Alle termen bij de aan- en verkoop van huizen; je kunt er tureluurs van worden. En dan zijn er nog de afkortingen, die ondanks het beperkte aantal letters toch van groot belang kunnen zijn. Je weet wellicht al ongeveer wat k.k. (kosten koper) inhoudt, maar wat is v.o.n. (vrij op naam) eigenlijk?

Wat betekent vrij op naam?

VON staat voor “vrij op naam” en verwijst naar de kosten die bij de aankoop van een nieuwbouwwoning komen kijken. Het omvat de prijs van de woning zelf, inclusief de BTW en andere kosten zoals notaris- en transportkosten.

Bij het kopen van een huis betaal je niet alleen de koopsom. Daarom zal er k.k. (kosten koper) of v.o.n. (vrij op naam) bij vermeld worden. Bij vrij op naam hoeft de koper geen extra kosten te betalen voor de overdracht van de woning bovenop de reguliere koopsom. Dit is met name van toepassing op nieuwbouw woningen. De eerste eigenaar hoeft namelijk geen 2 procent overdrachtsbelasting te betalen.

De koper zal wel 21 procent BTW moeten betalen, en dit bedrag zit al verrekend in de koopsom. Sinds 2018 is 100 procent van de woningwaarde het maximum dat je kunt lenen. Dit betekent dat je extra kosten uit eigen zak moet betalen. Bij aankoop van bestaande bouw zal er in de berekening voor de hypotheek 97 procent van de koopsom ‘vrij op naam’ worden geteld.

Wat betekent vrij op naam v.o.n.?

Wil je een nieuwbouw woning kopen?

Wanneer je van plan bent om een nieuwbouw woning te kopen, is het van belang om een specificatie te vragen bij de aannemer. Daarin moet duidelijk worden aangegeven welke kosten wel of juist niet inbegrepen zijn in de prijs. Dit zal namelijk niet in iedere situatie hetzelfde zijn.

Als je hier geen rekening mee houdt, dan kun je later voor extra kosten komen te staan. Wanneer je wilt afwijken van het standaard bouwplan, dan kunnen er nog wel extra kosten berekend worden voor werkzaamheden en bouwrente. Vergeet ook standaard kosten niet zoals schilderen of stucwerk.

Komt ‘vrij op naam’ ook voor bij bestaande bouw?

Ja, het is ook mogelijk dat v.o.n. toegepast wordt bij de verkoop van een bestaande woning. De verkopende partij zal in dit geval de kosten voor zowel de overdracht als de overdrachtsbelasting betalen. Dit is een methode om een woning sneller te verkopen omdat de totale kosten lager uitvallen voor de koper. In deze situatie zal er tijdens de onderhandelingen doorgaans weinig marge meer zijn om de prijs te drukken.

Wil je graag weten voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? klik hier

Zijn alle kosten inbegrepen?

Nee, vrij op naam betekent dat je als koper niet de overdrachtsbelasting hoeft te betalen. Dit betekent niet dat er geen andere bijkomende kosten gepaard gaan met het kopen van een woning. Reken nog altijd pakweg 2 tot 3 procent bovenop de koopsom om de koop geheel af te ronden. Dit zijn enkele kosten die je zult betalen:

  • Wanneer je een hypotheek wilt afsluiten, dan zul je een hypotheekadviseur inschakelen.
  • De hypotheekakte moet opgesteld worden door een notaris.
  • Makelaars rekenen ook kosten, een standaard percentage of een variabel bedrag, afhankelijk van de overeenkomst.
  • Een taxateur brengt ook kosten in rekening.
  • Wanneer je gebruik maakt van een verhuisdienst.

Je kunt bij vrijwel iedere extra kostenpost geld besparen. Denk aan het vergelijken van makelaars door meerdere offertes aan te vragen en deze met elkaar te vergelijken.