René Froger zong ooit “een eigen huis, een plek onder de zon”. De kans dat de zon schijnt in Nederland is groter dan de kans op een eigen huis kopen als starter. Of valt het wel mee? Er wordt veel gezegd en geschreven over een tekort op de woningmarkt, is een huis kopen in Nederland echt onmogelijk op dit moment? Misschien kun je beter nog even wachten. Er zijn veel vragen en onzekerheden voor zowel kopers als verkopers. Wat komt er kijken bij het kopen van een huis?”Wat komt er kijken bij het kopen van een huis? Je leest het op deze pagina!

Is een huis kopen slim?

Als je puur naar de kosten voor woning kijkt dan is een koophuis goedkoper dan een huurhuis. Bij een huis kopen zul je een hypotheek afsluiten, het bedrag dat je betaalt per maand ligt doorgaans lager dan de huursom voor een vergelijkbare woning in de particuliere huursector. Daarnaast bouw je met huren geen bezit op. Je moet dan wel weer kosten betalen voor reparatie en renovatie. Toch blijkt een eigen huis kopen er steeds weer voordeliger uit te komen. Er zijn uiteraard wel risico’s, bijvoorbeeld als je koopt in de periode dat huizen duur zijn en weer verkoopt als de huizenprijs laag ligt. Timing is daarom zeker van belang. Met rentetarieven op je spaarrekening die soms zelfs negatief zijn en de inflatie kun je momenteel beter investeren in stenen.

Is een huis kopen slim? Huren komt al decennia lang duurder uit dan kopen, het antwoord is dus “ja, een huis kopen is een slimme investering”.

Kan ik als starter een huis kopen?

Als je een huis bezit dan kun je de overwaarde weer in je volgende huis steken. Dat schiet natuurlijk lekker op, als huiseigenaar heb je zeker een voorsprong. Maar hoe zit het als je die eerste stap op de woningmarkt wilt maken en een huis wilt kopen? Jongeren die net van school komen en nog een startsalaris verdienen hebben moeite om een hypotheeklening rond te krijgen. Met gemiddelde huizenprijzen rond de vier ton lijkt een huis kopen onbereikbaar. Toch zijn er mogelijkheden. Je kunt een aantal jaren flink sparen, je kunt geld lenen bij familie of vrienden en ouders mogen eenmalig een flinke schenking belastingvrij geven voor de koop van een huis. Er moeten heel wat losse eindjes aan elkaar worden geknoopt, toch zijn er diverse opties. Als je handig bent dan kun je bijvoorbeeld voor een opknapper gaan die je na renovatie wellicht met flinke winst verkoopt.

Kan ik als starter een huis kopen? Een eigen huis kopen in Nederland als starter is zeker niet eenvoudig maar het is ook niet onmogelijk. Het antwoord is dus “ja, je kunt als starter een woning kopen”.

Wil je graag weten voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? klik hier

Huis kopen stappenplan

Er zijn diverse opties, een eigen huis kopen lijkt wel een soort bordspel waarbij je langs allerlei vakjes moet lopen om je pion bij de eindstreep te krijgen. Naast het toeval van een dobbelsteen zijn er bij huizen kopen zeker ook stappen in het proces waar je invloed op hebt. Wat komt er kijken bij het kopen van een huis? Met dit stappenplan ben je alvast een heel eind op weg.

Stap 1: Zoeken naar informatie

Het traject begint bij het zoeken naar informatie. Welke huizen staan te koop, wat zijn de prijzen per regio en welke opties heb je op basis van jouw budget? Online zijn er veel bronnen om te raadplegen die elkaar soms wel tegenspreken. Ook kan informatie verouderd zijn. Zorg er dus voor dat je informatie controleert op juistheid en laat je niet zomaar leiden door een berichtje dat je ergens hebt gelezen. Zelfs feiten kunnen misleidend zijn als ze niet in de juiste context geplaatst worden.

Stap 2: Een makelaar zoeken

Zeker wanneer je als starter een huis wilt kopen dan kun je niet om de aankoopmakelaar heen. Als koper ben je namelijk extra kwetsbaar omdat je op voorhand niet weet waarvoor je tekent. Denk aan gebreken die niet zichtbaar waren tijdens de rondleiding. Je kunt een lokale makelaar zoeken om je te helpen met een huis vinden, veel woningzoekenden schakelen de makelaar pas in op het moment dat ze een passend huis hebben gevonden. De tarieven voor makelaars kunnen flink uiteenlopen dus makelaars vergelijken is zeker geen verkeerd idee. Daarnaast is communicatie ook van groot belang, die moet soepel lopen.

Stap 3: Onderhandelen

Je brengt een bod uit, dit bedrag is cruciaal. Pas als de huiseigenaar ‘toehapt’ dan beginnen de onderhandelingen. Het bedrag moet niet te hoog en niet te laag zijn, dit is een spelletje tussen koper en verkoper waarbij de huidige eigenaar de macht in handen heeft. Een goede onderhandelaar kan je duizenden euro’s besparen. Naast de uiteindelijke koopsom komen hier ook zaken aan bod als verbouwingen of reparaties. Denk ook aan roerende zaken die je over wilt nemen of juist niet. Deze fase is niet eenvoudig en best spannend. Laat je daarom bijstaan door iemand die het hoofd koel kan houden.

Stap 4: Regelen, regelen, regelen

Een handdruk is niet voldoende, na het ondertekenen van het voorlopig koopcontract begint het echte werk pas. Zorg ook dat je goed hebt nagedacht over de ontbindende voorwaarden in de koopovereenkomst. Nu moet je zaken regelen als de hypotheekaanvraag, bouwtechnische keuring en de keuze voor een notaris. Wordt de woning verkocht op basis van kosten koper? Dan heb je wat meer keuzevrijheid maar ook meer verantwoordelijkheid.

Stap 5: Niet struikelen

Tijdens het ondertekenen van het koopcontract ben je in een staat van euforie, je denkt niet altijd helder. Daarom heb je bij een huis kopen altijd drie dagen om van gedachten te veranderen. Tot aan het moment van de eindinspectie moet je op de details letten. Blijkt die open haard die je zou overnemen verdwenen te zijn? Regel dit voordat je bij de notaris tekent. Er zijn zeker situaties waarbij de koper op het kantoor van de notaris toch de koop afblaast. Een klein detail kan je enorm veel geld besparen of kosten.

Er komt heel wat kijken bij het kopen van een huis, toch blijkt het vaak een goede investering te zijn waar je veel voordeel van zult hebben. Durf jij het avontuur aan?