Tiny houses zijn op dit moment een echte trend. Steeds meer mensen kiezen er voor om te gaan wonen in een huis met een oppervlakte van tussen de 15 en 50 vierkante meter. Wat is een tiny house precies en waarom is het zo populair? In dit artikel leggen we het je graag uit.

Wat is een tiny house?

Een Tiny House is een klein, mobiel en zelfvoorzienend huis dat is ontworpen om te voldoen aan de basisbehoeften van de bewoners. Het is doorgaans minder dan 50m² en is gericht op minimalisme, duurzaamheid en een eenvoudiger levensstijl.

Zoals de naam al doet vermoeden, is een ‘tiny house’ een kleine woning. Kleine huizen kunnen worden gekocht of gehuurd. Tegenwoordig heb je de keuze uit een tiny house met wielen of een tiny house op een vaste plek. Veel kleine woningen staan op een eigen perceel, terwijl andere te vinden zijn tussen grotere huizen. Sommige tiny houses zijn ontworpen en gebouwd door de huiseigenaren zelf, terwijl andere worden gekocht, verbouwd of gebouwd. Oftewel: tiny houses zijn er verschillende soorten en maten. Gemeenschappelijke factor is dat ze het je een stuk eenvoudiger maken om in kleinere en efficiëntere ruimtes te wonen.

Waarom zou je in een tiny house gaan wonen?

Maar waarom zou je er voor kiezen om in een tiny house te gaan wonen? “Hoe groter hoe beter”, toch? Dat is maar net hoe je naar het leven kijkt. Ben je materialistisch of niet? Is je antwoord ontkennend, dan is een tiny house best een optie. Het concept biedt veel voordelen. De voornaamste redenen om klein te gaan wonen zijn duurzamer willen leven, minder hypotheek- of huurkosten en/of het verlangen naar meer tijd en vrijheid.

De economische voordelen van een tiny house

Leven op een klein oppervlakte biedt grote economische voordelen en kansen voor een avontuurlijke levensstijl. Veel mensen besteden een aanzienlijk deel van hun inkomen aan de huur of de hypotheek. Dit betekent dat ze hard moeten werken en pas na enkele decennia hun hypotheek hebben afbetaald. Men werkt hard om de grote huisvesting te kunnen betalen. Vervolgens wordt het huis met spullen gevuld die misschien helemaal niet nodig zijn. Overvolle schema’s en verplichtingen zorgen voor oververmoeidheid en psychische problemen. Maar mensen die kiezen voor een tiny house stappen uit deze zogeheten ‘ratrace’.

Wil je graag weten voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? klik hier

Alle redenen om te kiezen voor een tiny house op een rij:

1 – Het is duurzaam

Een van de meest genoemde redenen waarom mensen kiezen om kleiner te gaan wonen is dat ze streven naar een meer duurzame levensstijl. Tiny houses zijn zeer energiezuinig. Dit is logisch als je bedenkt dat er sprake is van minder energieverbruik. Verwarmen, koelen en verlichten van kleine ruimtes is makkelijker dan het op temperatuur houden van grotere ruimtes . De ecologische voetafdruk van een tiny house met zonnepanelen is zelfs nog kleiner.

 

2 – Je hebt minder onderhoud

Misschien wel een van de meest voor de hand liggende voordelen van een klein huis? Minder onderhoud! Wanneer jouw huis bijvoorbeeld slechts 40 vierkante meter is, verzamel je veel minder afval. Stofzuigen en schoonmaken kost veel minder tijd. Hetzelfde geldt voor reparaties, zoals het herstellen van het dak.

3 – Gevoel van meer controle en zelfredzaamheid

Veel eigenaren van tiny houses beschouwen “zelfredzaamheid” als een van de belangrijkste redenen om voor een ander leven te kiezen. In kleine familiegemeenschappen groeit de populariteit van kleine huizen op wielen snel. Hoewel deze kleine huizen meestal worden vergeleken met een camper, lijken ze meer op traditionele huizen op wielen. Op deze manier kan de huiseigenaar de woning op elk moment vrij verplaatsen. Omdat veel van deze huiseigenaren ook zonder hypotheken en schulden leven, ervaren ze meer vrijheid, zelfredzaamheid en controle over hun leven.

4 – Het is multifunctioneel

Veel mensen houden van het idee van een klein huis, maar willen de totale woonoppervlakte niet beperken tot een paar vierkante meter.  Toch zijn er steeds meer gezinnen die er wél voor kiezen. Ze zoeken naar toepassingen om het leven zo eenvoudig mogelijk te maken. Wie slim is kan in een tiny house prima wonen én werken. Creëer bijvoorbeeld een klein hoekje die je kunt gebruiken als kantoor.

5 – De kosten zijn veel lager

Een van de hoofdredenen om te kiezen voor een tiny house: de lage kosten. Tegenwoordig bedragen de gemiddelde kosten van een standaard huis meer dan 250.000 euro, terwijl je voor een tiny house maar 25.000 euro neerlegt (als je het zelf bouwt). Door deze lagere kosten hebben de meeste kleine huiseigenaren geen hypotheek nodig. Lagere prijzen betekenen ook lagere belastingen en minder dure verzekeringen.

Onthoud wel dat tiny houses aan verschillende regels moeten voldoen. Wij hebben ze even voor je op een rijtje gezet

  • Wie een tiny house wil bouwen, moet een omgevingsvergunning hebben. Deze vergunning wordt gegeven door de gemeente.
  • Voor het verhuren van een tiny house heb je ook een vergunning nodig.
  • Een tiny house moet aan het bouwbesluit voldoen. Dit houdt in dat het onder andere brandveilig moet zijn.
  • Een tiny house moet verplichte ventilatiesleuven hebben die zorgen voor voldoende ontluchting.