Wat is een Pro Deo makelaar en wat heb ik er aan? Als je zonder kosten je huis wilt verkopen kun je alles zelf regelen. Als je liever de ingewikkelde zaken uitbesteedt maar niet duizenden euro’s aan makelaarscourtage wilt betalen, dan kun je kiezen voor een Pro Deo makelaar. Wat is dit eigenlijk en hoe is het mogelijk om gratis jouw huis te verkopen?

Wat betekent Pro Deo eigenlijk?

De term ‘Pro Deo’ betekent letterlijk ‘Voor God’ in Latijn. Deze term wordt gebruikt voor diensten die gratis worden verricht. Het achterliggende idee is dat dienstverlening aan armen zonder betaling later door God worden beloond. In de huidige betekenis wordt het vaak gebruikt in de advocatuur waarbij cliënten zonder kosten of tegen een kleine vergoeding bijgestaan worden.

Wat is een Pro Deo makelaar?

Een Pro Deo makelaar is geen officiële definitie maar een marketingterm om makelaars die gratis hun diensten aanbieden aan te duiden. Bij het kopen of verkopen van een woning zal de klant doorgaans een makelaarscourtage moeten betalen, dit is een percentage van de koopsom.

Op basis van de huidige huizenprijzen kost een aankoop- of verkoopmakelaar al snel duizenden euro’s. Geen wonder dus dat kopers en verkopers op zoek gaan naar goedkopere oplossingen om een huis te verkopen of verkopen. Een Pro Deo makelaar biedt zijn of haar diensten gratis aan, maar hoe is het mogelijk om zonder kosten een makelaar in te schakelen?

Wat is een Pro Deo makelaar?

Wat is mijn huis waard? Vergelijk makkelijk en snel meerdere makelaars

|

Hoe werkt een Pro Deo makelaar?

Een Pro Deo makelaar of gratis makelaar rekent geen makelaarscourtage en ook geen andere kosten aan de verkoper. Toch is het geen liefdadigheidswerk, de kosten worden verlegd naar de koper. De gratis verkoopmakelaar publiceert de woning op funda, zorgt voor promotie via diverse kanalen en regelt de juridische zaken.

Het enige dat ontbreekt ten opzichte van een ‘normale’ makelaar is het organiseren van bezichtigingen. Die moet je als verkoper zelf regelen. De Pro Deo makelaar regelt namelijk alles op afstand, het is mogelijk dat jouw huis in Friesland wordt verkocht door een makelaar in Maastricht.

Of zelfs ergens op een zonnig eiland in exotische oorden. Het betreft wel een officieel geregistreerde makelaar, anders zou dit kantoor geen huizen via funda mogen publiceren.

Kosten Koper inclusief gratis makelaar

De term ‘Kosten Koper’ is bekend, de kosten om de overdracht te regelen komen op rekening van de koper. In dit geval betaalt de koper ook de kosten voor de makelaar, die bovenop het bod van de koper komen. Het is mogelijk dat deze meerkosten in de hypotheek opgenomen kunnen worden maar dat is niet altijd het geval.

De koper moet dus rekening houden dat er op het bod ook nog de kosten voor de Pro Deo makelaar komen, dit is vrij duidelijk omdat geïnteresseerden via funda naar een online bieding website gaan.

Wel gratis maar niet zonder kosten

Een Pro Deo makelaar is dus gratis voor de verkoper maar niet voor de koper. Je bent wel zelf verantwoordelijk voor de bezichtigingen, de verkoopmakelaar komt waarschijnlijk niet eens in de buurt van jouw huis. Je wordt als huiseigenaar begeleid in het traject, houd er wel rekening mee dat je zelf ook wat zaken moet regelen.