Hoe kun je bepalen wie de beste makelaar is? Je kunt naar de bekende review sites gaan en daar klantervaringen opzoeken. Niet alle makelaars zijn hier vertegenwoordigd, zoeken kan ook een uitdaging zijn. Ieder jaar wordt er een verkiezing georganiseerd waar de beste makelaar van Nederland wordt gekozen.

Om een goed beeld te krijgen van wie de beste makelaar van Nederland is heb je meer informatie nodig dan een wisselbeker. De website www.wieisdebestemakelaar.nl is een onafhankelijke review site met bijna 5000 makelaars in het bestand. Kunnen zij het antwoord geven op de vraag “wie is de beste makelaar?”.

Wie is de beste makelaar van Nederland?

De website www.wieisdebestemakelaar.nl werd opgericht door Han Tuttel die tot juli 2020 de drijvende kracht zou zijn van Wie is de Beste Makelaar. Real Estate Office Center nam het stokje over en beheert nu deze website. REOC is een bedrijf dat ondersteunende diensten biedt voor Nederlandse makelaars en taxateurs waaronder diverse BackOffice oplossingen.

Op deze website zijn naar eigen zeggen ruim 5000 makelaarskantoren opgenomen, op dit moment geeft de teller 4689 makelaars aan door heel Nederland. Maar juich niet te vroeg, want er zijn slechts 430 beoordeelde kantoren. Dit betekent dat een kleine tien procent van het bestand daadwerkelijk voldoende reviews heeft om een oordeel te vellen. In augustus 2021 stonden er ruim 66.000 beoordelingen op de website.

Wat is mijn huis waard? Vergelijk makkelijk en snel meerdere makelaars

|

Wie is de beste makelaar in 2020?

We moeten nog even wachten voordat we kunnen bepalen wie de beste makelaar van 2021 wordt, de winnaars voor 2020 zijn wel bekend. Niet één maar zelfs drie makelaarskantoren mochten deze prijs in ontvangst nemen. Puntman Makelaars uit Arnhem, Makelaar Bert uit Amsterdam en De Makelaers uit Amsterdam mochten de hoofdprijs delen.

Daarbij werden er meerdere criteria gesteld. Zo moesten er minimaal 24 beoordelingen in dat jaar ingevoerd zijn waarvan minimaal 1 beoordeling per kwartaal. Verder telde de hoogste gemiddelde score van 2020.

wie is de beste makelaar

Met twee makelaars in Amsterdam zal het voor kopers en verkopers die in Friesland of Limburg (willen) wonen minder interessant zijn om naar deze resultaten te kijken. Gelukkig zijn ook de winnaars per provincie bekend gemaakt. Hier is het overzicht per provincie:

 • In Flevoland scoorde De 4 Linden Makelaardij uit Almere een 9,22
 • In Friesland scoorde Makelaarswerk uit Drachten een 9,70.
 • In Gelderland scoorde Puntman Makelaardij uit Arnhem een 10,00.
 • In Groningen scoorde Slim! Makelaardij uit Groningen een 9,75.
 • In Limburg scoorde Dave Crolla Makelaardij uit Maastricht een 9,72.
 • In Noord-Brabant scoorde RE/MAX Optimus Makelaars uit Oisterwijk een 9,72.
 • In Noord-Holland scoorde De Makelaars en Makelaars Bert uit Amsterdam een 10,00.
 • In Overijssel scoorde Mercurius Makelaars uit Deventer een 9,53.
 • In Utrecht scoorde LMG Taxatie uit Breukelen een 9,67.
 • In Zeeland scoorde Versluijs Makelaardij uit Oostburg een 9,63.
 • In Zuid-Holland scoorde Arnold Taal Makelaardij uit Den Haag een 9,99.

Drenthe was in 2020 de enige provincie in Nederland waar geen makelaars zich wisten te kwalificeren. Dit betekent overigens niet dat er geen goede makelaars in Drenthe zijn, er waren gewoon niet voldoende reviews van klanten om een gemiddelde score te bepalen.

Naast totaalscore is het mogelijk om te filteren op dienstenaanbod. Denk aan aankoop, verkoop, taxatie, nieuwbouw of commercieel vastgoed. Ook kan er op branchevereniging worden gezocht, denk aan NVM, VBO, VastgoedPro of anders.

Hoe wordt de beste makelaar gekozen?

Als één persoon een lovende recensie schrijft betekent dit niet automatisch dat dit makelaarskantoor de beste is. Daarom hanteert www.wieisdebestemakelaar.nl een minimum van 5 beoordelingen voordat er een gemiddelde score wordt weergegeven.

Dat is nog een laag aantal waarbij een 1-ster of een 5-ster review de score flink kan beïnvloeden. Daarom is het altijd van belang om niet alleen naar de totaalscore te kijken maar ook zeker een aantal individuele klantervaringen te lezen. Zo is het mogelijk dat de klant en makelaar gewoon geen goede match waren of dat de verwachtingen te hoog waren om aan te voldoen.

wieisdebestemakelaar.nl

Wat is mijn huis waard? Vergelijk makkelijk en snel meerdere makelaars

|

Bezoekers wordt verzocht om een recensie achter te laten voor het kantoor waar zij ervaring mee hebben. Het is niet mogelijk om anoniem een reactie achter te laten en de reviewer wordt gecontroleerd om misleidende of fictieve recensies te voorkomen.

Dit betekent overigens niet dat negatieve reviews geen kans maken, Wie is de Beste Makelaar profileert zich als onafhankelijk platform. Het is dus mogelijk dat er 1-sterren waarderingen worden gegeven. Zeker in dat geval is context van belang; waarom geeft iemand een lage score aan de makelaar?

Wat maakt een makelaar goed, beter of best?

Als een klant tevreden is met de dienstverlening betekent dit niet automatisch dat het betreffende makelaarskantoor automatisch past bij andere kopers of verkopers. Wie is de Beste Makelaar hanteert daarom meerdere standaard criteria die tevens dienen als leidraad voor reviewers.

Naast een score variërend van 1 tot 5 sterren wordt er gevraagd naar het enthousiasme van de makelaar, de snelheid van reageren, het nakomen van gemaakte afspraken, de creativiteit van de makelaar en marktkennis die de dienstverlener heeft.

Niet alle criteria zullen even zwaar wegen, per opdrachtgever kan de afweging anders zijn. Bij een huis kopen of verkopen zal communicatie in ieder geval van belang zijn. Een koper of verkoper heeft behoefte aan zekerheid en zal een makelaar moeten vertrouwen.

Dit kan voor een deel onderbouwd worden maar het heeft ook zeker te maken met het gevoel dat de klant heeft bij de dienstverlener. Ook kan de ervaring van een koper anders zijn dan een verkoper.

Staan alle makelaars op www.wieisdebestemakelaar.nl?

Nee, niet alle makelaars staan op deze vergelijkingssite. Op dit moment zijn er een kleine 5000 makelaars vermeld waarvan ruim 400 kantoren daadwerkelijk beoordeeld zijn door klanten. Als een makelaar niet vermeld wordt op de website dan is het toch mogelijk voor een bezoeker om een review in te vullen.

De betreffende makelaar zal dan een bericht ontvangen met de vraag om opgenomen te worden in de database. Er wordt geen onderscheid gemaakt op basis van branchevereniging, er zijn makelaars te vinden die aangesloten zijn bij de NVM, VBO en VastgoedPro.