbod accepteert mag de verkopende partij omlaag of omhoog gaan in prijs.

Hoe werkt online bieden op huizen?

De wijze waarop online bieden op een huis werkt verschilt per aanbieder. De NVM heeft sinds 2017 een systeem maar in december 2021 werd dit vernieuwd. NVM Online Bieden heeft naast een open bieding optie nu ook een gesloten bieding proces. De regering heeft de ambitie voor een ‘biedlogboek’ waar het nieuwe systeem naartoe werkt. Het open bieden wordt sinds 2020 door de NVM aangeboden, zo zijn er al ruim 1000 woningen van eigenaar gewisseld. De testfase begon al eerder in 2017, toen deden er nog maar 40 makelaars mee.

Het is een beetje apart dat NVM beweert dat er met het nieuwe systeem meer transparantie komt op de huizenmarkt door een gesloten bieding toe te voegen. Kopers zien andere biedingen niet wat het systeem juist meer gesloten lijkt te maken. Het kan wel voorkomen dat prijzen opgedreven worden, een risico dat met een open bieding zeker op de loer ligt. Welke bied systemen voor huizen zijn er? Dat hangt af van de website waar je gaat beiden.

Welk online bied systeem kiezen?

NVM is niet de enige partij die een online bied systeem voor huizen aanbiedt. De Gratis Makelaar werkt met een dergelijk systeem, dit platform is opgezet in samenwerking met de Rabobank en VBO makelaars. Alle diensten inclusief woningfotografie en funda plaatsing zijn gratis. Hoe verdient deze site dan geld? Heel eenvoudig door de kosten voor de makelaar door te berekenen naar de koper. Het is dus niet de verkoper maar de koper die betaalt. Dit bedrag kan variëren tussen 1999,- en 2999,- euro op basis van de koopsom.

House.nl is een andere huizensite die online bieden voor een huis aanbiedt. Een onderscheidend kenmerk is de verkoopgarantie in een aantal steden. House werkt op basis van een open veiling waarbij mogelijke kopers ook andere biedingen kunnen zien. De verkoopgarantie betekent dat je 90 procent van de woningwaarde krijgt. Zo loop je niet het risico met dubbele woonlasten te blijven zitten. Deze huizensite rekent een vast tarief van 1 procent op het bod dat je accepteert.

Als laatste is er nog de executie verkoop. Dit is een onvrijwillige verkoop van een woning. Hierbij wordt een huis per opbod verkocht onder toezicht van een notaris. Houd hierbij rekening dat het een aankoop zonder voorbehoud van financiering betreft. Je bent als hoogste bieder dus verplicht om de woning te kopen.