Wat bedoelen we met vastgoedbeheer?

Vastgoed is goud waard, dat zal geen geheim zijn. Als je één of meerdere panden bezit kun je daar veel rendement op behalen, bijvoorbeeld door een koophuis te verhuren. Om alles zelf te regelen kan een dagtaak zijn, dan loop je nog het risico iets over het hoofd te zien. Daarom zijn er specialisten die het beheer voor je kunnen overnemen. Wat bedoelen we met vastgoedbeheer en wat zijn de aandachtspunten bij het uitbesteden van beheer op jouw vastgoed?

Wat is vastgoedbeheer?

Vastgoedbeheer is eigenlijk precies wat de naam al aangeeft; beheer van vastgoed. In praktijk gaat het vaak om de administratieve of praktische zaken die gepaard gaan met gebouwen die verhuurd worden, het kan ook andere diensten betreffen. Er zijn algemene vastgoedbeheerders die de meeste diensten leveren, ook zijn er specialisten die in een specifieke tak van beheer actief zijn.

Wat doet een vastgoedbeheerder?

De dienstverlening van een vastgoedbeheerder kan flink uiteenlopen, laten we voor het gemak de splitsing maken tussen administratieve zaken en technisch beheer:

Administratief beheer

Er komt heel wat cijferwerk kijken bij vastgoedbeheer. Als je een pand bezit en die verhuurt, dan is het voor iemand die goed is met cijfers misschien nog wel te doen om de administratieve zaken zelf uit te voeren. Toch wordt het al snel behoorlijk ingewikkeld om alles te regelen. Bij verhuur zijn er bijvoorbeeld inkomsten, ook zul je kosten maken. Alle bedragen over en weer moeten in de administratie verwerkt worden. Naast het tevreden stellen van de fiscus zul je ook maximaal rendement willen behalen uit jouw investering. En dat is best lastig om er ‘even bij te doen’.

Technisch beheer

Dan is er nog het technisch beheer waar je zeker niet te licht over moet denken. Zo moet je kunnen garanderen dan huurders of gebruikers veilig gebruik kunnen maken van jouw pand. Dit betekent regelmatig inspecties laten uitvoeren en indien nodig reparaties en onderhoudswerkzaamheden plannen. Dit vereist specifieke kennis en je moet precies weten welke partijen je moet inschakelen voor dergelijke dienstverlening. Ook dit kan veel tijd in beslag nemen, bij vastgoedbeheer kun je ook technisch onderhoud onderbrengen.

Wil je graag weten voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? klik hier

Vastgoedbeheer als investering

Een huis kopen is niet een kostenpost maar een investering. Zo moet je vastgoedbeheer ook zien. De beheerder neemt tegen betaling werkzaamheden uit handen met het doel een hoger rendement te behalen. Zo kan een expert een goede huursom bepalen en op zoek gaan naar de meest lucratieve oplossingen. Denk aan de doelgroep of het gebruik. Zo zijn er bij verhuur van een gestoffeerde woning aan expats voor een korte periode andere voordelen en nadelen van toepassing dan bij verhuur van een kaal pand aan een gezin. De beheerder kan deze afwegingen maken en deze met jou als eigenaar afstemmen.

Minder persoonlijk verbonden

Als laatste kan het voordeel bieden als je zelf weinig of geen contact hebt met de gebruikers van jouw vastgoed. Dit lijkt onpersoonlijk en dat is ook juist de bedoeling. Zowel de eigenaar als de huurder heeft er geen voordeel bij om een persoonlijke band op te bouwen. Een goede vastgoedbeheerder kan als neutrale tussenpersoon toch die persoonlijke touch in de communicatie brengen zonder dat jij en de huurder emotioneel verbonden zijn bij het proces. Dat is zeker een punt om rekening mee te houden.