Sta je op het punt je huis te verkopen of te verhuren? Dan is een geldig energielabel verplicht. In dit artikel leggen we uit wat de kosten zijn voor het aanvragen van zo’n label, en geven we tips om deze kosten mogelijk te verlagen.

Blijf lezen voor alle ins en outs!

Samenvatting

 • De kosten voor een energielabel variëren: een appartement kost ongeveer €100 tot €150, terwijl een vrijstaande woning tot €300 kan kosten.
 • Factoren zoals het type huis, complexiteit, en beschikbare documentatie beïnvloeden de prijs van een energielabel.
 • Zelf informatie verzamelen en een energielabel aanvragen kan kosten besparen. Subsidies en kortingen kunnen ook helpen.
 • Een beter energielabel kan zorgen voor lagere energiekosten en een hogere woningwaarde.
 • In de toekomst kunnen eisen voor energielabels strenger worden, wat investeren in energiezuinigheid nu al aantrekkelijk maakt.

Wat is een energielabel en waarom heb je het nodig?

Een energielabel laat zien hoe energiezuinig jouw huis is. Het label varieert van A tot G, waarbij A staat voor zeer zuinig en G voor zeer onzuinig. Huizen met een hoog energieverbruik kosten meer aan stookkosten en zijn minder goed voor het milieu.

Daarom is het energielabel ontwikkeld. Als je je woning gaat verkopen of verhuren, moet je een geldig energielabel geregistreerd hebben. Zonder een geregistreerd label kan de Inspectie Leefomgeving en Transport je zelfs een boete geven.

Een definitief energielabel is dus noodzakelijk om te hebben bij de verkoop of verhuur van je huis.

Het aanvragen van een energielabel doe je via een erkend deskundige of vakbekwaam energieadviseur. Deze deskundige beoordeelt jouw huis en registreert het definitieve label. Een voorlopig energielabel heb je misschien al eens ontvangen, maar dat is slechts een schatting op basis van beschikbare data en niet voldoende bij de verkoop of verhuur van je woning.

Zo’n definitief label geeft kopers en huurders in één oogopslag zien hoe energiezuinig de woning is en wat de verwachte energiekosten zijn, wat invloed kan hebben op hun beslissing om juist jouw huis te kiezen.

Wat zijn de kosten voor het aanvragen van een energielabel?

Ben je benieuwd naar wat het kost om jouw woning te voorzien van een energielabel? In het volgende deel duiken we in de kosten die komen kijken bij het officieel registreren van de energiezuinigheid van je huis.

Gemiddelde kosten per woningtype

De kosten voor het aanvragen van een energielabel kunnen variëren afhankelijk van het type woning. Hieronder vind je een overzicht van de gemiddelde kosten per woningtype in een handige tabel.

Woningtype Gemiddelde Kosten
Appartement € 100,- tot € 150,-
Tussenwoning € 150,- tot € 200,-
Hoekwoning € 175,- tot € 225,-
2-onder-1-kapwoning € 200,- tot € 250,-
Vrijstaande woning € 250,- tot € 300,-

 

Een energiedeskundige stelt het definitieve label vast. Let wel, deze bedragen zijn indicatief. De exacte kosten hangen af van meerdere factoren.

Factoren die invloed hebben op de kosten

De kosten voor een energielabel kunnen variëren. Verschillende factoren bepalen uiteindelijk hoeveel je betaalt.

 • Type huis: Een appartement heeft vaak minder kosten dan een vrijstaande villa. Grotere huizen vereisen meer tijd voor de energieadviseur.
 • Complexiteit van de woning: Huizen met veel kamers, verdiepingen of uitbouwen zijn meestal duurder om te beoordelen.
 • Beschikbare documentatie: Als je al bewijzen hebt van eerdere energiebesparende maatregelen, kan dit de prijs drukken omdat de adviseur minder werk heeft.
 • Locatie van het huis: In sommige regio’s zal een energieadviseur hogere reiskosten rekenen, wat invloed heeft op de totale prijs.
 • Vraag naar energielabels: Tijdens piekperiodes waarin veel mensen een energielabel nodig hebben, kunnen de prijzen stijgen door verhoogde vraag.
 • De gekozen energieadviseur: Kosten verschillen per aanbieder; sommige vragen een vaste prijs, anderen hanteren scherpe tarieven of bieden pakketten aan.

Verschillen tussen voorlopig en definitief energielabel

Een voorlopig energielabel ontvangen alle huiseigenaren automatisch; dit label geeft een schatting van de energiezuinigheid. Het is gebaseerd op algemene kenmerken zoals woningtype en bouwjaar en wordt door de overheid gratis verstrekt.

Echter, bij de verkoop van je huis is een definitief energielabel verplicht. Om dit officiële label te krijgen, moet je een gecertificeerde energieadviseur inschakelen die jouw woning bezoekt en de energieprestatie beoordeelt.

Na zijn bezoek registreert de energieadviseur het definitieve energielabel, wat meer inzicht geeft in de daadwerkelijke energiezuinigheid van je huis. Dit nieuwe label houdt rekening met specifieke aanpassingen aan het huis zoals isolatie, dubbel glas of zonnepanelen en kan variëren van A (zeer zuinig) tot G (zeer onzuinig).

Het definitieve label is een belangrijke investering, want een hoger energielabel kan de waarde van je woning verhogen.

Wat kan je doen om de kosten voor een energielabel te verlagen?

Om de kosten voor je energielabel te drukken zijn er slimme stappen die je kunt zetten – ontdek in het artikel hoe je dit aanpakt.

Zelf een energielabel aanvragen

Je kunt zelf je energielabel aanvragen en daarmee kosten besparen. Volg deze stappen om een geregistreerd label voor jouw huis te krijgen.

 • Start met het verzamelen van informatie over je woning. Dit omvat bouwjaar, type woning en eerdere energiebesparende maatregelen.
 • Bezoek de officiële website waar energielabels worden geregistreerd. Maak hier een persoonlijk account aan.
 • Voer alle benodigde gegevens in. Zorg ervoor dat je informatie over isolatie, verwarming en glas soorten bij de hand hebt.
 • Maak duidelijke foto’s van de aangebrachte verbeteringen in je huis. Deze zijn nodig als bewijs voor de energieadviseur.
 • Kies een erkende energieadviseur uit de lijst die door de rijksoverheid beschikbaar wordt gesteld.
 • Verstuur je aanvraag samen met het bewijsmateriaal digitaal naar de adviseur.
 • Wacht tot de energieadviseur jouw zelf aangeleverde gegevens controleert en het nieuwe label registreert.
 • Ontvang het definitieve energielabel per post of in sommige gevallen ook digitaal terug.

Subsidies en kortingen

Subsidies en kortingen kunnen de kosten voor een energielabel flink verlagen. Overheden bieden soms financiële steun om jouw huis energiezuiniger te maken.

 • *Check lokale regelingen*: Gemeenten hebben vaak speciale subsidies voor inwoners die hun woning willen verduurzamen.
 • *Profiteer van nationale fondsen*: Het Rijk stelt geld beschikbaar via diverse potjes, zoals de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE).
 • *Energiebespaarlening benutten*: Met deze lening kun je goedkoop geld lenen om energiebesparende maatregelen te financieren.
 • *Informeer bij je energieleverancier*: Energiebedrijven bieden soms kortingen of acties aan klanten die zuiniger met energie omgaan.
 • *Kijk naar belastingvoordeel*: Sommige isolatiemaatregelen leiden tot een lagere btw op arbeidskosten bij de installatie.
 • *Maatschappelijke projecten steunen*: Er zijn initiatieven die korting geven aan mensen die meedoen aan collectieve projecten zoals buurtenergieplannen.
 • *Combineren levert meer op*: Combineer verschillende subsidies en kortingen voor het maximaal verlagen van je uitgaven.

De energiezuinigheid van je woning verbeteren

Een energiezuinig huis draagt bij aan een beter milieu en kan de kosten voor een energielabel drukken. Bovendien verhoogt dit de waarde van je woning en zorgt voor een lager energieverbruik.

 • Investeer in isolatie. Goede isolatie van dak, muren en vloeren houdt warmte binnen en bespaart stookkosten.
 • Vervang oude ramen door HR++ of triple glas. Hiermee verminder je warmteverlies aanzienlijk.
 • Plaats zonnepanelen op het dak. Deze wekken duurzame elektriciteit op waardoor je minder afhankelijk bent van externe energieleveranciers.
 • Installeer een zuinige cv – ketel of overweeg een warmtepomp. Dergelijke systemen gebruiken minder energie om je huis te verwarmen.
 • Kies voor ledverlichting. Led – lampen zijn zuiniger in gebruik dan traditionele gloeilampen en gaan langer mee.
 • Maak gebruik van slimme thermostaten en apparaten. Deze helpen bij het efficiënt beheren van je energieverbruik.
 • Laat regelmatig onderhoud uitvoeren aan je verwarmingsketel. Zo blijft deze optimaal functioneren en voorkom je onnodig energieverlies.
 • Dicht kieren en naden om tocht te voorkomen. Tocht zorgt voor extra stookkosten omdat het huis sneller afkoelt.

kosten voor het aanvragen van een energielabel?

Belang van een goed energielabel en besparingstips

Een goed energielabel kan niet alleen zorgen voor een lagere energierekening, maar verhoogt ook de waarde van je huis en maakt je woning aantrekkelijker voor potentiële kopers of huurders.

Daarnaast geven we je concrete tips om je huis energiezuiniger te maken, wat weer ten goede komt aan zowel je portemonnee als het milieu.

Hogere hypotheek bij beter energielabel

Een beter energielabel kan leiden tot financiële voordelen als je een nieuwe woning koopt. Banken en hypotheekverstrekkers bieden soms de mogelijkheid om een hogere hypotheek te krijgen bij huizen met een laag energieverbruik.

Dit komt omdat energiezuinige huizen lagere maandlasten hebben door de besparing op energiekosten. Zo krijg je meer leningsruimte voor een woning met bijvoorbeeld een A of B label.

Hypotheken met duurzaamheidskorting stimuleren kopers om te investeren in energiezuinige woningen. De woningwaarde kan zelfs stijgen bij een verbetering van het energielabel, wat weer positief is voor je vermogen op lange termijn.

Kortom, investeren in een groener huis loont zowel voor je portemonnee als voor het milieu.

Bespaartips voor een energiezuiniger huis

Een energiezuiniger huis helpt je flink besparen op de maandelijkse energierekening. Bovendien kan zo’n huis leiden tot een beter energielabel, wat de waarde van je woning verhoogt. Hier zijn enkele praktische tips om de energiezuinigheid van je huis te verbeteren:

 • Isoleer je woning goed; denk aan dakisolatie, spouwmuurisolatie en vloerisolatie om warmteverlies te verminderen.
 • Vervang oude ramen door dubbel glas of zelfs hoogrendementsglas voor betere isolatie.
 • Installeer een zuinige CV – ketel of overweeg een duurzame warmtepomp.
 • Gebruik ledlampen in plaats van gloeilampen om elektriciteitsgebruik te drukken.
 • Plaats zonnepanelen op het dak om eigen groene stroom op te wekken.
 • Hang radiatorfolie achter verwarmingen die tegen een buitenmuur staan om warmte binnen te houden.
 • Zorg voor goede ventilatie met bijvoorbeeld ventilatieroosters of een mechanisch ventilatiesysteem voor frisse lucht zonder veel warmteverlies.

Toekomstige ontwikkelingen rondom energielabels

Energiezuinige huizen worden steeds belangrijker in de strijd tegen klimaatverandering. Daarom zullen energielabels nog nauwkeuriger gaan meten hoe duurzaam een huis echt is. De overheid werkt aan nieuwe regels en methodes die het energielabel van je woning nog waardevoller maken.

Zo kan er straks bijvoorbeeld meer aandacht komen voor slimme technologieën die energiebesparing ondersteunen.

Experts verwachten dat de eisen voor een goed label in de toekomst strenger worden. Dit zou kunnen betekenen dat huiseigenaren meer moeten investeren in hun woning om een hoger label te behalen.

Toch biedt dit ook kansen: een beter energielabel kan immers zorgen voor lagere energiekosten en een hogere woningwaarde. Het is dus slim om nu al na te denken over hoe je jouw huis energiezuiniger kunt maken.

Na het lezen over toekomstige ontwikkelingen, gaan we nu kijken naar wat je zelf kunt doen om de kosten voor een energielabel te verlagen.

Afsluiting

Het aanvragen van een energielabel is een belangrijke stap wanneer je jouw huis gaat verkopen of verhuren. Zorg ervoor dat je kiest voor een geregistreerde label terug van een bevoegde energieadviseur om latere problemen te voorkomen.

Kosten voor een energielabel kunnen variëren, maar met de juiste voorbereiding vind je mogelijkheden om te besparen. Denk aan subsidies of het verbeteren van de energiezuinigheid van je woning vooraf.

Je weet nu wat het kost om een energielabel aan te vragen en waar je rekening mee moet houden. Een scherpe prijs betalen is mogelijk door verschillende energieadviseurs te vergelijken.

Uiteindelijk bepaalt de kwaliteit en detail van het werk van de energieadviseur de nauwkeurigheid van jouw nieuwe label. Ga wijs om met deze informatie en maak een geïnformeerde keuze voor jouw situatie.

Veelgestelde Vragen over wat zijn de kosten voor het aanvragen van een energielabel

1. Wat kost een energielabel aanvragen voor mijn huis?

De kosten van een energielabel hangen af van verschillende factoren, zoals de grootte van je woning en de tarieven van de energieadviseur die het label registreert.

2. Is het voorlopige energielabel gratis?

Ja, iedereen heeft een gratis voorlopig energielabel gekregen, maar voor een officieel label moet je een energieadviseur inschakelen en die kost geld.

3. Wat doet een energieadviseur precies bij het bepalen van mijn energielabel?

Een energieadviseur komt bij je thuis, bekijkt hoe energiezuinig je huis is en registreert daarna een nieuw energielabel, van A tot G.

4. Zijn er extra kosten voor het registreren van een nieuw label voor beschermde monumenten?

Voor beschermde monumenten en panden gebruikt voor religieuze activiteiten kan het energielabel anders zijn, maar de kosten voor de energieadviseur blijven bestaan.

5. Hoe kan ik besparen op de kosten van een energielabel?

Je kunt besparen op de kosten door offertes te vergelijken van meerdere energieadviseurs en te kiezen voor degene met het beste aanbod.