Selecteer een pagina

Wat is mijn huis waard?

Vul hier jouw postcode in

Ben je serieus van plan jouw woning te verkopen en ben je op zoek naar een makelaar? Ontvang gratis en geheel vrijblijvend een waardebepaling van een erkende makelaar(s) bij jouw uit de buurt.


75%
Vul jouw gegevens aan


Bedankt voor uw aanvraag

De aanvraag is correct ontvangen en wordt z.s.m. in behandeling genomen. U ontvangt z.s.m. een bevestigingsmail. In het weekend kan het maximaal 2 dagen duren

Wat is de Taxatiewaarde van mijn huis?

Is jouw woning getaxeerd maar weet je niet wat de taxatiewaarde van je huis is? Of weet je niet zeker of een taxatierapport van belang is voor jouw situatie? Veel kopers en verkopers hebben vragen over het taxatieproces, en willen weten wat de mogelijkheden zijn alvorens een flink bedrag te spenderen. Daarom hebben we de meest voorkomende onderwerpen samengebundeld op deze pagina.

 

Taxatie waarde huis achterhalen

Wanneer je ooit een taxatie hebt laten uitvoeren, dan kun je dit opvragen bij de taxateur. In de meeste gevallen zullen kopers de taxatie waarde moeten bepalen voor een hypotheekaanvraag. Het heeft dan geen zin om de taxatie van de huidige eigenaar te achterhalen omdat een taxatierapport altijd een momentopname betreft. Houd er rekening mee dat taxeren niet altijd verplicht is. Een hypotheekverstrekker zal er normaal gesproken naar vragen, bij aanvraag van de Nationale Hypotheek Garantie liggen de eisen voor het rapport hoger. Wanneer je een huis wilt verkopen hoef je geen taxateur in te schakelen, dan volstaat een waardebepaling van een makelaar in de meeste gevallen om een reële verkoopprijs te bepalen. Je kunt ook de WOZ-waarde opvragen om een indicatie te krijgen van de verkoopwaarde.

 

Taxatiewaarde huis hoger dan verkoopprijs

Het is mogelijk dat de taxatiewaarde van een huis hoger ligt dan de verkoopprijs. Een taxatie is gebonden aan diverse voorwaarden, toch kunnen er verschillen in interpretatie bestaan tussen taxateurs. Voor de verkopende partij telt de verkoopwaarde, die vaak dicht bij de taxatiewaarde ligt maar niet altijd exact overeenkomt. Voor de koper is het een ander verhaal. Want je mag tegenwoordig voor maximaal de taxatie waarde een hypotheek afsluiten. De kosten bij een huis kopen vallen altijd hoger uit omdat er aanvullende kosten zijn. Dan is een beetje speling mooi meegenomen. Maar kun je een taxateur beïnvloeden?

 

Taxatie huis beïnvloeden

Een taxateur is een onafhankelijk persoon die gecertificeerd is om taxaties uit te voeren. Je hebt als koper of huiseigenaar de vrije keuze om een taxateur te kiezen. De kosten kunnen uiteenlopen, doorgaans worden er standaard tarieven berekend maar de tariefstelling is vrij per aanbieder. Maar kijk niet alleen naar de kosten voor de taxatie, let ook op het bedrag dat er uiteindelijk berekend wordt. Dit kan namelijk duizenden euro’s hoger of lager liggen per opname. Als je graag wilt dat het bedrag net iets hoger of juist lager uitvalt, dan kun je hier de taxateur om vragen. Hoewel dit in theorie niet mag uitmaken is uit onderzoek gebleken dat een aantal taxateurs toch graag ‘meedenken’. Denk dan niet aan gigantische verschillen, maar enkele duizenden euro’s verschil naar boven of beneden is zeker mogelijk. Ook zijn er taxateurs die minder nauwkeurig controleren, en zaken over het hoofd zien. Bewuste manipulatie van de cijfers is niet toegestaan, maar dat er regelmatig toch wat ‘rek’ in de uitkomst mogelijk is kan niet ontkend worden.

 

Vraag het aan de makelaar

Voordat je een taxatie laat uitvoeren kun je eerst contact opnemen met de makelaar voor een waardebepaling. Die zal in veel gevallen gratis zijn. Je kunt dit niet gebruiken om een hypothecaire lening aan te vragen, het geeft je wel een goed idee over de waarde die een huis bezit zonder hoge kosten te maken.

Heb je verhuisplannen en wil je graag weten voor wat voor bedrag jou woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op starten en vul je gegevens aan en ontvang gratis en geheel vrijblijvend een waardebepaling van een makelaar bij jou uit de buurt.

Fijn dat ik nu niet zelf op zoek hoef naar een makelaar maar dat de makelaar naar mij komt.
We hebben 3 waardebepalingen ontvangen. We zijn nu nog bezig met onze hypotheek om te kijken wat we kunnen terug kopen alvorens we ons huis gaan verkopen. Bedankt voor het in contact brengen met de makelaars.

Loes

's-Hertogenbosch

We wisten niet zeker of we eerst ons huis moesten verkopen of eerst een ander huis moesten aankopen maar hierin hebben de makelaars ons perfect geadviseerd. We zijn nu eerst aan het kijken wat er allemaal met onze hypotheek mogelijk is. Bedankt voor het vrijblijvende advies.
Maike

Tilburg

Het duurde wel wat langer dan 2 dagen maar we hebben inmiddels een aantal makelaars op bezoek gehad. We ontvingen een duidelijk rapport over onze woning met hierin een duidelijke prijsonderbouwing. We hadden niet in de gaten dat de waarde van onze woning zoveel hoger zou liggen.
Bedankt.
Eric

Dokkum

De tool van watismijnhuiswaard is super.
ik had binnen een aantal dagen verschillende makelaars gesproken en diversen waardebepalingen ontvangen. Er zat onderling wel wat verschil in prijs maar we hebben wel een keuze voor een makelaar kunnen maken.
 
Thanks.
Niels

Rotterdam

×
Nieuwe aanvraag