Een nul op de meter woning wordt ook wel een NOM-woning genoemd. Het is een huis waarbij het jaarlijkse energieverbruik wordt gecompenseerd door de opwekking van hernieuwbare energie. Met andere woorden, een nul op de meter woning produceert over een jaar evenveel energie als er wordt verbruikt, waardoor het netto energieverbruik op nul uitkomt.

Wat een nul op de meter woning precies is en hoe je een huis duurzaam kunt verbouwen lees je op deze pagina.

Wat is een nul op de meter woning?

Een Nul Op de Meter (NOM) woning is een woning die op jaarbasis evenveel energie opwekt als verbruikt, resulterend in een netto energieverbruik van nul. Dit wordt bereikt door duurzame energieopwekking, zoals zonnepanelen, en energiebesparende maatregelen zoals goede isolatie en efficiënte apparaten.

In een huishouden wordt energie verbruikt. Voor verwarming, verkoeling, koken, entertainment etc. In een nul op de meter ligt het verbruik gelijk aan de opwekking. Om deze balans te bereiken, wordt de woning ontworpen en voorzien van energiebesparende maatregelen.

Belangrijke elementen zijn isolatie, energiezuinige apparatuur en efficiënte verwarmings- en koelsystemen. Daarnaast wordt er gebruikgemaakt van duurzame energiebronnen zoals zonnepanelen om de benodigde elektriciteit op te wekken. Het overschot aan opgewekte energie kan worden teruggeleverd aan het elektriciteitsnet, terwijl er bij een tekort energie van het net kan worden afgenomen. In de meest ideale situatie is een aansluiting op een centraal netwerk niet meer nodig.

Nul op de meter woning

De voornaamste doelen van een nul op de meter woning zijn om de afhankelijkheid van traditionele energiebronnen te verminderen, de energiekosten te verlagen en de impact op het milieu te minimaliseren. Om een nul op de meter woning te realiseren, worden verschillende energiebesparende en energieopwekkende maatregelen genomen. Enkele van deze maatregelen zijn:

  1. Isolatie: De woning wordt goed geïsoleerd om warmteverlies te minimaliseren. Denk hierbij aan isolatie van het dak, de muren, de vloeren en de ramen.
  2. Zonnepanelen: Het installeren van zonnepanelen op het dak van de woning maakt het mogelijk om elektriciteit op te wekken uit zonlicht. Deze elektriciteit kan worden gebruikt om aan de energiebehoefte van de woning te voldoen.
  3. Warmtepomp: Een warmtepomp kan worden gebruikt voor verwarming en koeling van de woning. Het haalt warmte uit de omgeving en gebruikt deze om de woning te verwarmen. Dit vermindert het gebruik van traditionele verwarmingsbronnen zoals gas of elektriciteit.
  4. Energiebeheersystemen: Het gebruik van slim energiebeheer kan helpen bij het monitoren en optimaliseren van het energieverbruik in de woning. Deze systemen kunnen bijvoorbeeld automatisch verlichting uitschakelen wanneer een kamer niet in gebruik is, of de verwarming aanpassen op basis van de aanwezigheid van mensen in de ruimte.
  5. Energiezuinige apparatuur: Het gebruik van energiezuinige apparatuur zoals LED-verlichting, koelkasten met een gunstig energielabel, wasmachines en andere notoire energieslurpers, helpt het energieverbruik verder te verminderen.

Het uiteindelijke doel van een nul op de meter woning is om het energieverbruik te minimaliseren en te compenseren met duurzame energie. Hierdoor kan de woning in principe zelfvoorzienend zijn op het gebied van energie en mogelijk zelfs overtollige energie terugleveren aan het elektriciteitsnet.

Wat is een NOM woning?

Een NOM-woning is precies hetzelfde als een Nul Op de Meter-woning. Beide termen verwijzen naar een huis dat over een jaar gemeten net zoveel energie produceert als het verbruikt. Dit kan bijvoorbeeld worden bereikt door het installeren van zonnepanelen, het gebruik van warmtepompen, goede isolatie en het minimaliseren van energieverbruik zoals eerder aangegeven.

De term “NOM” is een afkorting van “Nul Op de Meter”.

Bouwen of verbouwen?

Er zijn 2 manieren om aan een nul op de meter woning te komen. In de eerste plaats een nieuwbouw woning die is gebouwd op energie-efficiëntie en als tweede een bestaand huis verbouwen.

1. Nieuwbouw nul op de meter woning

Een nieuwbouw nul op de meter woning is vanaf de basis ontworpen met als doel op jaarbasis evenveel energie op te wekken als te verbruiken. Deze woningen maken gebruik van geavanceerde energiezuinige technologieën en duurzame energieopwekking systemen.

Bij het ontwerp en de constructie van een nieuwbouw NOM-woning wordt veel aandacht besteed aan energiebesparing. Daarbij speelt isolatie een belangrijke rol, van de zolder, de muren, de vloeren en de ramen.

Om de energiebehoefte van het huishouden te compenseren, worden duurzame energieopwekking systemen geïnstalleerd. Dit kunnen zonnepanelen zijn op het dak om elektriciteit op te wekken en het gebruik van een warmtepomp voor verwarming en koeling.

De warmtepomp haalt warmte uit de omgeving, zoals de bodem, lucht of grondwater, en gebruikt dit om de woning te verwarmen. De bouw van een nieuwbouw nul op de meter woning maakt het mogelijk om vanaf de basis energie-efficiëntie en duurzaamheid te integreren. Dit zorgt voor lagere energiekosten, verminderde afhankelijkheid van traditionele energiebronnen en een kleinere ecologische voetafdruk.

2. Bestaande bouw nul op de meter woning

Een bestaande bouw nul op de meter woning is een huis dat oorspronkelijk niet is ontworpen of gebouwd op duurzaamheid, maar later wordt gerenoveerd op energiezuinigheid. Bij het transformeren van een bestaande woning naar een NOM-woning zullen diverse stappen worden genomen om de energie-efficiëntie te verbeteren.

Zo wordt de bestaande isolatie vernieuwd of onderdelen worden voor het eerst geïsoleerd. De verwarmings- en koelsystemen worden vernieuwd naar energiezuinige varianten op basis van moderne technologie, zoals warmtepompen of hybride verwarmingssystemen.

Ook worden er zonnepanelen geïnstalleerd om duurzame elektriciteit op te wekken. Slimme energiebeheersystemen maken uitgebreide monitoring van het energieverbruik mogelijk. Door deze stappen te nemen, kan een bestaande woning worden omgezet in een nul op de meter woning, waarbij het energieverbruik wordt gecompenseerd door duurzame energieopwekking.

Naast lagere energiekosten is er minder impact op het milieu en wordt het wooncomfort verbeterd.

NOM woning

Energielabel bij nul op de meter woning

Een energielabel wordt gebruikt om de energieprestaties van een gebouw aan te geven. Voor een NOM-woning, die op jaarbasis evenveel energie opwekt als verbruikt, zal het energielabel in de hoogste categorie vallen.

Het energielabel wordt aan de individuele woning toegekend en dat kan variëren. Het energielabel biedt echter een algemene indicatie van de energieprestaties en efficiëntie van een woning, inclusief nul op de meter woningen. Een optimale nul op de meter woning krijgt het energielabel A++++.

Woningwaarde voor en na verbouwen

Duurzaamheid kan van invloed zijn op de woningwaarde, de exacte impact is echter afhankelijk van verschillende factoren. Uiteraard spelen ook zaken als de locatie, marktomstandigheden en de perceptie van kopers ten aanzien van duurzaamheid een rol. Of een huis milieuvriendelijk is zal niet voor iedereen van belang zijn, een lage energierekening telt vaak zwaarder in de afweging.

Over het algemeen zijn energiezuinige woningen steeds meer in trek vanwege de voordelen op de lange termijn. De energiekosten vallen lager uit en er ontstaat een verminderde afhankelijkheid van traditionele energiebronnen.

Potentiële kopers kunnen bereid zijn om een hogere prijs te betalen voor een woning met nul op de meter indicatie vanwege de energiebesparende en duurzame kenmerken. Daarnaast zijn er gunstige regelingen en subsidies die worden aangeboden door overheden en energieleveranciers om duurzaamheid te stimuleren. Deze financiële prikkels kunnen de waarde van de woning verhogen.

Het is echter belangrijk op te merken dat de woningwaarde niet alleen wordt bepaald door de energieprestaties, maar ook door andere factoren, zoals de locatie, grootte, bouwkwaliteit, voorzieningen en vraag en aanbod in de vastgoedmarkt. Wil je weten wat de waarde van jouw huis is? Vraag het na bij de lokale makelaar via Watismijnhuiswaard.com.