Wat kost een samenlevingscontract? Trouwen is vaak een dure aangelegenheid met een enorme kermis voor familie en vrienden maar wat heeft het bruidspaar hier eigenlijk aan? Je kunt ook afspreken om met dit geld samen een huis te kopen en gewoon samen te blijven omdat je dit wilt, niet omdat je een ring om je vinger hebt. Wat jullie situatie ook mag zijn, je moet wel afspraken maken. De samenlevingscontract kosten zijn niet zo hoog als een standaard bruiloftsfeest maar goedkoop is het ook zeker niet. Je loopt wel risico als je het niet doet. Wat kost een samenlevingscontract en kan er wat van de prijs af? Dat en meer lees je op deze pagina.

Living Together, Together

In de jaren zeventig en tachtig van de twintigste eeuw was er een flinke verschuiving te zien in de manier waarop we kijken naar het huwelijk en partnerschap. Mensen gingen vaker scheiden wat in toenemende mate geaccepteerd werd door de omgeving, of mensen die niet getrouwd waren gingen juist samenwonen. De LAT-relatie is hier een voorbeeld van, wat staat voor “Living Apart Together”. Twee personen hebben ieder hun eigen huis maar bevinden zich wel in een vaste relatie. Met de huidige huizenprijzen kun je beter gaan samenwonen, ook als je niet getrouwd bent. Zelfs een geregistreerd partnerschap is niet nodig.

Niet getrouwd, wel samen

Getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap aangaan heeft consequenties, voordelen en nadelen. Maar het is geen verplichting. Je kunt ook op eigen voorwaarden samen gaan wonen. Het is niet verplicht om een samenlevingscontract af te sluiten maar het zorgt wel voor duidelijkheid in de relatie. Met name als jullie samen een huis willen kopen dan wil een hypotheekverstrekker graag zekerheid. Wat zijn de voordelen voor jullie?

  • Als iemand komt te overlijden dan is het duidelijk hoe de rechten op een koopwoning worden overgedragen.
  • De verdeling van de hypotheeklasten wordt duidelijk vastgelegd.
  • Jullie kunnen de boedelverdeling vastleggen zodat je weet wat van wie is.
  • Er zijn belastingtechnische voordelen, vraag het na bij een fiscalist.
  • Je hebt recht op een nabestaandenpensioen.

Wat kost een samenlevingscontract? Er is hier geen vaste prijs voor, de kosten zijn afhankelijk van jullie wensen en het tarief van de notaris.

Wat kost een samenlevingscontract?

Wat kost een samenlevingscontract?

Een notaris mag zelf bepalen wat het tarief is. Als je uren rekent dan kom je al snel uit op 200 tot 300 euro per uur. Om de samenlevingscontract kosten inzichtelijk te houden wordt voor dit soort contracten doorgaans een vast tarief gehanteerd. Je betaalt gemiddeld tussen 400 en 700 euro voor een samenlevingscontract. Zijn er specifieke wensen of voorwaarden? Dan kan de prijs hoger uitvallen.

De kosten voor een samenlevingscontract liggen hoger als je naast het contract ook testamenten laat opstellen. Dit hoeft niet maar het kan bij overlijden van een partner wel zekerheid bieden. Als je niet getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap bent aangegaan dan is er bij wet eigenlijk nauwelijks iets geregeld over jullie relatie. Er zijn twee personen die samen leven, samen wonen met een minimum aan juridische verbondenheid. Dit kan een vrij gevoel geven tot er iets gebeurt wat impact heeft op de relatie. Bij overlijden van een persoon bijvoorbeeld of als jullie niet meer bij elkaar willen blijven. Er zijn dan weinig wetten en regels om op terug te vallen, de samenlevingscontract kosten verdienen zich dan dubbel en dwars terug.

Goedkoop samenlevingscontract afsluiten

Samenlevingscontract kosten kunnen hoog oplopen maar dit hoeft niet. Zoals meerdere notariële akten is ook dit contract voor een groot deel standaard met hier en daar een aanpassing. Je hoeft doorgaans niet urenlang bij de notaris te zitten om een samenlevingscontract in te vullen. Als je kiest voor een online notaris dan kun je de kosten voor een samenlevingscontract vaak halveren in vergelijking met het standaard tarief. Online kun je kiezen uit een standaard model met algemene bepalingen. Kies wat aansluit op jullie situatie en plan een afspraak in bij een notaris in de buurt. Daar ondertekenen jullie het contract en het traject is voltooid. Als er ook testamenten opgesteld moeten worden dan betaal je meer maar ook hier kun je veel besparen door de zaken online te regelen en de ondertekening in persoon af te handelen.

Samenlevingscontract voor hypotheek

Als je samen een huis wilt kopen dan hoef je niet getrouwd te zijn, een geregistreerd partnerschap is ook niet verplicht en een samenlevingscontract hoeft ook niet. Tot zover het goede nieuws. De hypotheekverstrekker heeft garanties nodig. Als twee personen een huis kopen dan zal de hypotheek normaal gesproken ook op naam van beide personen komen te staan. Het maakt niet uit dat één persoon de hypotheek betaalt, er zal altijd een gedeelde verantwoordelijkheid zijn. Een samenlevingscontract wordt niet als harde verplichting gesteld, het kan wel de oplossing zijn om het ‘vertrouwen’ te krijgen van de partij die het geld leent.

Wil je graag weten voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? klik hier

Andere redenen voor een samenlevingscontract naast een huis kopen zijn de gevolgen voor de fiscus en jullie pensioen. Als het samenlevingscontract voldoet aan de voorwaarden voor een fiscaal partnerschap dan geniet je van de financiële voorwaarden die getrouwde stellen ook krijgen. Daarnaast is het mogelijk om een partnerpensioen aan te vragen bij het pensioenfonds.

Naast samen een huis kopen zijn er ook andere mogelijkheden, denk bijvoorbeeld aan:

  • Een huis kopen met hulp van je ouders.
  • Een (eenmalige) schenking.
  • Een huis kopen met meer dan twee personen.
  • Een huis kopen als alleenstaande.

Het is uiteraard mogelijk dat je in eerste instantie besluit om als alleenstaande een huis te kopen. Als je zelfstandig de hypotheek kunt betalen dan is dit een optie. In een later stadium kun je besluiten om te gaan samenwonen. Als jullie niet gaan trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan dan kun je een samenlevingscontract laten opstellen.

Verschil samenlevingscontract en geregistreerd partnerschap

De samenlevingscontract kosten liggen meestal hoger dan de kosten om een geregistreerd partnerschap aan te gaan. Het partnerschap loopt via de gemeente. De voorwaarden kunnen overeenkomen maar in een samenlevingscontract heb je wat meer ruimte voor maatwerk. In een geregistreerd partnerschap zijn een aantal standaard bepalingen die voor jullie situatie wellicht niet aan de orde zijn. Let daarom niet alleen op het prijskaartje maar ook zeker op de consequenties op een later tijdstip.