Zonnepanelen: ze zijn niet meer weg te denken uit onze duurzame maatschappij. Je ziet ze steeds vaker op de daken van Nederlandse huizen. Maar wat zijn zonnepanelen precies en hoe duur zijn ze eigenlijk? In dit artikel vertellen we je alles over zonnepanelen. Wedden dat je na het lezen een heuse zonnepanelen-expert bent?
Wat zijn zonnepanelen?
Zoals al de naam al zegt, hebben zonnepanelen te maken met de zon. Zonne-energie begint immers bij de zon. Zonnepanelen zetten het licht van de zon, bestaande uit energiedeeltjes genaamd fotonen, om in elektrische energie. Op die manier worden elektrische apparaten van stroom voorzien. Zonnepanelen zijn multifunctioneel. Zo dragen ze bij aan telecommunicatieapparatuur, externe energiesystemen voor cabines, teledetectie en natuurlijk voor residentiële en commerciële zonne-energiesystemen.
Een korte geschiedenis van zonnepanelen
Even een korte geschiedenis van zonnepanelen. De ontwikkeling van zonne-energie gaat meer dan 100 jaar geleden terug. Aanvankelijk gebruikte men zonne-energie vooral om stoom op te wekken, die vervolgens gebruikt kan worden om machines aan te drijven. Dit gebeurde echter pas toen Edmond Becquerel ontdekte dat het ‘fotovoltaïsche effect’ zonlicht in elektriciteit veranderde. De ontdekking van Becquerel bracht Charles Fritts er vervolgens toe in 1893 de eerste echte zonnecel uit te vinden
Eerst gebruikt voor ruimtesatellieten
Russel Ohl, trouwens ook de uitvinder van de salarisadministratie van het Amerikaanse Bell Labs, vroeg in 1941 ’s werelds eerste patent op siliciumzonnecellen aan. De uitvinding van Orr zette hetzelfde bedrijf ertoe om in 1954 het eerste zonnepaneel te produceren. Zonnepanelen werden voor het eerst op grote schaal gebruikt in ruimtesatellieten. Tegenwoordig worden zonnepanelen en complete zonnepaneelsystemen in verschillende toepassingen gebruikt. Ze leveren zonne-energie aan ontelbaar veel huizen en commerciële gebouwen wereldwijd.
Wil je graag weten voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? klik hier
Hoe werken zonnepanelen?
Zonnepanelen vangen schone, hernieuwbare energie op in de vorm van zonlicht. Vervolgens zetten ze het zonlicht om in elektrische energie, die vervolgens stroom levert aan consumenten. Een zonnepaneel is samengesteld uit verschillende onafhankelijke zonnecellen, die op hun beurt weer bestaan uit lagen silicium, fosfor (die een negatieve lading geven) en boor (die een positieve lading geven). Het zonnepaneel absorbeert fotonen, waardoor elektriciteit wordt geïnitieerd.
Fotovoltaïsche effect
De energie die wordt opgewekt door de impact van fotonen op het oppervlak van het zonnepaneel zorgt ervoor dat elektronen uit hun atomaire orbitalen worden uitgestoten. Tevens worden ze vrijgegeven in het elektrische veld dat wordt gegenereerd door de zonnecel, die deze vrije elektronen vervolgens in een gerichte stroom trekt. Dit hele proces wordt het fotovoltaïsche effect genoemd. De dakruimte van een gewone woning is voldoende om het aantal zonnepanelen te huisvesten dat nodig is om voldoende zonne-energie op te wekken om in alle energiebehoeften te voorzien. De overtollige opgewekte elektriciteit vloeit naar het net, en de kosten worden terugverdiend op het elektriciteitsverbruik ’s nachts.
Off-grid zonnetoepassingen
In een gebalanceerde netgekoppelde configuratie wekken zonnepanelen overdag elektriciteit op en worden ze ’s nachts thuis gebruikt. Met het netmeetprogramma kunnen eigenaren van zonne-energie worden betaald als hun systeem meer elektriciteit opwekt dan het huishouden nodig heeft. In off-grid zonnetoepassingen zijn accupacks, laadregelaars en omvormers in de meeste gevallen essentiële componenten.
Gebruik van wisselstroom
Het zonnepaneel stuurt via de laadregelaar gelijkstroom (DC) naar het accupakket. Vervolgens wordt de stroom van het batterijpakket naar de omvormer gevoerd, die de gelijkstroom omzet in wisselstroom (AC) die kan worden gebruikt voor niet-DC-apparaten. Met behulp van omvormers kan de grootte van zonnepanelen worden aangepast om te voldoen aan de meest veeleisende vereisten op het gebied van elektrische belasting. Wisselstroom kan worden gebruikt om belastingen te leveren voor woon- of commerciële gebouwen, recreatievoertuigen en schepen, afgelegen hutten, hutten of woningen, verkeersleiding op afstand, telecommunicatieapparatuur, controle van de olie- en gasstroom, RTU, SCADA, enz.
Welke voordelen bieden zonnepanelen?
Voor veel toepassingen is het gebruik van zonnepanelen een zeer praktische manier om elektriciteit op te wekken. De meest voor de hand liggende toepassing is off-grid leven. Dit betekent dat je leeft op een plek waar geen netdienst is. Afgelegen huizen en hutten profiteren enorm van zonnepanelen. Voor het leggen van palen en kabels vanaf het dichtstbijzijnde aansluitpunt naar het hoofdnet zijn geen enorme bedragen meer nodig. Zonnesystemen zijn mogelijk goedkoper en kunnen, mits goed onderhouden, meer dan dertig jaar elektriciteit leveren.
Schone en hernieuwbare energie
Naast het feit dat zonnepanelen off-grid kunnen leveren, is het grootste voordeel dat zonne-energie kan opleveren dat het zowel schone als hernieuwbare energie is. Met de komst van de wereldwijde klimaatverandering moeten we er alles aan doen om de druk van broeikasgasemissies op de atmosfeer, die steeds belangrijker wordt, te verminderen. De zonnepanelen hebben geen bewegende delen en vergen weinig onderhoud. Ze zijn duurzaam en gaan tientallen jaren mee als ze goed worden onderhouden.
Lagere energierekeningen
Het laatste maar even belangrijke voordeel van zonnepanelen en zonne-energie is dat zodra de initiële installatiekosten zijn betaald het systeem tot 15 tot 20 jaar elektriciteit kan opwekken voor de resterende levensduur, afhankelijk van de kwaliteit van het systeem. Het is helemaal gratis! Voor eigenaren van een netgekoppeld zonnesysteem is het voordeel dat ze onmiddellijk starten nadat het systeem online is gegaan. Het is zelfs mogelijk om maandelijkse elektriciteitsrekeningen te verlagen of zelfs extra inkomsten te krijgen van het nutsbedrijf voor de eigenaar van het systeem. Wanneer je minder elektriciteit verbruikt dan de zonnepanelen opwekken, kan het teveel aan elektriciteit worden verkocht aan het nutsbedrijf. In dag geval ontvang je een mooie vergoeding
Hoe duur zijn zonnepanelen?
Nu komt er een belangrijke vraag: hoeveel kosten zonnepanelen? Hoe meer zonnepanelen je hebt, hoe goedkoper ze worden. Dit komt door het feit dat lagere kosten per wattpiek een grotere hoeveelheid betekenen. De piekkost per watt van een set van zes zonnepanelen is bijvoorbeeld 1,54 euro. De piekkost per watt van een set van 18 zonnepanelen is echter maar 1,35 euro, inclusief installatiekosten. Het is ook mogelijk om de prijs van een paneel te bereken. Gemiddeld kost een set van 6 zonnepanelen rond de 400 euro, en een set van 18 zonnepanelen rond de 350 euro. De precieze kosten zijn afhankelijk van het bedrijf die je inschakelt om de zonnepanelen te plaatsen.
Aantrekkelijke investering
Je kunt de opbrengst van zonnepanelen vergelijken 6% rente op de spaarrekening. Deze duurzame vorm van energie is dan ook een zeer aantrekkelijke investering. Wie zonnepanelen in 2021 koopt kan rekenen op een terugverdientijd van ongeveer 7 jaar. Klinkt goed!