Tijdelijk verhuren van je eigen woning waar moet je dan allemaal rekening mee houden?

Dat je een huis bezit betekent niet automatisch dat je daar ook woont. Er zijn verschillende redenen om tijdelijk elders te verblijven, wat een goede gelegenheid kan zijn om die lege woning tijdelijk te verhuren. Maar dat gaat niet zomaar, hier zijn regels aan verbonden. Mag je jouw eigen woning verhuren en welke belasting betaal je als je een eigen woning verhuurt?

Mag je je eigen woning verhuren?

Het korte antwoord is “ja, je mag je eigen huis verhuren”, het langere antwoord is “ja, het mag maar onder strikte voorwaarden”. Wanneer je niet de juiste stappen volgt dan kan er een huurrecht ontstaan, dit betekent dat je een tijdelijke huurovereenkomst niet zomaar mag opschorten. Dus je kunt zomaar met een koophuis komen te zitten waar je zelf niet meer mag wonen. Er zijn drie opties; de leegstandswet, huisbewaring en proef samenwonen. Voor particulieren zijn dit de meest veilige constructies. Een verhuurmakelaar kan hierin adviseren. Je zult het ook moeten melden bij de gemeente.

Wil je graag weten voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? klik hier

Houd rekening met de verzekering

Bij tijdelijke verhuur van je eigen woning zul je de juiste verzekering moeten afsluiten. Niet alle verzekeraars willen hier een polis voor afgeven omdat er extra risico’s mee gemoeid gaan. Laat bij voorkeur de huurder zelf een inboedelverzekering afsluiten. Ook dien je vooraf een opname te maken van de uitgangssituatie en achteraf zal een eindcontrole volgen. Het is mogelijk dat er schade ontstaat, dan moet dit op de juiste partij verhaald worden. Denk ook goed na welke faciliteiten binnen de overeenkomst vallen en welke niet zoals gas, licht, water of een internetverbinding.

Welke belasting betaal je als je je eigen woning verhuurt?

Normaal gesproken heb je diverse aftrekposten, bij tijdelijk verhuren van je woning vervalt hier een deel van. Zo heb je geen recht op hypotheekrenteaftrek. Daarnaast zul je vermogensbelasting moeten betalen over de waarde van je huis en je moet ook belasting betalen over de huurinkomsten. Wanneer je een deel van je huis verhuurt zoals een kamer is het mogelijk dat je de huurinkomsten niet hoeft op te geven. Dit wordt de kamerverhuurvrijstelling genoemd. In dat geval woon je dus zelf ook in de woning.

Wie laat je huren?

Over het algemeen is het bij verhuur van een gestoffeerde woning een goed idee om expats te laten huren die voor een nationaal bedrijf werken. Die krijgen doorgaans een budget van de werkgever wat de kans op betaalproblemen minimaliseert. Ook weet je op voorhand dat het een tijdelijke situatie betreft waarbij de expat geen problemen heeft om na de huurperiode weer te vertrekken.

Hoe ga je het regelen?

Omdat er juridisch en praktisch nog best veel komt kijken bij het tijdelijk verhuren van je eigen woning, doe je er goed aan om een verhuurmakelaar in de arm te nemen. Die zal uiteraard een commissie of vast bedrag in rekening brengen, de expertise van de makelaar zorgt er wel voor dat het proces soepel verloopt. Daarnaast kent de verhuurmakelaar de markt, de prijzen en kan je standaard verhuurcontracten voorleggen om te gebruiken.

Heb je verhuisplannen en wil je graag weten voor wat voor bedrag jou woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op gratis waardebepaling en vul je gegevens aan en ontvang gratis en geheel vrijblijvend een waardebepaling van een makelaar bij jou uit de buurt.