Selecteer een pagina

Wat is mijn huis waard?

Vul hier jouw postcode in

Ben je serieus van plan jouw woning te verkopen en ben je op zoek naar een makelaar? Ontvang gratis en geheel vrijblijvend een waardebepaling van een erkende makelaar(s) bij jouw uit de buurt.


75%
Vul jouw gegevens aan


Bedankt voor uw aanvraag

De aanvraag is correct ontvangen en wordt z.s.m. in behandeling genomen. U ontvangt z.s.m. een bevestigingsmail. In het weekend kan het maximaal 2 dagen duren

Wat is een intentieverklaring?

Een intentieverklaring is een verklaring die een partij aflegt om een bedoeling kenbaar te maken, ofwel een intentie. Tot zover de letterlijke definitie van de term. Wat is precies een intentieverklaring en hoe kun je een dergelijke verklaring krijgen bij een hypotheek aanvraag?

 

Verklaring of overeenkomst?

Wanneer het een eenzijdige verklaring betreft, is er feitelijk geen sprake van een intentieovereenkomst. Toch wordt deze term ook regelmatig gebruikt voor dit soort verklaringen. Bij een intentieverklaring is er geen bindende overeenkomst tussen twee partijen, bij een intentieovereenkomst is dit wel het geval. Dus een verklaring betekent dat er geen juridische verplichting bestaat voor de partij die de verklaring aflegt. Om het nog wat complexer te maken; wanneer het een intentieverklaring wordt genoemd, maar er wel afspraken in vermeld staan die onderling gemaakt zijn, dan is er wel degelijk sprake van een overeenkomst.

 

Waarom heb je een intentieverklaring nodig?

Er zijn verschillende situaties waarin een dergelijke verklaring nuttig kan zijn. Zo kan het een middel te zijn om te bepalen of een potentiële klant serieus is. In dit geval is het moment nog niet daar om een koopovereenkomst te sluiten, maar de aanbieder moet wel de nodige inspanningen verrichten om een offerte op te stellen. Daarom wil de verkoper er zeker van zijn dat de mogelijke klant serieus is. Een andere veelvoorkomende reden om een intentieverklaring te vragen, is bij het afsluiten van een hypotheek bij aanschaf van een woning.

 

Hypotheek aanvragen

Je hebt een goed inkomen, het aflossen van de hypotheek mag geen probleem zijn. Tenminste, zolang jouw werkgever je in dienst houdt, je hebt alleen (nog) geen vast contract. In dat geval kun je de werkgever om een intentieverklaring vragen, waarin wordt opgenomen dat de werkgever van plan is om je de komende tijd aan te houden als werknemer, en het tijdelijke contract om te zetten naar een vast contract. Deze verklaring maakt onderdeel uit van de werkgeversverklaring, dit deel wordt alleen ingevuld wanneer de werknemer in kwestie niet beschikt over een vast contract. Deze verklaring dient voorzien te zijn van een additionele handtekening en een toelichting.

 

Hypothecaire lening zonder intentieverklaring?

Een werkgever is niet verplicht om de intentieverklaring te ondertekenen. Wanneer dit het geval is, dan kun je mogelijk gebruik maken van de Inkomensbepaling Loondienst. Dit is een rekenmethode waarbij UWV gegevens als uitgangspunt worden genomen om de maximale hypotheek vast te stellen. Het UWV Verzekeringsbericht is een toetsing die door veel hypotheekverstrekkers evenals de NHG geaccepteerd wordt. Jouw hypotheekadviseur kan je hier meer over vertellen. In het document staan de loongegevens van de laatste 5 jaar vermeld. Het (digitale) document dient voorzien te zijn van een waarmerk. Je kunt voor deze informatie inloggen op Mijn UWV, het Verzekeringsbericht is als een gewaarmerkte PDF te downloaden.

 

Conclusie

Ook werknemers zonder vast contract of zelfstandige ondernemers kunnen in aanmerking komen voor een hypotheek. Dit kan bijvoorbeeld met een intentieverklaring van de huidige werkgever, of via een Verzekeringsbericht van het UWV. Informeer bij de hypotheekadviseur naar de mogelijkheden en voorwaarden.

Heb je verhuisplannen en wil je graag weten voor wat voor bedrag jou woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op starten en vul je gegevens aan en ontvang gratis en geheel vrijblijvend een waardebepaling van een makelaar bij jou uit de buurt.

Fijn dat ik nu niet zelf op zoek hoef naar een makelaar maar dat de makelaar naar mij komt.
We hebben 3 waardebepalingen ontvangen. We zijn nu nog bezig met onze hypotheek om te kijken wat we kunnen terug kopen alvorens we ons huis gaan verkopen. Bedankt voor het in contact brengen met de makelaars.

Loes

's-Hertogenbosch

We wisten niet zeker of we eerst ons huis moesten verkopen of eerst een ander huis moesten aankopen maar hierin hebben de makelaars ons perfect geadviseerd. We zijn nu eerst aan het kijken wat er allemaal met onze hypotheek mogelijk is. Bedankt voor het vrijblijvende advies.
Maike

Tilburg

Het duurde wel wat langer dan 2 dagen maar we hebben inmiddels een aantal makelaars op bezoek gehad. We ontvingen een duidelijk rapport over onze woning met hierin een duidelijke prijsonderbouwing. We hadden niet in de gaten dat de waarde van onze woning zoveel hoger zou liggen.
Bedankt.
Eric

Dokkum

De tool van watismijnhuiswaard is super.
ik had binnen een aantal dagen verschillende makelaars gesproken en diversen waardebepalingen ontvangen. Er zat onderling wel wat verschil in prijs maar we hebben wel een keuze voor een makelaar kunnen maken.
 
Thanks.
Niels

Rotterdam

×
Nieuwe aanvraag