Schade aan je huis door wespennesten. Wespennesten in en rond het huis zijn lastig en kunnen voor frustratie zorgen. Daarbij kunnen wespen aanzienlijke schade veroorzaken aan de woning en een risico vormen, denk hierbij aan wespensteken. Je hebt er vooral last van in de zomer en de nazomer en dat is juist het moment dat je het liefst buiten bent.

Het begint vaak met een paar wespen, dat worden er meer en ineens zie je naar binnen glippen door een kiertje in de muur. Grote kans dat er inmiddels een wespennest aan het ontstaan is in de woning. In deze blog vertel ik meer over het belang van het (laten) verwijderen van zo’n nest.

Schade aan de woning

Wespennesten kunnen aanzienlijke schade aan het huis veroorzaken. Wespen kiezen vaak donkere, afgesloten ruimtes zoals zolders, dakranden, spouwmuren of zelfs ventilatieopeningen om hun nesten te bouwen. De constructie van deze nesten kan leiden tot verstoppingen en beschadigingen in ventilatiesystemen, dakconstructies en zelfs elektrische installaties.

Dat wil je het liefst voorkomen, maar dat lukt niet altijd, als het zover is heb je iemand nodig die het nest kan verwijderen. Check hiervoor online de website www.wespennestverwijderen.com om een professional te vinden die dit op een verantwoorde en veilige wijze kan doen.

De kosten

De aanwezigheid van wespennesten kan een flinke impact hebben op het financiële plaatje. De kosten voor het verwijderen van een wespennest kunnen oplopen, zeker als het nest zich op een moeilijk bereikbare plaats bevindt of als er meerdere nesten aanwezig zijn.

Daarnaast kan de schade die wespen aanrichten aan uw woning leiden tot dure reparaties. Isolatie wat vervangen moet worden, hout wat kapot is gebeten, problemen in het elektrische circuit die door een dure installateur verholpen moeten worden. De kosten zijn dan vaak groter dan alleen het verwijderen van het nest, tijdig ingrijpen en niet laten zitten is het beste advies wat je kan krijgen. En bedenk wat het doet met de mening van een potentiële koper, dit heeft hoe dan ook effect

Schade aan je huis door wespennesten

Gezondheidsrisico’s

Naast de fysieke schade aan uw huis, vormen wespennesten ook een gezondheidsrisico. Wespen kunnen agressief reageren als ze zich bedreigd voelen en dit kan leiden tot steken. Deze steken kunnen bijzonder gevaarlijk zijn voor mensen met allergieën voor wespensteken, met potentieel levensbedreigende reacties als gevolg.

Bovendien kan het gif in wespensteken ontstekingsreacties veroorzaken die ongemak en gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken voor iedereen die gestoken wordt.

Beter voorkomen dan genezen

Preventie is een belangrijke stap in het beheersen van het risico van wespennesten. Dit kan onder meer door het tijdig afdichten van kieren en gaten in de woning waar wespen door naar binnen kunnen komen. Daarnaast is regelmatig onderhoud en inspectie van de woning belangrijk om vroege tekenen van een wespennest te identificeren.

Zie je een wesp rond je huis vliegen, volg hem dan een tijdje om erachter te komen waar hij naar binnen glipt, grote kans dat dit een ideaal plekje voor een toekomstig wespennest is. Dat kan je dan makkelijk zelf al afdichten om te voorkomen dat je een jaar of 2 jaar later met een wespennest zit.