Selecteer een pagina

Wat is mijn huis waard?

Vul hier jouw postcode in

Ben je serieus van plan jouw woning te verkopen en ben je op zoek naar een makelaar? Ontvang gratis en geheel vrijblijvend een waardebepaling van een erkende makelaar(s) bij jouw uit de buurt.


75%
Vul jouw gegevens aan


Bedankt voor uw aanvraag

De aanvraag is correct ontvangen en wordt z.s.m. in behandeling genomen. U ontvangt z.s.m. een bevestigingsmail. In het weekend kan het maximaal 2 dagen duren

Wat betekent vrij op naam v.o.n.?

Alle termen bij de aan- en verkoop van huizen; je kunt er tureluurs van worden. En dan zijn er nog de afkortingen, die ondanks het beperkte aantal letters toch van groot belang kunnen zijn. Je weet wellicht al ongeveer wat k.k. (kosten koper) inhoudt, maar wat is v.o.n. (vrij op naam) eigenlijk?

 

Wat betekent vrij op naam?

Bij het kopen van een huis betaal je niet alleen de koopsom. Daarom zal er k.k. (kosten koper) of v.o.n. (vrij op naam) bij vermeld worden. Bij vrij op naam hoeft de koper geen extra kosten te betalen voor de overdracht van de woning bovenop de reguliere koopsom. Dit is met name van toepassing op nieuwbouw woningen. De eerste eigenaar hoeft namelijk geen 2 procent overdrachtsbelasting te betalen. De koper zal wel 21 procent BTW moeten betalen, en dit bedrag zit al verrekend in de koopsom. Sinds 2018 is 100 procent van de woningwaarde het maximum dat je kunt lenen. Dit betekent dat je extra kosten uit eigen zak moet betalen. Bij aankoop van bestaande bouw zal er in de berekening voor de hypotheek 97 procent van de koopsom ‘vrij op naam’ worden geteld.

 

Wil je een nieuwbouw woning kopen?

Wanneer je van plan bent om een nieuwbouw woning te kopen, is het van belang om een specificatie te vragen bij de aannemer. Daarin moet duidelijk worden aangegeven welke kosten wel of juist niet inbegrepen zijn in de prijs. Dit zal namelijk niet in iedere situatie hetzelfde zijn. Als je hier geen rekening mee houdt, dan kun je later voor extra kosten komen te staan. Wanneer je wilt afwijken van het standaard bouwplan, dan kunnen er nog wel extra kosten berekend worden voor werkzaamheden en bouwrente. Vergeet ook standaard kosten niet zoals schilderen of stucwerk.

 

Komt ‘vrij op naam’ ook voor bij bestaande bouw?

Ja, het is ook mogelijk dat v.o.n. toegepast wordt bij de verkoop van een bestaande woning. De verkopende partij zal in dit geval de kosten voor zowel de overdracht als de overdrachtsbelasting betalen. Dit is een methode om een woning sneller te verkopen omdat de totale kosten lager uitvallen voor de koper. In deze situatie zal er tijdens de onderhandelingen doorgaans weinig marge meer zijn om de prijs te drukken.

 

Zijn alle kosten inbegrepen?

Nee, vrij op naam betekent dat je als koper niet de overdrachtsbelasting hoeft te betalen. Dit betekent niet dat er geen andere bijkomende kosten gepaard gaan met het kopen van een woning. Reken nog altijd pakweg 2 tot 3 procent bovenop de koopsom om de koop geheel af te ronden. Dit zijn enkele kosten die je zult betalen:

 

  • Wanneer je een hypotheek wilt afsluiten, dan zul je een hypotheekadviseur inschakelen.
  • De hypotheekakte moet opgesteld worden door een notaris.
  • Makelaars rekenen ook kosten, een standaard percentage of een variabel bedrag, afhankelijk van de overeenkomst.
  • Een taxateur brengt ook kosten in rekening.
  • Wanneer je gebruik maakt van een verhuisdienst.

 

Je kunt bij vrijwel iedere extra kostenpost geld besparen. Denk aan het vergelijken van makelaars door meerdere offertes aan te vragen en deze met elkaar te vergelijken.

Heb je verhuisplannen en wil je graag weten voor wat voor bedrag jou woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op starten en vul je gegevens aan en ontvang gratis en geheel vrijblijvend een waardebepaling van een makelaar bij jou uit de buurt.

Fijn dat ik nu niet zelf op zoek hoef naar een makelaar maar dat de makelaar naar mij komt.
We hebben 3 waardebepalingen ontvangen. We zijn nu nog bezig met onze hypotheek om te kijken wat we kunnen terug kopen alvorens we ons huis gaan verkopen. Bedankt voor het in contact brengen met de makelaars.

Loes

's-Hertogenbosch

We wisten niet zeker of we eerst ons huis moesten verkopen of eerst een ander huis moesten aankopen maar hierin hebben de makelaars ons perfect geadviseerd. We zijn nu eerst aan het kijken wat er allemaal met onze hypotheek mogelijk is. Bedankt voor het vrijblijvende advies.
Maike

Tilburg

Het duurde wel wat langer dan 2 dagen maar we hebben inmiddels een aantal makelaars op bezoek gehad. We ontvingen een duidelijk rapport over onze woning met hierin een duidelijke prijsonderbouwing. We hadden niet in de gaten dat de waarde van onze woning zoveel hoger zou liggen.
Bedankt.
Eric

Dokkum

De tool van watismijnhuiswaard is super.
ik had binnen een aantal dagen verschillende makelaars gesproken en diversen waardebepalingen ontvangen. Er zat onderling wel wat verschil in prijs maar we hebben wel een keuze voor een makelaar kunnen maken.
 
Thanks.
Niels

Rotterdam

×
Nieuwe aanvraag