Wat is een intentieverklaring?
Een intentieverklaring bij een huis is een document waarin potentiële kopers hun intentie kenbaar maken om het betreffende huis te willen kopen. Het wordt vaak opgesteld voordat de daadwerkelijke koopovereenkomst wordt gesloten en dient als een niet-bindende verklaring waarin de kopers aangeven serieus geïnteresseerd te zijn in de aankoop van het huis.
Verklaring of overeenkomst?
Wanneer het een eenzijdige verklaring betreft, is er feitelijk geen sprake van een intentieovereenkomst. Toch wordt deze term ook regelmatig gebruikt voor dit soort verklaringen. Bij een intentieverklaring is er geen bindende overeenkomst tussen twee partijen, bij een intentieovereenkomst is dit wel het geval.
Dus een verklaring betekent dat er geen juridische verplichting bestaat voor de partij die de verklaring aflegt. Om het nog wat complexer te maken; wanneer het een intentieverklaring wordt genoemd, maar er wel afspraken in vermeld staan die onderling gemaakt zijn, dan is er wel degelijk sprake van een overeenkomst.
Waarom heb je een intentieverklaring nodig?
Er zijn verschillende situaties waarin een dergelijke verklaring nuttig kan zijn. Zo kan het een middel te zijn om te bepalen of een potentiële klant serieus is. In dit geval is het moment nog niet daar om een koopovereenkomst te sluiten, maar de aanbieder moet wel de nodige inspanningen verrichten om een offerte op te stellen.
Daarom wil de verkoper er zeker van zijn dat de mogelijke klant serieus is. Een andere veelvoorkomende reden om een intentieverklaring te vragen, is bij het afsluiten van een hypotheek bij aanschaf van een woning.
Hypotheek aanvragen
Je hebt een goed inkomen, het aflossen van de hypotheek mag geen probleem zijn. Tenminste, zolang jouw werkgever je in dienst houdt, je hebt alleen (nog) geen vast contract. In dat geval kun je de werkgever om een intentieverklaring vragen, waarin wordt opgenomen dat de werkgever van plan is om je de komende tijd aan te houden als werknemer, en het tijdelijke contract om te zetten naar een vast contract.
Deze verklaring maakt onderdeel uit van de werkgeversverklaring, dit deel wordt alleen ingevuld wanneer de werknemer in kwestie niet beschikt over een vast contract. Deze verklaring dient voorzien te zijn van een additionele handtekening en een toelichting.
Hypothecaire lening zonder intentieverklaring?
Een werkgever is niet verplicht om de intentieverklaring te ondertekenen. Wanneer dit het geval is, dan kun je mogelijk gebruik maken van de Inkomensbepaling Loondienst. Dit is een rekenmethode waarbij UWV gegevens als uitgangspunt worden genomen om de maximale hypotheek vast te stellen.
Het UWV Verzekeringsbericht is een toetsing die door veel hypotheekverstrekkers evenals de NHG geaccepteerd wordt. Jouw hypotheekadviseur kan je hier meer over vertellen. In het document staan de loongegevens van de laatste 5 jaar vermeld. Het (digitale) document dient voorzien te zijn van een waarmerk. Je kunt voor deze informatie inloggen op Mijn UWV, het Verzekeringsbericht is als een gewaarmerkte PDF te downloaden.
Conclusie
Ook werknemers zonder vast contract of zelfstandige ondernemers kunnen in aanmerking komen voor een hypotheek. Dit kan bijvoorbeeld met een intentieverklaring van de huidige werkgever, of via een Verzekeringsbericht van het UWV. Informeer bij de hypotheekadviseur naar de mogelijkheden en voorwaarden.
Heb je verhuisplannen en wil je graag weten voor wat voor bedrag jou woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op gratis waardebepaling en vul je gegevens aan en ontvang gratis en geheel vrijblijvend een waardebepaling van een makelaar bij jou uit de buurt.