Hoe lang staat een huis in Nederland gemiddeld te koop?

Het is een vraag die veel huiseigenaren zich stellen: “hoe lang staat een huis te koop?” Het antwoord is niet zo eenvoudig te geven. Er zijn namelijk diverse factoren die bepalen of een woning snel verkocht kan worden. Er zijn wel een aantal zaken die het tempo kunnen versnellen. Hoe lang huizen te koop staan, en hoe je snel een huis kunt verkopen lees je op deze pagina.

Hoe lang staat een woning te koop?

Laten we beginnen met enkele statistieken; 70 procent van woningen wordt binnen 3 maanden verkocht. Appartementen wisselen gemiddeld met ruim een maand van eigenaar, bij vrijstaande woningen duurt het vier maanden. Als er minder onderhoud nodig is, dan zal de verkoop sneller afgerond worden. Ieder jaar worden woningen gemiddeld genomen sneller verkocht, in 2013 lag de gemiddelde periode nog op bijna een half jaar. In 2019 en 2020 zagen we een stijging in de omzetsnelheid van de makelaars. Sommigen woning worden letterlijk binnen 1 dag verkocht

Welke factoren bepalen hoe lang een huis te koop staat?

Dit zijn de voornaamste redenen waarom een huis sneller of juist minder snel verkocht wordt:

  • De huizenmarkt, die op dit moment in het voordeel van de verkopende partij ligt.
  • Het aanbod, dit staat direct in relatie tot de huizenmarkt. Momenteel is er een tekort aan woningen.
  • De locatie, in sommige delen van Nederland heb je direct tientallen potentiële kandidaten, terwijl je elders wat meer geduld moet hebben.
  • Het woningtype, een niet-standaard pand zal doorgaans langer te koop staan omdat het aantal geïnteresseerde kopers lager ligt.
  • De staat van onderhoud, een goed onderhouden woning zal doorgaans sneller verkocht worden.
  • De prijsklasse, in de hogere klassen zal het langer duren voordat de koop is afgerond.
  • De vraagprijs, hoewel je niet teveel wilt toegeven kan een scherpe vraagprijs het proces enorm versnellen.
  • De promotie, ongezien maakt immers onbemind. Zorg dat jouw woning op de bekende huizen verkoop sites gepromoot wordt, en laat het ook weten via social media kanalen.

Tijd is geld

Over het algemeen kun je stellen dat je meer kunt vragen voor je huis als je bereid bent om langer te wachten. Als je een vraagprijs stelt die onder de marktwaarde ligt, dan kun je razendsnel de verkoop rond krijgen. Maar daar leg je dan wel veel geld op toe. Omdat de meeste verkopers ook elders een koper zullen zijn, moet je opletten met een prijs onder de marktwaarde. Bij een emigratie of een nieuwe huurwoning kan deze afweging anders uitpakken. Wanneer je snel een huis wilt verkopen kan de verkoopmakelaar je helpen om toch de beste prijs te krijgen.

Instapklaar is het meest in trek

Je kunt een ‘opknappertje’ voor een heel scherpe prijs in de markt zetten, in praktijk worden woningen die goed onderhouden zijn sneller verkocht. Wanneer jouw woning aan onderhoud toe is, zul je dus de afweging moeten maken om dit uit te voeren vóór de woning te koop aan te bieden, of dit over te laten aan de volgende eigenaar. Deze keuze gaat gepaard met kosten én baten. 10.000 euro investeren op een woning die vervolgens 20.000 euro meer waard is kan de moeite waard zijn. Maar wanneer je een mooie parketvloer hebt gelegd terwijl de koper toch echt tegels wil plaatsen, dan ben je deze investering kwijt. Kijk daarom eerst naar de ‘no-regret’ werkzaamheden zoals woningisolatie.

Heb je verhuisplannen en wil je graag weten voor wat voor bedrag jou woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op gratis waardebepaling en vul je gegevens aan en ontvang gratis en geheel vrijblijvend een waardebepaling van een makelaar bij jou uit de buurt.