Hypotheek meeverhuizen mag dat zomaar?
Je gaat verhuizen. Je partner gaat mee, de kinderen gaan mee, jouw huisdieren ook … maar wat doe je met de hypotheek? Verhuist die ook mee of moet je die voorgoed achterlaten? Behoorlijk wat huiseigenaren weten niet precies wat het verschil is tussen een hypotheek meeverhuizen of een hypotheek oversluiten. Wat de verschillen zijn, en wat de meest voordelige keuze is leggen we uit op deze pagina.
Kun je een hypotheek mee verhuizen?
Een hypotheek is gekoppeld aan een woning, niet aan de bewoner. Dit betekent dat je bij een verhuizing naar een nieuwe koopwoning altijd een nieuwe hypotheek zult afsluiten. Maar er bestaat de zogenaamde ‘verhuisregeling’ die je de mogelijkheid biedt om het rentetarief en de voorwaarden van de oude hypotheek mee te nemen in de nieuwe hypothecaire lening. Een voorwaarde is dan wel dat je bij dezelfde hypotheekverstrekker blijft waar je de huidige overeenkomst hebt lopen.
Als je de laatste keer afspraken hebt gemaakt die nog steeds goed passen bij de huidige situatie, en je kunt ditmaal geen betere voorwaarden overeenkomen, dan is een hypotheek meenemen wellicht een goede keuze. Uiteraard zal er wel opnieuw een toetsing plaatsvinden, het blijft een nieuwe hypotheekaanvraag. Als de nieuwe woning duurder is, dan is het mogelijk om de bestaande hypotheek aan te vullen. Het extra deel kan wel afwijken wat betreft de voorwaarden, en wordt afgestemd op de huidige wet- en regelgeving. Om in aanmerking te komen voor hypotheekrenteaftrek zal het een lineaire hypotheek of annuïteitenhypotheek moeten zijn.
Conclusie: Kun je beter een hypotheek mee verhuizen? Wanneer de huidige voorwaarden interessanter zijn dan bij een nieuwe hypotheekaanvraag het geval is, dan is het antwoord “ja”. Bespreek de mogelijkheden eerst met de hypotheekadviseur.
Wil je graag weten voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? klik hier
Verhuizen hypotheek oversluiten kan dat?
Als je wilt overstappen naar een andere bank, dan zul je de hypotheek moeten oversluiten. Een andere reden voor oversluiten is het einde van de rentevaste periode. Bij oversluiten gelden er nieuwe voorwaarden, met een nieuwe hypotheekrente en ook een nieuwe rentevaste periode. Je begint dus met een schone lei.
In een mensenleven kan veel veranderen. Dan is het heel goed mogelijk dat de voorwaarden van de oude hypotheek niet meer aansluiten op de wijze waarop je nu woont en leeft. In dat geval kun je alle mogelijkheden opnieuw bekijken en daar een passende oplossing bij zoeken. Zo is het mogelijk dat je graag sneller aflost dan voorheen omdat je nu een beter inkomen hebt als vroeger. Het is ook mogelijk dat je in het verleden een vrij hoog rentetarief hebt geaccepteerd terwijl je nu onder meer gunstige voorwaarden een hypotheek kunt krijgen.
Conclusie: Bij verhuizen een hypotheek oversluiten kan dat? Als de huidige hypothecaire lening niet meer past bij jouw huidige leven, dan kan oversluiten een goed idee zijn. Vraag aan jouw hypotheekadviseur waar je op moet letten.
Meeverhuizen of oversluiten?
Hypotheken zijn altijd maatwerk. Een jas die tien jaar geleden perfect paste kan nu toch wat krap zitten. Als je gaat verhuizen kun je kiezen voor de oude voorwaarden, of je kunt nieuwe afspraken maken. Per situatie kan de afweging verschillen, er is niet één optie die voor iedereen het meest gunstig is. Laat je daarom goed voorlichten voordat je de keuze maakt.
Heb je verhuisplannen en wil je graag weten voor wat voor bedrag jou woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op starten en vul je gegevens aan en ontvang gratis en geheel vrijblijvend een waardebepaling van een makelaar bij jou uit de buurt.