Een nieuwbouwwoning wordt leeg opgeleverd. Bij bestaande panden kunnen er soms zaken worden overgenomen, denk aan een keuken op maat. Soms is het nodig om een huis volledig leeg te maken, dit kan een flink karwei zijn. Wat is een woningontruiming en waar moet je rekening mee houden?
Wat is een woningontruiming?
Bij een woningontruiming wordt alles wat aanwezig is in een woning verwijderd. Dit kan een appartement zijn maar ook een grote villa. In tegenstelling tot een verhuizing is er niet direct een nieuwe bestemming voor de huisraad. Er zijn bedrijven die gespecialiseerd zijn in het leegmaken van huizen, de redenen hiervoor kunnen heel divers zijn.
Waarom is een woningontruiming nodig?
In veel gevallen komt er wat haast bij kijken, hoewel er ook wel geplande ontruimingen zijn. Dit zijn de meest voorkomende redenen om een woning te laten ontruimen.
- Bij overlijden: Een partner of alleenstaand persoon komt te overlijden. De woning staat nu leeg, er is geen reden meer om oude spullen te houden. De opdracht voor deze vorm van ontruiming wordt vaak door naaste familieleden gegeven.
- Bij emigratie: Een huishouden besluit om naar het buitenland te emigreren. De meubels zijn niet meer nodig, passen niet in de nieuwe situatie of vervoer is te duur. Sluit een hoofdstuk in het leven af en laat de volledige woning ontruimen.
- Bij uitzetting: Iemand die de huur niet betaalt, de hypotheek niet kan opbrengen, een hennepplantage op zolder heeft of door andere reden uitgezet wordt is niet altijd in de gelegenheid om de huisraad mee te nemen. In dit geval zal de verhuurder, eigenaar of gemeente een organisatie moeten inschakelen om het huis leeg te maken.
- Bij plotselinge verdwijning: Soms vertrekt een bewoner met de noorderzon en laat alles in huis achter. Na een onderzoek door de politie kan de huisraad onteigend worden door de Rechter, vervolgens kan de eigenaar van het pand de woning laten ontruimen.
Wil je graag weten voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? klik hier
Wat moet je weten over woningontruimingen?
Wat de reden ook mag zijn, een complete woning leegmaken is makkelijker gezegd dan gedaan. Zeker als het snel moet gebeuren. Hier zijn 5 tips bij woningontruiming die je zeker moet weten:
- Zijn er nog waardevolle spullen of belangrijke herinneringen om te bewaren? Maak eerst een inventaris voordat er met het botte bijltje gehakt wordt.
- Bij ontruiming moeten diverse materialen en goederen afgevoerd worden. Houd rekening met regels en kosten bij de lokale milieustraat.
- Zijn er gevaarlijke stoffen in huis zoals asbest, chemicaliën en andere zaken? In sommige gevallen zul je dit moeten aangeven bij de gemeente, ga ook nooit hakken of zagen in asbestplaten.
- Er zijn bedrijven die binnen een dag of wat een complete woning kunnen ontruimen. Zo ben je als opdrachtgever helemaal ontzorgd.
- Wellicht zijn er goederen die een kringloopwinkel kan gebruiken. Wit- en bruingoed of goederen van staal, aluminium en andere ijzerwaren worden vaak gratis opgehaald door de lokale ijzerboer. Dit proces duurt wel iets langer dan ontruiming door een bedrijf, je kunt er wel kosten mee besparen en goederen een tweede leven geven.
Wist je dat het mogelijk is om bij woningverkoop meubels te huren tijdens een bezichtiging? Zelfs nep meubilair van karton is tegenwoordig te huur!