De term geschakelde woning kom je regelmatig tegen op huizensites zoals funda. Is dit een rijtjeswoning, een 2-onder-1 kap of betreft het een ander type huis? De diversiteit aan huizen die als geschakelde woningen worden verkocht is opvallend groot, daardoor ontstaat er regelmatig verwarring over wat het eigenlijk betekent. De verschillende vormen en aandachtspunten bij een geschakelde woning kopen of huren leggen we uit op deze pagina.

Wat is een geschakelde woning?

Om te beginnen is er niet één soort geschakelde woning, er zijn drie woningtypen die onder deze categorie woningen vallen:

  1. Geschakelde 2-onder-1 kap woning: Dit is een 2-onder-1 kap woning waarbij de muren voor een deel aan een andere woning grenzen. De woning kan een gedeelde of individuele dakconstructie bezitten.
  2. Geschakelde woning: Dit is een eengezinswoning waarbij de muren van het primaire pand of aanbouw voor een deel grenzen aan een andere woning of aanbouw.
  3. Geschakelde bungalow: Dit is een bungalow waarbij de muren voor deel grenzen aan een andere woning. Vaak zal dit ook een bungalow zijn maar dit hoeft niet het geval te zijn.

Dit zijn vrij ruime begrippen die niet altijd op exact dezelfde wijze uitgelegd worden. Zo komt het regelmatig voor dat hiermee een woning wordt bedoeld waar een garage naast geplaatst wordt. Een straat kan dan bestaan uit huis-garage-huis-garage-huis-garage etc. Deze woningen zijn in dit geval geschakeld door de garage. Ze vallen dan niet onder rijtjeswoningen, niet onder vrijstaande woningen of 2-onder-1 kap. Toch is dit niet de enige wijze om een geschakelde woning te bouwen.

geschakelde woning

Is een geschakelde woning een tussenwoning?

Er zijn tientallen soorten woningtypen te definiëren waarbij de verschillen soms minimaal zijn. Daar komt nog bij dat per land de omschrijving anders kan zijn en er zijn vanuit de historie ook diverse toepassingen voor dezelfde gebouwen geweest zijn. Omdat de term minder bekend is kan het voor verwarring zorgen om welk type woning het feitelijk gaat. Dit geldt niet alleen voor huiseigenaren maar ook voor makelaars die niet altijd dezelfde termen hanteren. Op funda.nl kun je een overzicht vinden van woningtypen, op andere websites en in publicaties van makelaars is het mogelijk dat er toch weer nét iets andere interpretaties te vinden zijn. Als je dus niet zeker weet wat de verkoper aanbiedt controleer dan goed wat de specifieke kenmerken zijn van de woning.

Een geschakelde woning kan een tussenwoning zijn maar dit hoeft niet. Er is namelijk ook een geschakelde 2-onder-1 kapwoning waarbij twee woningen aan elkaar geschakeld zijn. In dat geval woon je tevens in een hoekhuis. Een tussenwoning kan ook weer een rijtjeswoning zijn maar omdat ‘rijtjeswoning’ minder luxueus overkomt bij de consument is het mogelijk dat een makelaar of verhuurder spreekt van een ‘tussenwoning’. Wees er dus behoed op dat het woningtype dat de makelaar in de beschrijving zet ook een stukje marketing kan zijn. Daarnaast is er een groeiend aantal particuliere huiseigenaren die zelfstandig de woning verkoopt. Zij kennen vaak niet de exacte details en nuances van woningtypen en kunnen daardoor de verkeerde termen hanteren.

Een geschakelde woning kan dus een tussenwoning zijn maar dit is niet altijd het geval. Het kan op een rijtjeswoning lijken maar in de meeste gevallen zal de constructie anders zijn.

Wat is mijn huis waard? Vergelijk makkelijk en snel meerdere makelaars

|

Let op bij nieuwbouw

Omdat de term ‘geschakelde woning’ voor een behoorlijk breed scala aan woningen wordt gebruikt is het zeker bij nieuwbouw projecten van groot belang om te bepalen wat feitelijk de kenmerken van de woning zijn. De wijze van constructie en de context waarin je huis staat kan namelijk van invloed zijn op zowel de koopwaarde als later de verkoopwaarde. Het enige waar je bij een geschakelde woning zeker van kunt zijn is dat het geen volledig vrijstaande woning betreft.

Als je de bouwplannen ziet let dan ook zeker op de constructie van de rest van de straat. Tenzij het een hutje op de hei betreft zullen er huizen naast jouw woning gebouwd worden. En bij een geschakelde woning kunnen de grenzen onduidelijk zijn. Zo zal er een deel van de bebouwing geschakeld zijn maar niet per definitie over het volledige pand. Verder kan het een ‘tussenwoning’ betreffen, een ‘vrijstaande’ woning of een geschakelde bungalow.

Met drie soorten geschakelde woningtypen en verschillen van interpretatie bestaat de kans dat jouw nieuwbouw woning heel anders uitvalt dan verwacht. Dit merk je niet alleen als je er gaat wonen maar dit kan ook gevolgen hebben voor de waarde bij verkoop. Zo zal een geschakelde 2-onder-1 kap woning met vergelijkbare inhoud meer waard zijn dan een geschakelde tussenwoning. Een hoekwoning is doorgaans ook duurder dan een andere woning in dezelfde rij. Controleer dus niet alleen de plattegrond van je eigen huis maar ook de omgeving en de erfgrens.

Vrijstaand geschakelde woning

Een geschakelde woning die vrijstaand is, hoe is dat mogelijk? Eigenlijk niet want bij een geschakelde woning zal er altijd een deel van de muren met elkaar in verband staan. Dit geldt voor zowel het hoofdgebouw als voor eventuele aanbouw. Bij een vrijstaand woning is het mogelijk dat de buitenwanden niet met elkaar in contact staan maar dat het dak wel doorloopt. Dit betekent dat er geen gedeelde tussenmuur aanwezig is. Hoe groot de ruimte tussen de twee woningen is kan verschillen maar in ieder geval niet voldoende om als vrijstaande woning aangemerkt te worden.

Een voordeel van een vrijstaand geschakelde woning kan zijn dat er minder geluidsoverlast is of geluiden die doorklinken. Denk aan muziek of het verschuiven van meubels. Bij standaard geschakelde woningen met gedeelde tussenmuur of fundering is het mogelijk dat de wanden gehorig zijn, als de woning vrijstaand is zal er altijd een buffer aanwezig zijn.

Een mogelijk nadeel van dit soort vrijstaande woningen is dat de isolatiewaarde juist weer minder is dan bij een conventionele geschakelde woning of een rijtjeswoning. Er is minder gedeeld oppervlak waardoor kou van buiten meer kans heeft om naar binnen te komen in herfst en winter. Dit is op te lossen met goede woningisolatie.

Een geschakelde woning kan onder één van drie definities vallen met een ruime interpretatie voor de bouw en de wijze waarop panden aan elkaar grenzen. Let daarom altijd goed op de werkelijke situatie en mogelijke uitbreidingen in de toekomst.

Wat is mijn huis waard? Vergelijk makkelijk en snel meerdere makelaars

|