Het lijkt heel aantrekkelijk om nu te incasseren op je overwaarde. De huizenprijzen zijn nog nooit zo hoog geweest, de kans dat je winst maakt is erg groot. Aan de andere kant zul je voor een nieuwe woning net zo goed de hoofdprijs moeten betalen. Dus je komt voor het dilemma te staan om te verhuizen of toch maar thuis te verbouwen. Je kunt ook helemaal niets doen maar dat is eigenlijk geld verbranden. Wat beter is, waarom en hoe je maximaal profiteert van jouw investeringen lees je op deze pagina.

Wat is beter? Verhuizen of verbouwen?

Het antwoord is dat er geen standaard antwoord te geven valt. Er zijn namelijk situaties waarin een verhuizing meer voordeel oplevert en soms is een verbouwing juist beter. Als jouw huidige woning op het zuiden staat en je wilt deze liever op het oosten hebben, dan moet je verhuizen. Als je ruzie hebt met de buren en die gaan echt niet verkassen dan kun je misschien beter zelf de biezen nemen. Maar als je in een fijne wijk woont dichtbij je vrienden dan kun je misschien beter je huidige woning opknappen.

Kijk bij het overwegen tussen verhuizen of verbouwen dus niet alleen naar het pand maar ook naar de omgeving, sociale contacten, infrastructuur en jouw persoonlijke doelen in het leven. Misschien wil je met een schone lei beginnen, of je hebt behoefte aan een woning die groter of juist een maatje kleiner is. Maak een lijst met plus- en minpunten om zo tot een goede afweging te komen.

Je kunt natuurlijk ook gewoon blijven zitten waar je zit, een zak chips opentrekken en naar een nieuwe Netflix serie gaan kijken. Of een herhaling van “Help, mijn man is klusser!”. Maar dat is eigenlijk nog de duurste oplossing. Ten eerste omdat je geld door inflatie minder waard wordt en je betaalt meer belasting op je zuurverdiende centen. Daarnaast betaal je waarschijnlijk teveel aan energiekosten omdat je woning niet voldoende geïsoleerd is of je loopt ergens lucratieve belastingvoordelen of subsidies mis. In plaats van rennen op de loopband kun je beter je handen uit de mouwen steken en gaan verbouwen.

Wil je graag weten voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? klik hier

Wat is goedkoper? Verhuizen of verbouwen?

Als je twijfelt over een nieuwe woning zoeken of je oude woning opknappen dan kan de rekensom behoorlijk complex worden. Laten we daarom de voornaamste kostenposten apart nemen en bepalen wat goedkoper is; verhuizen of verbouwen.

  • Verhuisbedrijf: Zelfs als je op een bakfiets honderd keer op en neer gaat fietsen zul je af en toe een band moeten plakken. Alles inpakken en met een verhuisbedrijf de verhuizing regelen is een kostenpost die je met een verbouwing uiteraard niet hebt.
  • Woning instapklaar: Steeds meer huiseigenaren kiezen ervoor om hun woning eerst op te knappen voordat het huis in de verkoop gaat. Dit levert het meeste op, de volgende eigenaar moet daar wel een meerprijs voor betalen. Zelf je nieuwe woning verbouwen valt doorgaans goedkoper uit, het kost je natuurlijk wel meer tijd.
  • Kosten en baten: Woningisolatie is vaak niet goedkoop maar je bespaart op energiekosten. Een beter energielabel vertaalt zich naar een duurdere woning. Kijk niet alleen naar wat je uitgeeft maar vooral naar wat het oplevert.
  • Inrichting: Als je een nieuwe woning betrekt dan heb je nieuwe raamdecoratie nodig, nieuwe vloerbedekking en misschien ook andere meubels. Bij verbouwen kun je hier keuzes in maken. Wellicht laat je de gordijnen nog een paar jaar hangen zodat je nu geld kunt besteden aan vloerverwarming.
  • Tuininrichting: De tuin is een kostenpost die veel mensen over het hoofd zien maar eentje die wel van belang is. Wat vind je van de tuinrichting in een woning die je op het oog hebt? Is de vlonder nog in goede staat? Moet je alles leeghalen en opnieuw beginnen? Hoveniersbedrijven zijn niet goedkoop.
  • Makelaarskosten: Verhuizen brengt behoorlijk wat administratieve kosten met zich mee. Een deel van je overwaarde smelt als sneeuw voor de zon als je de makelaar moet betalen, de taxateur en de notaris. Daar kun je een mooie, nieuwe vloerbedekking voor leggen.

Je kunt overigens wel besparen op makelaarskosten door tarieven met elkaar te vergelijken. Als je het heel goedkoop aan wilt pakken dan kies je voor een goedkope internetmakelaar die het minimale werk voor je doet, de rest regel je zelf.

Verkopen of verbouwen?

Bij de verkoop van een huis zul je wellicht te maken krijgen met de bijleenregeling. Dit betekent dat je bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek de overwaarde moet gebruiken om je nieuwe woning te financieren. Je kunt dan met een lagere hypotheek volstaan wat weer tot lagere maandlasten leidt. De rente over de aankoopprijs minus de overwaarde van je oude woning mag je aftrekken van de belasting.

Overwaarde is niet zomaar een cash bedrag dat je op de rekening gestort krijgt. Het systeem is er op ingesteld dat je de overwaarde gebruikt voor de koop van een nieuwe woning of voor een verbouwing. Bij een verbouwing kun je gebruik maken van de overwaarde op je huis. Je kunt tot 100 procent van de woningwaarde lenen. Voor het bedrag dat boven de woningwaarde ligt zoals deze ingeschreven is bij het Kadaster kun je een tweede hypotheek afsluiten.

Laat je voor deze berekeningen informeren door een hypotheekadviseur. Die kan berekenen wat de meest voordelige optie is in jouw situatie.

Kan ik mijn overwaarde gebruiken voor een verbouwing?

Het is mogelijk om de overwaarde te gebruiken voor het verbouwen van je woning. Dit kan op verschillende manieren. Als je besluit om je huidige woning te verbouwen of te verduurzamen dan mag je de rente voor de hypotheek of lening aftrekken van de belasting. Als je besluit om een andere woning te kopen dan kun je de overwaarde van je oude woning in de verbouwing van je nieuwe huis steken. In dat geval komt de bijleenregeling ter sprake, je kunt in dat geval de hypotheek laten berekenen op basis van de woningwaarde na de verbouwing.

Ga je verhuizen of verbouwen?

Als je ruimte te kort komt dan kan een zolder verbouwen tot kamer wellicht een betere oplossing zijn dan verhuizen. Als je graag een huis betrekt in een andere gemeente om dichter bij je familie te wonen dan heb je geen keuze en zul je moeten verhuizen. Voor starters is er slechts één optie, doorstromers hebben keuzes en afwegingen om te maken. Laat je vrijblijvend adviseren door een makelaar of hypotheekadviseur om zo de mogelijkheden in kaart te brengen.

Klik hier voor een gratis waardebepaling van jouw woning