Ben je van plan om je huis te verkopen? Dan wil je natuurlijk weten hoe veel je huis waard is. De waarde van je huis hangt af van verschillende factoren. Natuurlijk wordt de waarde van een huis bepaald door de ligging, onderhoudsstaat, energielabel en WOZ-waarde, maar het heeft ook te maken met referentiepanden.

Echter, er zijn ook nog andere factoren die invloed hebben op de waarde van je huis. Dit zijn zaken als je keuken of badkamer. Ben je benieuwd welke factoren er allemaal van invloed zijn op de waarde van je huis? Lees dan snel verder.

Badkamer en keuken

De badkamer en keuken zijn mede bepalend voor de waarde van je huis. Is de keuken al dertig jaar oud? Dan heeft deze minder waarde dan een keuken die twee jaar oud is. Een toilet dat los staat van de badkamer, geeft je badkamer meer waarde. Maar let op: het vernieuwen van een keuken of badkamer levert niet héél veel extra waarde op.

Het gaat namelijk om een maximale waardevermeerdering van 50% van de verbouwingskosten. Een badkamer en keuken zijn immers erg smaakgevoelig. Het is niet ongebruikelijk dat een koper deze na aankoop vervangt om naar eigen smaak in te richten.

Tuin

Een huis met tuin is vaak meer waard dan een huis zonder tuin. Door een tuin wordt het perceel groter waardoor er meer betaald wordt. Daarnaast heeft een tuin invloed op de geschatte waarde van een woning. Wanneer je tuin er verzorgd bij ligt, schatten anderen de waarde van het huis vaak hoger in.

Dat is altijd mooi meegenomen! Maar je kunt ook de waarde van je tuin verhogen door bijvoorbeeld een buitenkeuken te plaatsen. De waarde van een tuin verschilt per gemeente. In een drukke stad is een tuin meer waard per m² dan wanneer je op het platteland woont. Daarnaast heeft de ligging van de tuin ook invloed op de waarde. Een huis met een tuin op het zuiden heeft vaak meer waarde dan een woning met een tuin op het noorden.

Het dak van je woning

Ook het dak van je woning beïnvloedt de waarde van je huis. Een woning met een mooi afgewerkt dak dat niet lekt, geen scheuren en tochtgaten bevat, is natuurlijk altijd meer waard dan een woning met een slecht dak. Ook een dakkapel kan invloed hebben op de waarde van je woning.

Vaak realiseer je met een dakkapel zo een 50% meerwaarde van het aankoopbedrag. De staat van je dakpannen en dakgoot hebben ook invloed op de waarde van je woning. Hoe beter je dak, hoe meer je huis waard is.

Welke factoren zijn van invloed op de waarde van je huis?

Wat is mijn huis waard? Vergelijk makkelijk en snel meerdere makelaars

|

Opbergruimte

Opbergruimte is misschien niet het eerste waar je aan denkt bij het berekenen van de waarde van je huis, maar is zeker wel een belangrijke factor. Hoe meer opbergruimte je hebt, hoe meer je woning waard is. De aard van de opbergruimte heeft natuurlijk wel invloed op de waarde die het toevoegt. Een grote schuur, kelder of zolder met opbergruimte zorgt voor meer waarde dan veel keukenkastjes.

Woning verkopen

Ga je je woning verkopen? Dan heb je hopelijk wat aan deze factoren. Bekijk of je nog een kleine of grotere aanpassing kunt doen om de waarde te vermeerderen.

Woning kopen

Misschien wil je wel een woning kopen, en ben je meer geïnteresseerd in het maximale bedrag dat je kunt lenen. Pas dan kun je immers kijken in welke prijscategorie je kunt gaan zoeken, en welke van bovenstaande elementen voor jou meer of minder belangrijk zijn. Je kunt online je hypotheeklasten berekenen om te zien welk budget jij hebt voor de aankoop van een nieuwe woning.