Wat is de Taxatiewaarde van mijn huis? en hoe kom ik hier achter? Je ontdekt het allemaal hier in dit artikel. Is jouw woning getaxeerd maar weet je niet wat de taxatiewaarde van je huis is? Of weet je niet zeker of een taxatierapport van belang is voor jouw situatie? Veel kopers en verkopers hebben vragen over het taxatieproces, en willen weten wat de mogelijkheden zijn alvorens een flink bedrag te spenderen. Daarom hebben we de meest voorkomende onderwerpen samengebundeld op deze pagina.

Taxatie waarde huis achterhalen

Wanneer je ooit een taxatie hebt laten uitvoeren, dan kun je dit opvragen bij de taxateur. In de meeste gevallen zullen kopers de taxatie waarde moeten bepalen voor een hypotheekaanvraag. Het heeft dan geen zin om de taxatie van de huidige eigenaar te achterhalen omdat een taxatierapport altijd een momentopname betreft.

Houd er rekening mee dat taxeren niet altijd verplicht is. Een hypotheekverstrekker zal er normaal gesproken naar vragen, bij aanvraag van de Nationale Hypotheek Garantie liggen de eisen voor het rapport hoger. Wanneer je een huis wilt verkopen hoef je geen taxateur in te schakelen, dan volstaat een waardebepaling van een makelaar in de meeste gevallen om een reële verkoopprijs te bepalen. Je kunt ook de WOZ-waarde opvragen om een indicatie te krijgen van de verkoopwaarde.

Wat is de Taxatiewaarde van mijn huis?

Wat is mijn huis waard? Vergelijk makkelijk en snel meerdere makelaars

|

Taxatiewaarde huis hoger dan verkoopprijs

Het is mogelijk dat de taxatiewaarde van een huis hoger ligt dan de verkoopprijs. Een taxatie is gebonden aan diverse voorwaarden, toch kunnen er verschillen in interpretatie bestaan tussen taxateurs. Voor de verkopende partij telt de verkoopwaarde, die vaak dicht bij de taxatiewaarde ligt maar niet altijd exact overeenkomt.

Voor de koper is het een ander verhaal. Want je mag tegenwoordig voor maximaal de taxatie waarde een hypotheek afsluiten. De kosten bij een huis kopen vallen altijd hoger uit omdat er aanvullende kosten zijn. Dan is een beetje speling mooi meegenomen. Maar kun je een taxateur beïnvloeden?

Taxatie huis beïnvloeden

Een taxateur is een onafhankelijk persoon die gecertificeerd is om taxaties uit te voeren. Je hebt als koper of huiseigenaar de vrije keuze om een taxateur te kiezen. De kosten kunnen uiteenlopen, doorgaans worden er standaard tarieven berekend maar de tariefstelling is vrij per aanbieder.

Maar kijk niet alleen naar de kosten voor de taxatie, let ook op het bedrag dat er uiteindelijk berekend wordt. Dit kan namelijk duizenden euro’s hoger of lager liggen per opname. Als je graag wilt dat het bedrag net iets hoger of juist lager uitvalt, dan kun je hier de taxateur om vragen. Hoewel dit in theorie niet mag uitmaken is uit onderzoek gebleken dat een aantal taxateurs toch graag ‘meedenken’.

Denk dan niet aan gigantische verschillen, maar enkele duizenden euro’s verschil naar boven of beneden is zeker mogelijk. Ook zijn er taxateurs die minder nauwkeurig controleren, en zaken over het hoofd zien. Bewuste manipulatie van de cijfers is niet toegestaan, maar dat er regelmatig toch wat ‘rek’ in de uitkomst mogelijk is kan niet ontkend worden.

Vraag het aan de makelaar

Voordat je een taxatie laat uitvoeren kun je eerst contact opnemen met de makelaar voor een waardebepaling. Die zal in veel gevallen gratis zijn. Je kunt dit niet gebruiken om een hypothecaire lening aan te vragen, het geeft je wel een goed idee over de waarde die een huis bezit zonder hoge kosten te maken.

Wat is mijn huis waard? Vergelijk makkelijk en snel meerdere makelaars

|