Je wilt een huis kopen maar de vraagprijs ligt hoger dan de WOZ waarde. Is dit wel een goede deal, betaal je niet te veel voor die woning? En hoe is het eigenlijk mogelijk dat deze bedragen kunnen afwijken? Op deze pagina leggen we uit wat de voordelen en nadelen zijn als de WOZ waarde lager dan de vraagprijs ligt.

Waarom is dit huis zo duur?

Je kunt online de WOZ waarde van ieder pand in Nederland opzoeken. Deze informatie is gratis op te vragen, je hebt er geen toestemming van de eigenaar voor nodig. Zo kun je tot de ontdekking komen dat een woning die je voor 3 ton zou gaan kopen in werkelijkheid voor 285.000 euro in de boeken staat. Waar komen deze bedragen vandaan?

De WOZ waarde wordt ieder jaar door de gemeente bepaald. Dit is van belang omdat dit bedrag wordt gebruikt bij de berekeningen van een aantal belastingen en heffingen. Ze gaan niet bij ieder huis langs maar schatten op basis van vergelijkbare woningen die in het afgelopen jaar van eigenaar zijn gewisseld.

Het werkt anders bij het vaststellen van de verkoopwaarde. In dit geval komt er een taxateur langs die niet alleen naar algemene informatie kijkt maar ook naar de specifieke situatie. Als de staat van onderhoud beter is, of wanneer er speciale voorzieningen zijn aangebracht dan kan de verkoopwaarde flink hoger uitvallen. Deze berekening vertegenwoordigt dus de echte verkoopwaarde, die je als koper moet betalen. Dit is ook het bedrag dat je mag lenen bij de bank.

Hoe kunnen deze berekeningen zo uiteenlopen?

Naast individuele eigenschappen loopt de WOZ waarde ook een jaar achter op de realiteit, als huizenprijzen stijgen kan dit een flink verschil maken. Vergeet ook niet dat de vraagprijs doorgaans hoger ligt dan de verkoopprijs. Dat iemand 310.000 vraagt betekent niet dat je de woning nooit voor 300.000 euro zou kunnen kopen. Of je de WOZ waarde haalt tijdens de onderhandelingen is een ander verhaal.

Wat is mijn huis waard? Vergelijk makkelijk en snel meerdere makelaars

|

Is de WOZ waarde lager dan de vraagprijs altijd nadelig?

Nee, er zijn ook situaties waarin het gunstig kan zijn als de WOZ waarde lager uitvalt. Zo liggen de onroerende zaak belasting en diverse gemeentelijke belastingen ook lager. De drempel voor hypotheekrenteaftrek zal er lager door worden. Als de waarde door de gemeente wordt bijgesteld vervallen deze voordelen, zijn ze dus tijdelijk van aard.

Kan de koopsom ook lager uitvallen?

Bij een gemiddelde zijn er altijd hogere en lagere waarden, zo ook met huizenprijzen. Als jij het oog hebt laten vallen op een ‘opknappertje’, dan kan de vraag- en koopprijs lager uitvallen. In dit geval doe je er goed aan de WOZ waarde opnieuw te laten berekenen om te voorkomen dat je teveel heffingen en belastingen moet afdragen. Bij grote prijsverschillen is het altijd verstandig om met de makelaar te bespreken wat de reden is. Als dit niet duidelijk is moet je goed opletten voordat je een koopcontract tekent. De verkoper mag in principe ieder bedrag vragen, het is aan de koper om kritisch te blijven.