iQ Makelaars is een enthousiaste en gedreven makelaar franchise met vestigingen door heel Nederland. Ze verkopen graag jouw woning voor de beste prijs en voorwaarden. Daarbij hanteren ze een No Cure No Pay beleid waarmee je verzekerd bent van eerlijk en transparant advies. Hoewel de website aangeeft dat ze ook faciliteren bij een huis kopen lijkt de nadruk op verkoop van woningen te liggen.

Wat is iQ Makelaars?

Deze franchise formule werd gestart in 2015 door Thomas Voskamp en Norbert Wegter. Ze namen toen een verhuurmakelaar over genaamd 123Wonen. De ambitie was om dezelfde franchiseformule te vertalen naar koopwoningen. Het zou tot 2018 duren voordat iQ Makelaars als concept in de markt verscheen. Een franchise makelaar betekent dat ieder kantoor een eigen onderneming runt, ze werken samen onder één vlag. Zo kunnen de vestigingen op eigen wijze hun diensten verlenen met de zekerheid van een overkoepelend merk. Er zijn veel makelaarskantoren die op deze wijze tot een collectief behoren. Een onderscheidend kenmerk van iQ Makelaars is de No Cure No Pay formule.

De hoofdvestiging van iQ Makelaars bevindt zich in Twente, de franchisenemers zijn verspreid door heel Nederland. Ondanks het feit dat het een jonge organisatie betreft is de spreiding door Nederland al behoorlijk goed. Zichtbaarheid in het straatbeeld is ook van belang voor de formule en uitstraling. Dit geeft aan dat het niet een online makelaar is, er ligt een nadruk op fysieke aanwezigheid waarmee ze hun status als lokale makelaar kunnen verstevigen. Ondertussen zijn er enkele tientallen vestigingen die onder deze merknaam actief zijn. De spreiding is mooi verdeeld over heel Nederland, van Friesland tot aan Zeeland. De kaart op de website met ‘prikkers’ is overigens niet interactief, we gaan er voor gemak van uit dat de spreiding op deze kaart overeenkomt met de adressenlijst op de website.

Er wordt een 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaarheid beloofd. Direct onder deze belofte staat echter dat je na het invullen van het reactieformulier binnen 24 uur een reactie krijgt. Dat is natuurlijk niet helemaal wat 24/7 betekent. Overigens kun je deze dienstverlener ook bereiken via mail, telefoon en op kantoor. Daarnaast is er een live chat beschikbaar.

Wat is No Cure No Pay?

De meeste makelaars hanteren een makelaarscourtage. Dat is een percentage van de koopsom. iQ Makelaars werkt op basis van No Cure, No Pay. Dit betekent dat je niets hoeft te betalen als er geen koopovereenkomst gesloten wordt. Dit geldt voor zowel kopen als verkopen. Als je kiest voor een iQ Makelaar dan wordt het percentage bepaald op basis van de diensten die de makelaar uit zal voeren. Gemiddeld genomen wordt er een percentage tussen 1 en 2 procent berekend. iQ Makelaars profileert zich als ‘traditionele’ makelaar. Met fysieke kantoren en een volledige dienstverlening inclusief waardebepaling, huisfotografie, bezichtigingen, onderhandelingen en het opstellen van het koopcontract. Het is daarmee geen goedkope internetmakelaar die het meest werk aan de klanten overlaat. Als je graag volledig ontzorgt wordt dan nemen de iQ Makelaars graag je zorgen over.

Een voordeel van No Cure No Pay kan zijn dat de makelaar zich extra inzet, zonder verkoop immers geen makelaarscourtage. Ook valt een hogere verkoopsom beter uit voor de makelaar omdat de vergoeding dan ook hoger uitvalt. Een mogelijk nadeel is echter dat makelaars zich richten op woningen die goed in de markt liggen. Huizen of appartementen die buiten de norm vallen vereisen vaak meer tijd en inzet om te verkopen. Door vooraf een aantal iQ Makelaars ervaringen op te zoeken merk je doorgaans vrij snel of de vestiging alles op alles stelt om de klanten van dienst te zijn.

Wil je graag weten voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? klik hier

Gespecialiseerd in verkoop

Er zijn makelaars die hun diensten aanbieden als aankoopmakelaar, verkoopmakelaar, verhuurmakelaar of voor andere diensten. iQ Makelaars is vooral gericht op het begeleiden bij de verkoop van een woning. De primaire doelgroep is daarmee huiseigenaar, niet de starter zonder woning om te verkopen. Er ligt een standaard plan van aanpak dat bij iedere klant aangepast kan worden op de situatie. In de marketing van de woning wordt een combinatie gebruikt van online zichtbaarheid, uitgebreide bezichtigingen en ‘glanzend papier’ zoals ze het zelf omschrijven.

Toch is het wel degelijk een optie om iQ Makelaars als aankoopmakelaar in te schakelen, ook op basis van dezelfde No Cure No Pay constructie. In dit geval is de werkwijze anders, je bent namelijk op zoek naar een geschikte woning. Huizen die door deze organisatie te koop worden aangeboden worden op funda gepubliceerd. Je kunt daar het aanbod vinden. Als je een huis vindt dat door een andere makelaar wordt aangeboden dan zal de iQ Makelaar je bijstaan tijdens het aankoopproces. Denk aan het voeren van de onderhandelingen en het opstellen van een koopcontract.

Ervaringen met iQ Makelaars

Omdat de formule pas in 2018 is gestart en het aantal aangesloten kantoren nog beperkt is kunnen er geen definitieve conclusies worden getrokken wat betreft de ervaringen met iQ Makelaars. Het concept komt voort uit 123Wonen, dat al langer bestaat. Daarmee mag je verwachten dat de overkoepelende organisatie voldoende kennis en ervaring heeft opgebouwd. Het is wel goed om te weten dat niet iedere franchisehouder noodzakelijk ervaring hoeft te hebben in de makelaardij. Zo hoef je niet aangesloten te zijn bij een belangenorganisatie zoals de NVM. Als je als vestiging zelf geen toegang hebt tot bijvoorbeeld funda dan zorgt het iQ Makelaars hoofdkantoor hiervoor.

Zo staat het op de pagina voor nieuwe franchisenemers. Op de uitleg pagina voor klanten staat echter dat alle kantoren wel aangesloten zijn bij VBO of VastgoedPRO. Het is enerzijds geruststellend dat er een ervaren organisatie achter de vestiging zit. Dat de franchise actief makelaars werft met weinig of geen ervaring brengt wel risico’s met zich mee.

Met een gemiddelde score van 9.4/10 op dit moment en bijna 200 reviews op de website van Feedbackcompany mogen we voorzichtig stellen dat de aangesloten makelaars goed presteren. Een enkele negatieve iQ Makelaars review is voorzien van een reactie die meer context biedt. Ze nemen het soms ingewikkelde proces van een huis verkopen voor je over op basis van een No Cure No Pay concept. Je hebt als klant dus eigenlijk niets te verliezen. Uiteraard wil je wel dat jouw makelaar zich 200 procent inzet voor jouw belang. Let bij iedere makelaar op de kleine lettertjes in het contract zodat je weet waar je voor tekent.